• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] Wilgoć w bagażniku

Oktan

Nowy
Auto
Gtv TS 2.0 r'96
No to już tradycyjnie chyba piszę (co 2 dni jakiś problem;)
Po dzisiejszych marznących deszczach znalazłem wilgoć w bagażniku. Jak się dywanik naciśnie to jest tam nawet małe jeziorko - w tym tempie niedługo kaczkę będzie można tam zwodować. Obrysowałem kredą uszczelkę i zamykając klapę odbiłem w całości na klapie, więc tu nieszczelności nie ma. Macie pomysł skąd może tam się brać woda?

Wilgoć z kabiny dostaje się do bagażnika i tam się kondensuje, bo dookoła jest tylko zimna blacha, a wykładziny ją utrzymują. Regularne wietrzenie pozwoli wydostac się wilgoci. Ciebie jeszcze czeka suszenie i sprawdzenie drożności odpowietrzenia w dole na tylnej ścianie. Przynajmniej u mnie jest takie.
Wyjmij wszystko i wysusz. Pojeździj bez wyłożeń i zobaczysz gdzie ewentualnie robi się mokro jeśli jest przeciek.

Wysłane z Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

Oooo - to następna "dziwnostka" w tym aucie:) Chyba projektowali je Włosi z południa, gdzie zima nie zagląda;)
Czy to możliwe, że skroplonej wody jest tyle, że jak nacisnę wykładzinkę to może i pół centymetra się pojawi?

Otwór "spustowy" jest w lewym dolnym rogu bagażnika, patrząc od zewnątrz pod mocowaniem zderzaka.

Ok. Ale to się zebrało w ciągu tygodnia. Wcześniej nie było problemu. Mam jeszcze jednego podejrzanego: antenę

Wysłane z HTC One

może być antena
sprawdź wężyk odpływowy i samą uszczelkę w błotniku

takie głupie pytanie, antena ci schodzi do samego konca czy może kawałek "sterczy"? u mnie ostatnio tak było, kąpletnie nie zwróciłem na to uwagi, dosłownie nie domykała się jakiś 1,5cm i dostawało się trochę wody... Przesmarowałem samą antenę silikonem, i lekko dałem takiego smaru jak wd40 do wnętrza tam gdzie chowa się antena, pomogło ;]

A czy smarowanie nie powoduje ze potem cały kurz i brud z jezdni się jej czepia?

Wysłane z HTC One

Co do wody to zobacz czy masz drożne odpływy dookoła uszczelki. A co do zimy która nas zaatakowała i nasze południowe auta - Macie jakiś sposób na zamarzające zamki w drzwiach?:> Ostatnio nie mogłem się dostać dobrze ze zapalniczkę nosze i podsmażyłem trochę, smarujecie czymś specjalnym? I czy da sie naprawić bo czasami nie doskakuje mi to zabezpieczenie dziury na klucz:/

A czy smarowanie nie powoduje ze potem cały kurz i brud z jezdni się jej czepia?

No, bo trzeba smarować z głową :) Polecam rowerowe smary do tzw. suchych warunków - dużo wolniej zbierają syf niż standardowe.

Woda w bagażniku to następny efekt prac jakiegoś idioty. Przy wymianie antenki nie tylko zniszczył uszczelkę, ale także odpływ puścił do bagażnika (oryginalny wężyk nadal tkwił w dziurze). Naprawione.

Wysłane z HTC One

Macie pomysł skąd wziąć ta gumę między anteną a karoseria?

Wysłane z HTC One

W ASO nie ma. Są do sprowadzenia z Włoch ale trzeba wziąć 10 szt. Koszt 1 szt. to 20 zł. łatwo policzyć ile za 10 wyjdzie. Chyba że z 5 osób chętnych by się zebrało to można kupić.

Zapytaj w najbliższym ASO, czy jest dostępna gdzieś w sieci, zadzwoń tam i niech Ci wyślą. Kupiłem tak do swojej.

Wysłane z Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

Spisałem z Eger'a numer i na Ebay znalazłem:)

Wysłane z HTC One

Amortyzatory
Powrót