[Giulia] Wibracje 2.2 Giulia

• Autor wątku Autor wątku zenek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

zenek

Nowy
Auto
giulietta 2.0
Witam
pytanie dla właścicieli giuli 2.2

Czy zauważyliście podczas jazdy po mieście że na postoju lub na światłach samochód dostaje wibracji tak jakby wiał w niego wiatr i bujał się z lewej na prawą.

Prawdopodobnie jest tak jak załącz się wentylator ale czy to są tylko moje odczucia.

Proszę o informacje.

Nie jest to zwiazane z faktem, ze silnik jest ulozony wzdluznie?
Gdy bylem na jezdzie testowej ta wlasnie wersja, milo bujal przy dodawaniu gazu :)

Witam

Czy zauważyliście podczas jazdy po mieście że na postoju lub na światłach samochód dostaje wibracji tak jakby wiał w niego wiatr i bujał się z lewej na prawą.

Prawdopodobnie jest tak jak załącz się wentylator ale czy to są tylko moje odczucia.

Proszę o informacje.

Jak stoi z pracującym silnikiem nic nie buja. Czuć ruch karoserii gdy się doda gazu i to jest akurat niezależne od rodzaju silnika. Najbardziej silnik rusza karoserią w najmocniejszej wersji benzynowej ;)

Jak stoi z pracującym silnikiem nic nie buja. Czuć ruch karoserii gdy się doda gazu i to jest akurat niezależne od rodzaju silnika. Najbardziej silnik rusza karoserią w najmocniejszej wersji benzynowej ;)

Przy wzdłużnie ułożonym silniku bujnąć musi, masy wirujące mają swoją inercję i siła idzie na boki.

Giulia przypadkiem nie ma hydraulicznych poduszek silnika? W razie awarii by się pewnie w taki sposób objawiało.

Witam

Proszę o informacje.

A czy to bujanie nie jest związane z pędem powietrza generowanym przez przejeżdżające obok auta ?

Jakim cudem wentylator moze powodować bujanie wazacego 1.5 tony auta?

Na biegu jałowym zdarza się w każdym aucie, że załączenie wentylatora przez duże obciążenie alternatora spowoduje zafalowanie obrotów silnika.
A to jest droga do bujnięcia nadwoziem szczególnie w autach z silnikiem ustawionym wzdłużnie.

Na biegu jałowym zdarza się w każdym aucie, że załączenie wentylatora przez duże obciążenie alternatora spowoduje zafalowanie obrotów silnika.
A to jest droga do bujnięcia nadwoziem szczególnie w autach z silnikiem ustawionym wzdłużnie.
W teorii mozliwe, w praktyce watpie..

Temu panu wibruje co najwyżej wibrator

Zgłaszam kolejny chamski post, w dodatku offtop.

Co do meritum, Zenek.. zapewne wygłuszenie silnika jest dziadowskie, maty wygłuszające, może mocowanie jednostki napędowej... jeździłem sporo nowym turbodieslami,w tym astrą bi turbo, focusem turbo, tym mocniejszym dieslem... Insignią też.. Nie ma w nich takich wibracji, natomiast w Giulii już podczas jazxdy próbnej w ADF czułem jak ten drążek drży żenująco. Jak widać problem jest szerszy, bo wiele osób zwraca na to uwagę.
Jak na auto warte ponad półtorej stówy to jest żenua.

Nie widzisz różnicy miedzy autami z napędem na przód i tył? W bmw dieslu też drążek drży.

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja mam ten silnik (2.2 180 KM automat) i nic takiego nie występuje. Jestem bardzo wyczulony na wszelkie tego typu sprawy ale pozytywnie mnie zaskoczyła cisza w tym samochodzie.

Ja mam ten silnik (2.2 180 KM automat) i nic takiego nie występuje. Jestem bardzo wyczulony na wszelkie tego typu sprawy ale pozytywnie mnie zaskoczyła cisza w tym samochodzie.

W automacie drążek nie drży bo nie jest w żaden sposób połączony z układem napędowym, to zwykły elektroniczny przełącznik.
W manualnej skrzyni faktycznie drgania drążka są odczuwalne i są one większe niż w przypadku 159ki.

Amortyzatory
Powrót