[145] Wiosenny remont:)

• Autor wątku Autor wątku gluszaczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    remont
G

gluszaczek

Guest
Witajcie.
Niebawem rozpoczynam wiosenny remont mojej Alfy Romeo 145 1,4 T.Spark 1999r. Chcę wymienić przednie amortyzatory, wahacz, filtr oleju, paliwa, powietrza do tego olej. Może dacie mi jakieś wskazówki, czy oprócz tego warto coś jeszcze zrobić?? dwa lata nic nie robiłem przy aucie więc nazbierało sie trochę tego:) Powiedźcie mi jakie części i jaki olej wybrać??
Pozdrowionka

Jak już będziesz robił przednie zawieszenie wymień łożyska na kolumnach, końcówki drążków i podstawy kolumn (często lubią rdzewieć) koszt wymienionych części niezbyt duży, a jak wszystko będzie rozłożone to warto to wymienić. Jeśli masz pieniądze warto zainwestować w oryginalne wahacze i amortyzatory-ja tak zrobiłem i warto było. Zresztą z zamienników to chyba tylko filtry stosuję w swojej 145-tce. Pozdrawiam Michał

Jak chcesz sie doradzic co do crn czesci izorientowac lub naet je kupic napisz do mnie na priv jezeli chodzio filtry mann oleje motul od serii 4100 power w gore amorki sachs kayaba bildtein z naciskiem na te ost koncowki iwahacze swag moog lub org trw jak stac to lemforder pisze na podstawie opinii wielu klientow i liczby reklamacji u siebie w sklepie

Cześć,

proponowałbym jeszcze rozważyć wymianę płynu hamulcowego i przeczyszczenie celinderków hamulcowych z tyłu w bębnach.
Warto też, jak masz rozebraną przednią zawiechę, założyć od razy nowe osłony na przeguby.

w 1.4 boxer , w niektorych 1.6boxer ale rzadko, oraz 1.4 ts byly bebny, nigdy jak rozbieralem nie spotkalem sie z bebnami w 1.6ts i wzwyz, tak samo w td i jtd

Najpewniej modele z ABS-em są wyposażone w tylne hamulce tarczowe.

Dzięki koledzy za rady, na remont chce przeznaczyć z 1200 zl tylko nie wiem czy wystarczy, tyle tego jest.

Amortyzatory
Powrót