Wizerunki naszych Belli zimą

Pytanko do osób parkujących pod chmurką - jak dokładnie odśnieżacie swoje samochody?
Usuwacie cały śnieg czy tylko omiatacie z grubsza szyby żeby było coś widać? Ostatnio widuję często auta z odśnieżonymi tylko szybami (lampy niekoniecznie).

I jeszcze jedno pytanko - jak często usuwacie to co gromadzi się za przednim kołem na nadkolu?
Ostatnio sprzed samochodu jadącego przede mną odczepił się na nierówności taki kawał zmrożonego śniegu/lodu, że musiałem się zatrzymać i go wykopać poza drogę (bo lubię swój zderzak jak jest cały).

Staram się odśnieżyć zawsze tyle ile się da, tzn. tyle ile jestem w stanie zmieść z auta (czasach śnieg przymarza do karoserii). W przypadku sypkiego puszystego śniegu przednie szyby ( lampy zawsze-obowiązkowo przód i tył) reszta zwiewa podczas startu ;)
Co do lodu w nadkolach, najczęściej jak tylko się da :) przy każdorazowym wysiadaniu z auta (nie zawsze się udaje) ;) Staram się nie dopuszczać żeby lód tarł mi o oponę albo żeby miał odksztalcić mi blotnik przy mocnym skręcie :P ;)

Pytanko do osób parkujących pod chmurką - jak dokładnie odśnieżacie swoje samochody?
Usuwacie cały śnieg czy tylko omiatacie z grubsza szyby żeby było coś widać? Ostatnio widuję często auta z odśnieżonymi tylko szybami (lampy niekoniecznie).
Bezwzględnie cały śnieg, nie licząc przymarzniętego kawałka szronu widocznego powyżej na zdjęciach. Z nieodśnieżonego raz, że sypie innym za mną, dwa: przy gwałtowniejszym hamowaniu ta śniegowa czapa może zjechać mi na szybę. Mam taką metrową miotełkę ze skrobaczką na drugim końcu i jeżeli jest śnieg, to odśnieżam cały samochód łącznie z przetarciem na końcu tą miotełką lamp i tablic. A debili na drodze jest pełno, to wiadome.
I jeszcze jedno pytanko - jak często usuwacie to co gromadzi się za przednim kołem na nadkolu?
Mam takie dziury przy dojeździe do domu, że jak tylko większy lód się zgromadzi w nadkolach, sam na nich odpada... ;)

A serio, to profilaktycznie raz w tygodniu sobie nadkola i progi delikatnie czyszczę.

Tylko szyby i lampy. Jak jest snieg sypki to go zwiewa, a jak zamarzniety to nie będe go darł na siłę. Nadkolami się nigdy nie przejmuje. Auto służy mi nie ja jemu.

zawsze odśnieżam całe auto, ale bardzo delikatnie by nie szorować włosiem szczotki po lakierze :) a nadkola i cały śnieg w środku też szczotką tylko, plastikiem odwalam jak auto ma stać dłużej niż godzinę. Potem myję szczotkę w domu :P

Ostatnio sprzed samochodu jadącego przede mną odczepił się na nierówności taki kawał zmrożonego śniegu/lodu, że musiałem się zatrzymać i go wykopać poza drogę (bo lubię swój zderzak jak jest cały).

staram się odśnieżać jak najwięcej, ale obowiązkowo szyby (nawet te malutkie, tylne) i lampy. Chociaż jest to efekt rzadki, ponieważ auto garażuję.
Co do nadkoli to także podczas każdego postoju staram się przynajmniej "skopać" trochę tego lodu, a jak wstawiam do garażu to zazwyczaj po dłuższym postoju sam odpada

A ja swoja latałem po Śniadrwach :)P1270048.jpgP1270047.jpgP1270046.jpg

skafander - wygląda jakby była za kratami :). A oto moja Pani

al2.jpg

Godzina jazdy do pracy. Jak zamykalem auto mignely kierunkowskazy.. tzn zawsze migaja, teraz nie widzialem nic ;]

IMG_1539.jpg

no brawo stecek :) tak powinna każda bella zimą wyglądać ;)

z ciekawości jakie to opony zimowe ?

Tyle śniegu zastałem dzisiaj na Alfie po wyjściu z pracy, padało zaledwie kilka godzin :eek:

20130212_164341.jpg

To i ja dorzucę swoją Bellę

Wysłane za pomocą TapaTalk 2

Załączniki

• uploadfromtaptalk1360709263608.jpg
    uploadfromtaptalk1360709263608.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 135
Zima już na półmetku, a ja jeszcze zdjęć mojego auta nie zamieszczałem. Natchnął mnie dzisiejszy obfity opad śniegu.
DSC_0020.jpgDSC_0023.jpg

Amortyzatory
Powrót