Wideorejestrator na "stałe" - montaż za lusterkiem

nawkrzy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Cześć,

chcę w swojej Alfie zamontować wideorejestrator za lusterkiem i jakoś sprytnie ukryć przewód. Chodzi o to, żeby przewód wychodził gdzieś koło lusterka, a z drugiej strony, wychodził blisko zapalniczki albo w ogóle był schowany i podłączony gdzieś do zasilania. Pewnie już ktoś w tym temacie coś próbował, więc prosiłbym o jakieś wskazówki. Przykładowo, jakiej długości musi być przewód?

Przewod moim zdaniem musi iść kawałek pod podsufitka i potem słupkiem moim zdaniem to jedyny sensowny pomysł na poprowadzenie kabli

Ja tak mam zamontowaną kamerkę za lusterkiem, kabel poprowadziłem za schowkiem potem słupkiem z prawej i podsufitką, tam to nawet rozbierać nic nie trzeba bo wciśniesz kabel palcami, wieczorem wrzucę fotki.
Praca nad tym trwała około 10 min, kabel oryginalnie był długi.

Ostatnia edycja:
Cześć,

chcę w swojej Alfie zamontować wideorejestrator za lusterkiem i jakoś sprytnie ukryć przewód. Chodzi o to, żeby przewód wychodził gdzieś koło lusterka, a z drugiej strony, wychodził blisko zapalniczki albo w ogóle był schowany i podłączony gdzieś do zasilania. Pewnie już ktoś w tym temacie coś próbował, więc prosiłbym o jakieś wskazówki. Przykładowo, jakiej długości musi być przewód?

Jeżeli wystarczy ci samo zasilanie to sprawdź czy nie masz kostki do tele passa. Większość włoski samochodów ma coś takiego schowanego w podsufitce koło lusterka. Zasilanie modułu opłaty za autostradę we Włoszech.

[MENTION=70368]Twiti2[/MENTION], będę wdzięczny za fotki, na pewno się przydadzą :)
[MENTION=102]ar4me[/MENTION] jasne sprawdzę.

lusterko 1 (1).jpg
lusterko 2.jpg

Tylko wiele te zdjęcia nie dają, tak to wygląda u mnie, pod podsufitkę daje się bez problemu wcisnąć kabel palcami bez zdejmowania, ze słupka osłona schodzi bez najmniejszego problemu z zatrzasków, a reszta z prawej strony deski też da się wcisnąć za uszczelkę a potem za schowkiem bez demontażu poprowadzić do tunelu. Robota groźnie wygląda lecz jest bardzo prosta.

Można też kupić lusterko z wbudowanym rejestratorem nie używałem tego nigdy ale wiem że są takie cuda

A jak je w nocy ściemniasz żeby światła po gałach nie dawały? Jest elektrohromatyczne?

Panowie - jak montujecie zasilanie ? Rozgałęźnikiem zapalniczki? A może ktoś dokładał dodatkowe gniazdo sobie przez bypass w komorze z bezpiecznikami (mam tak w 159) i mógłby pochwalić się zdjęciem instalacji? Ewentualnie dodatkowym gniazdem pod tunelem tak żeby kabel był ładnie schowany?

Panowie - jak montujecie zasilanie ? Rozgałęźnikiem zapalniczki? A może ktoś dokładał dodatkowe gniazdo sobie przez bypass w komorze z bezpiecznikami (mam tak w 159) i mógłby pochwalić się zdjęciem instalacji? Ewentualnie dodatkowym gniazdem pod tunelem tak żeby kabel był ładnie schowany?
Ze schowka pod żaluzją , koło dźwigni ręcznego hamulca wyrzuciłem popielniczkę . W zamian za to do środka zmieścił mi się rozgałęźnik , do którego mam na stałe wpięty zasilacz kamerki , a w razie potrzeby po odsunięciu żaluzji mogę podłączyć jeszcze zasilacze komórki i nawigacji ( lub dowolny inny 12V). Kabel do kamerki jest widoczny na odcinku tylko kilkunastu centymetrów, potem wchodzi pod plastikową osłonę tunelu środkowego.

marek mnie nie razi to...mały ekranik na lusterku jest, który prawie wcale światła nie daje. Ogólnie w nocy kiepsko widać, w dzień jak najbardziej ok. Jakością nie powala, te jakość HD to lekka ściema ale i tragedii niema...gorsze widziałem za czasów vhs :)

altexperte ja zasilanie zrobiłem sobie gniazdko 12V w schowku, prąd i masę wziąłem z gniazdka przy lewarku zmiany biegów...jak będę pamiętal to jutro cyknę fotki żeby pokazać o czym mówię

Piszę o ściemnianiu lusterka. Jak działa lusterko wsteczne w nocy jak walą Ci po gałach światłami? Oryginalne jest albo przełączane albo elektrochromatyczne.

marek mnie nie razi to...mały ekranik na lusterku jest, który prawie wcale światła nie daje. Ogólnie w nocy kiepsko widać, w dzień jak najbardziej ok. Jakością nie powala, te jakość HD to lekka ściema ale i tragedii niema...gorsze widziałem za czasów vhs :)

altexperte ja zasilanie zrobiłem sobie gniazdko 12V w schowku, prąd i masę wziąłem z gniazdka przy lewarku zmiany biegów...jak będę pamiętal to jutro cyknę fotki żeby pokazać o czym mówię
Będę wdzięczny za fotorelację :)

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

No i zapomniałem hehe sorki...
Marek...podobno są dwie wersje tych lusterek...normalne i przyciemnione, ja mam przyciemnione i wcale nie razi jeśli chodzi o światła aut w nocy...w dzień jest trochę ciemniejsze niż zwykłe lusterko ale raczej to nie ma automatycznego ściemniania...

Myślę, że na tą chwilę jeśli chodzi cena/jakość jest kamerka Xiaomi 70Minutes/70mai wersja Europa/English.
Mam coś takiego, nie widzę go w aucie, kabelek puszczony w podsufitce potem słupkiem i zejście w deskę rozdzielczą do zasilania zapalniczki.

Amortyzatory
Powrót