Wiele pytań o klimatyzację

patalacho

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM
Witam mam problem z klimatyzacją od jakiegoś czasu, 2 razy wymieniałem presostat, wymieniłem już przewód klimy ten od osuszacza. I po nabiciu kolejnym czynnik uciekł. Mechanik stwierdził że ucieka z chłodnicy i tego drugiego przewodu który biegnie koło chłodnicy równolegle z tym od osuszacza. Moje pytania:

1. Czy przy wymianie chłodnicy klimy trzeba wymontować chłodnicę wody i spuszczać płyn?
2. Ten przewód biegnie od chłodnicy do sprężarki a potem wzdłuż szerokości auto chowa się pod akumulatorem??
3. Dlaczego wentylatory nawiewu podczas działania klimy na Auto chodziły ciągle na 3 i 4 biegu i nie zwalniały? Problem z klimą czy czujnikiem jakimś?
4. Dlaczego po kliknięciu przyciskiem od kasacji kilometrów nie pokazuje mi temperatury zewnętrznej?

Ostatnia edycja:
Jeśli nie masz "cycka" pod lewym lusyerkiem to nie będziesz miał temp. na wyświetlaczu

Prawym. Czujnik zew jest obowiązkowym wyposażeniem każdej klimatyzacji.

Jeśli czujnik jest uszkodzony to chyba pokazuje źle ale pokazuje czyż nie? A co do reszty pytań? Takie trudne? :P

1.Przy wymianie chłodnicy klimy nie trzeba wymontowywać chłodnicy wody.

Ok dzięki i pytanie na które nie dostałem odpowiedzi też w innych tematach, pytanie nr 3 wie ktoś? xd

Nie wiem na którym biegu dokładnie u mnie chodzi wentylator jak mam na auto, ale na pewno chodzi dosyć mocno. Może jest to związane z tym ze na najniższych biegach (1 i 2) nie da rady utrzymać odpowiedniej temperatury np. wiec musi wiać mocniej?

dStan a dobrze ci chłodzi? Mi chodzi na 3 biegu i czuje jakie leci powietrze równie dobrze mógłby chłodniejszym zawiać na mniejszym biegu. Bez Auto puszcza chłodniejsze :)

Odpowiedzi:
1. Czy przy wymianie chłodnicy klimy trzeba wymontować chłodnicę wody i spuszczać płyn?
Nie trzeba.

2. Ten przewód biegnie od chłodnicy do sprężarki a potem wzdłuż szerokości auto chowa się pod akumulatorem??
Jeden przewód ze sprężarki idzie na chłodnicę (powrót) a drugi na zawór rozprężny a potem do chłodnicy wnętrza.

3. Dlaczego wentylatory nawiewu podczas działania klimy na Auto chodziły ciągle na 3 i 4 biegu i nie zwalniały? Problem z klimą czy czujnikiem jakimś?
Jeżeli była duża różnica w temperaturze zadanej od temperatury wnętrza to wentylator musi mocno zimnem dmuchnąć by uzyskać żądaną temperaturę.

4. Dlaczego po kliknięciu przyciskiem od kasacji kilometrów nie pokazuje mi temperatury zewnętrznej?
Masz klimatyzację manualną? Bo ma to znaczenie.

jaboleq ale ciągle chodzi na 3 biegu cały czas :P A co do klimy to automatyczna chyba to jest jeśli się nie mylę.

Jak automat to podłącz komputer. Się dowiesz odczytów czujników.

A jak wygląda czujnik i wentylatorek temperatury wewnętrznej? Często jest zakurzony. To ta krateczka przy gałkach.

Nadymione z komórki.

Automatyczna jak możesz ustawić w stopniach temperaturę w aucie, manualna jak masz tylko zimno - ciepło regulacje (bez stopni).
Poza tym, skąd wiesz ze na trzecim biegu akurat chodzi, tak wnoskujesz tylko?
Ja wczoraj miałem ale pod kompem podpiętą wiec z ciekawości chciałem sprawdzić co on mówi na temat prędkości wentylatora, ale niestety nie ma tam takiej informacji. Jest tylko którą pozycję wybrano na gałce prędkości nawiewu. Może tu leży problem, dajesz na auto a komputer widzi to jako trzeci bieg?
Co do pytania z poprzedniej strony, raczej w temperaturze nie ma różnicy między biegami czy ustawieniem auto, może tak się wydaje tylko?

Amortyzatory
Powrót