• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wlała mi benzynę do disla!

SEBEK

Nowy
Auto
Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.
Panowie; dziewczyna zatankowała mi do Alfy 1.9 JTDm 16v 150km benzyny.
Wlała 2 litry benzyny (vervy 98 na orlenie) po czym się zorientowała a "miły Pan ze stacji" powiedział żeby dolała do pełna ON i będzie dobrze.
Dolała jeszcze 53 litry ropy. A więc stosunek to jakieś 60 litrów ON do 2 litrów PB. I przyjechała a szkoda bo mam ASS i można było to ogarnąć ale już po ptokach.
Pytanie czy szykować się na remont a lasce pakować walizki czy silnik to przetrawi?

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to raczej nic nie powinno się stać ale lepiej wymienić filtry. Moja dziewczyna kiedyś podziałała i wlała 20l benzyny do skody fabii 1.9sdi i jechała tak przez 5km i zaczął się dusić samochód i po tym trzeba było wylać paliwo i zmienić filtry.
Ale 1.9 to jest pancerna jednostka i nic się nie powinno stać :)

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

gość ze stacji mial racje , tak sie kiedys robiło ale to w samochodach typu stary golf tdi itd a nie common rail ! ten uklad jest wrazliwy na jakosc paliwa. Nigdy nie mialem takiej sytuacji , czekam na odpowiedzi bo sam jestem ciekawy vudka ale do 1.9sdi mogles wlac oleju z frytek i tez by jechało ;) to byl troszke prostszy i wiecej wybaczał niz common ;)

Przy takich proporcjach nic nie powinno się stać, przynajmniej jeśli wierzyć poradnikom, które kiedyś czytałem (kiedyś, czyli parę miesięcy temu w gazetach z kiosku) :-D

Wg mnie nic nie powinno się stać. Kiedyś do Focusa TDCi zalałem ok 4-5 l beny i dolalem resztę ON. Nic nie było. Ujechalem z 1/2 zbiornika i znowu pod pistolet ON. Powtórzyłem to z 2-3 razy i wszystko ok było.

Ja bym dolał oleju 2t do baku żeby bardziej tłuste było i nic nie robił. Mało wlała więc nic się nie powinno stać

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Przy takich proporcjach nic mu nie będzie. Sam kiedyś dolałem trochę benzyny w ostrą zimę (taki sam silnik w 156), bo akurat nie miałem nic dedykowanego do diesla pod ręką, a jechać trzeba było i nawet nie poczułem różnicy w zachowaniu auta.

pół litra 2T (np orlen czerwony) + do pełna ON, wyjeździć połowę i dolać do pełna ON, wyjeździć połowę dolać resztę 2T i do pełna ON, wyjeździć połowę i dolać do pełna ON i powinno wszystko przeżyć :)

A ja twierdzę, że przy takiej proporcji nie musisz się martwić i w zasadzie normalnie użytkować auto. Paliwa się wymieszały, nic się nie stanie. Mój tato, starszej daty, przez wiele zim regularnie dolewał 3-4 litry benzyny na pełny zbiornik diesla z CR (auto służbowe, rocznie ponad 50 tkm). Ze dwa lata temu przemówiłem mu, żeby dolewał antydepresant. Nie wiem czy się do niego przekonał czy dalej dolewa benzynę... Z ciekawości zapytam :)
Auta serwisowane trochę lepiej niż nakazywała instrukcja, przebiegi ponad 200 tkm z każdym autem i z silnikami zero problemów (dostawcze Renault x2, Opel i MB).

Nic nie będzie przy takim stos. pb/on. Znam kierowców którzy w ostre zimy celowo tak robili, benzyna miała obniżać temp. wytrącania parafiny w paliwie. Dolej 2T, po 200km dotankuj ON, bedzie dobrze.

Nie miałem na myśli polecać akurat Millersa. Po prostu w opisie ma słowo antydepresant :D

Nic sie nie stanie. W takich proporcjach w krajach o ostrych zimach do niedawna zalacelalo sie wlasnie dolewac trochę benzyny. Jak sie martwisz o smarowanie wtryskow to mozesz dolac pol szklanki oleju 2T polsyntetycznego o niskiej temperaturze zaplonu.

Jednym słowem dziewczyna ma nadal dach nad głową...:)

W październiku zalałem 3,5l benzyny do 2.0jtdm, a następnie do pełna diesla. Nic się nie stało, a około 3tys zrobione

Dziękuję Panowie za podtrzymanie na duchu :D i uratowanie tyłka lasce, będę dolewał systematycznie ropki i monitorował temat :cool:

Chyba że cię okłamała żeby cię nie martwić i wlała 20l pb a powiedziała 2. Może mistrz ze stacji też jej to doradził.

Amortyzatory
Powrót