[159] Wielkość śrub do felg aluminiowych

skrzatu

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 JTDm
Witam,

kupiłem ostatnio felgi 18", tzw. Turbiny z Gulietty i nie potrafie do nich dopasować śrub a już mnie głowa boli od tego ile jest opinii na ten temat. Ma ktoś konkretne informacje jakie śruby powinny do tego być?
[h=2]14x1,5x26 stożek k.17 czy 12x1,25x25 stożek k.17 czy jeszcze jakieś inne?[/h]

Turbiny z Giulietty trzeba rozwiercić, bo w Giulietta'cie są śruby o mniejszej średnicy (ten sam rozstaw śrub w feldze, ale śruba M12, a nie M14 jak u nas).

[MENTION=680]jahu[/MENTION]
Podpinam się pod temat: gdzie można rozwiercić te otwory? Czy to bezpieczne? Czy zostawia jakieś poważne ślady? Jak zabezpieczyć potem tę powierzchnię?
Chodzi mi o te felgi:
sklepfiat.pl/536,felgi-aluminiowe-alu-felgi-alfa-romeo-giulietta-159-18-50903313.html

Ostatnia edycja:
[MENTION=68378]skrzatu[/MENTION]
Rozwiercałeś czy dałeś sobie spokój i poszukałeś innych felg?

Tha ja rozwiercałem ale inne 18 jak poszukam to znajdę jeszcze gdzieś wiertło (jak jesteś zainteresowany to PW). Robiłem to ponad rok temu i nie ma żadnego problemu i nie widzę skutków ubocznych.

[MENTION=80]p.maiki[/MENTION] nie trzęsie Ci kierownicą? Sprawdzałeś prędkości powyżej 160kmph? Jakich narzędzi jeszcze używałeś? Myślisz, że to bezpieczne i nie naruszy za bardzo konstrukcji felgi?
W sumie rozstaw jest ten sam, główka śruby będzie leżeć tak jak powinna. Dzwoniłem w parę miejsc i w jednym bardzo jasno stwierdzili, że takich rzeczy się nie powinno robić.
Sam już nie wiem co myśleć.

[MENTION=80]p.maiki[/MENTION] Zatem trochę mnie kolego uspokoiłeś, bo od rana chodzę spięty, że kupiłem złe felgi. Zatem profesjonalny zakład tokarski nie powinien mieć żadnych problemów z tym? Czy zauważyłeś, żeby któreś z kół trzeba było przykręcać po jakimś czasie czy wszystko gra?

[MENTION=80]p.maiki[/MENTION] Zatem trochę mnie kolego uspokoiłeś, bo od rana chodzę spięty, że kupiłem złe felgi. Zatem profesjonalny zakład tokarski nie powinien mieć żadnych problemów z tym? Czy zauważyłeś, żeby któreś z kół trzeba było przykręcać po jakimś czasie czy wszystko gra?

co mialoby niby trzasc? felga jest wycentrowana na otworze centrojacym, dodatkowo wiercisz wiertlem troszke wiekszym niz 14(15?),wiec nawet minimalne przesuniecinie rozwiercenia nie ma znaczenia bo stozek sruby dodatkowo by ustawial felge we wlasniwej pozycji.
po wierceniu nie zaszkodzi zabezpieczyc golego aluminium moze jakims bezbarwnym lakierem?
wiem ze wielu rozwiercalo felgi i nikt nie narzekał

Oryginalne śruby w AR159 to M14x1,5x26mm stożek czy może mają inną długość?

Tak to oryginalny rozmiar. Co do pytania o rozwiercanie, to tak, rozwiercałem, chociaż to za duże słowo :P Kupiłem wiertło 14 ze wyfrezowanym końcem, żeby pasował do zwykłej wiertarki i normalnie każda dziure delikatnie objechałem, wiertfło praktycznie nie czuje oporu, trzeba tam spiłować tylko 1.5 mm, a rozwiercenie wszystkiego zajęlo mi może 10 minut. Felgi się normalnie wyważyły, nie ma z nimi żadnego problemu.

Ostatnia edycja:

takie wlasnie kupilem(na starych denerwowala mnie rdza) , duzy stozek i twardosc10.9
dzis bede montowal

Witam, kupiłem ostatnio śruby z tego linka: https://srubydofelg.pl/sruba-14x15x26-stozek-k17/
Śruby mają rozmiar 14x1,5x26, jednak jak wykręciłem starą śrubę, to zauważyłem różnice między nimi - stożek jest inny, przez co nowa śruba nie zakrywa tak dobrze otworu w feldze. Wulkanizator polecił mi zostawić stare śruby i nie wiem co robić?

Tak wygląda różnica na żywo:
srubyRoznica.jpg

Mogę bez obaw użyć nowych śrub czy nie?

a jaką średnicę mierzysz na zewnątrz stożka, a jaką w feldze? na oko wydaje się wystarczająco duży ten stożek, ale lepiej spradzić sobie suwmiarką jaki wychodzi zapas.
ja wiele lat temu do pierwszej 159 kupowałem tu:
https://allegro.pl/oferta/sruba-sruby-kola-alfa-romeo-159-brera-spider-5129442129 po kilku latach nie było z nimi problemu - tzn nie były pordzewiałe conajwyżej miały drobne naloty szare (już nie były takie błyszczące), ale wyglądały OK (nie to co ori że aż wstyd tak pordzewiałe).
BTW, widzę że mimo że gościowi z auckji wtedy dałem znać że to nie jest rozmiar do Giulietty (bo tam jest M12x1,25, reszta to samo), to nie pofatygował się poprawić - wspominam żeby Was to w razie czego nie zmyliło w jakimś doborze czy szukaniu gdzie indziej śrub.

Średnica stożka nowej śruby to 21mm
Po zamontowaniu nowej śruby było widać różnice w porównaniu ze starą śrubą - stożkowa część otworu w feldze nie była w całości przykryta stożkiem śruby.
Różnicę w stożkach widać na zdjęciu w moim poprzednim poście - stara śruba idealnie zakrywała stożkową część otworu w feldze.

Ta śruba z aukcji, do której link wkleiłeś wydaje się być identyczna jak ta, którą kupiłem - tu link do aukcji: https://allegro.pl/oferta/sruby-kol-felg-14x1-5x26-stozek-renault-alfa-romeo-7431462937

no ale przecież nie musisz zakrywać całego stożka jaki jest w feldze bo po co? chodzi tylko o to żeby było wystarczająco dużo zakryte IMHO a sama śruba była takiej długości żeby wystarczającą ilość pełnych obrotów się ją dało wkręcić. Już nie pamiętam tu dokładnie wymagań, ale przy gwinice M14x1,5mm to chyba 8 obrotów.

Amortyzatory
Powrót