Wejście Aux w radiu CD - Szczecin

X

xshopper

Guest
Witam,
Na wstępie zaznaczę, że przeszukałem forum wpisując różne frazy do wyszukiwarki i znalazłem tylko odpowiedzi w jaki sposób można zainstalować wejście AUX w radiu CD...

Zainstalowanie tego samemu to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Nie chciałbym niczego zepsuć, dlatego interesuje mnie czy w Szczecinie znacie jakiś serwis który (tanio?? za ile....?) zainstalowałby mi wejście AUX do radia CD dzięki któremu mógłbym podłączyć odtwarzacz mp3... (Radio CD, Alfa 147)

Z góry dzięki za pomoc.

No dobra....tylko teraz...jak to podpiąć od tyłu do radia?...rozumiem, że to radio trzeba wyjąć najpierw... (no bo jak inaczej dostać się do jego tyłu?) i jak to się robi...? Mam nadzieje, że wystarczy odkręcić śrubki i tyle...

EDIT:
W linku w którym podałeś jest informacji o tym sprzęcie: Uwaga: Radio musi posiadać opcję AUX, w przeciwnym razie urządzenie nie będzie działać.

Obawiam się że moje radio nie ma opcji AUX...(jeśli ma to jak to sprawdzić?)

Ostatnia edycja:
I tu Cię zaskoczę nic nie trzeba rozkręcać :D na przednim paneli radia masz cztery dziurki. Wkładasz w każdą jakiś pręt (oczywiście jednocześnie) i wyciągasz radio.

Z tyłu radia będziesz miał takie gniazda jak na schemacie niżej. Kostkę podpinasz do dolnego gniazda całkiem po lewej (według schematu). Powinno działać :) Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :)

Schemat!

A gdzie to dolne gniazdko całkiem po lewej jest oznaczone na schemacie? który to symbol...
Hmmm czyli w te 4 dziurki musze coś wsadzić żeby radio wyjąć...a jak w takim razie wsadzić je spowrotem? No i proszę o odpowiedź co z opcją AUX w radiu CD, którą to radio musi posiadać żeby to zadziałało...jak sprawdzić czy mam tą opcję?

I jeśli ktoś zna jednak jakiś serwis, który mógłby to zrobić byłoby super :D

Ostatnia edycja:
A gdzie to dolne gniazdko całkiem po lewej jest oznaczone na schemacie? który to symbol...

W to dolne gniazdo wpinasz tą kostkę jak najbardziej w lewo jak się da. nie da się pomylić a z tego co schemat pokazuje tylko tak będzie pasowała ;) Czyli po prostu dolne gniazdo lewa strona.

Hmmm czyli w te 4 dziurki musze coś wsadzić żeby radio wyjąć...a jak w takim razie wsadzić je spowrotem?

Jak już będziesz miał wyciągnięte radio, wyciągasz te cztery pręty. Wsadzasz radio z powrotem (bez prętów), radio trzyma się na takich metalowych zatrzaskach. wsadzając te pręty odchylasz te zatrzaski. Czyli wkładasz radio, dociskasz je i zatrzaski robią swoje i trzymają radio.

No i proszę o odpowiedź co z opcją AUX w radiu CD, którą to radio musi posiadać żeby to zadziałało...jak sprawdzić czy mam tą opcję?

Musi działać nie ma innej opcji. A w zasadzie jest opcja. Czasem w niektórych radiach trzeba zewrzeć dwa piny, niestety nie pamiętam które.
W każdym razi tą kostkę podpinasz w miejsce w które podpina się zmieniarkę CD.
Ja mam w to miejsce podpiętego XCarLinka, emulator zmieniarki, do którego możesz podpiąć pena lub wsadzić kartę SD z mp3. W moim radiu nie musiałem zwierać pinów, po prostu działa to bez tego. Jeśli się nie mylę to jeśli będzie trzeba spiąć te piny najprawdopodobniej może Ci nie działać odtwarzacz CD.

Nie chciałbym niczego zepsuć, dlatego interesuje mnie czy w Szczecinie znacie jakiś serwis który (tanio?? za ile....?) zainstalowałby mi wejście AUX do radia CD dzięki któremu mógłbym podłączyć odtwarzacz mp3... (Radio CD, Alfa 147)

Uporałeś się z tym?
Potrzebujesz dalej?

szczerze mówiąc nie....stwierdziłem, że pewnie coś spiepszę i sobie podarowałem :p wolałbym żeby zrobił to jakiś serwis...

tak czy siak dzięki za zainteresowanie :)

No to jeśli dalej potrzebujesz wyjście AUX, to ja Ci mogę założyć.
Btw, nie mieszkasz może na bukowym?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
A wiedziałbyś jak zrobić, żeby kabel na mp3 wychodził na samym dole, w dolnej wnęce? :P
Nie, nie jestem z bukowego, jestem z Gumieniec :)

Mogę Ci wyprowadzić kabel gdzie tylko chcesz.
Do podłokietnika, do schowka przed pasażerem, do popielniczki czy pod panel klimatyzacji.
Jak chcesz by zwisał z podsufitki to będzie zwisał z podsufitki :) żaden problem

Złącze z linku powyżej owszem się do tego nadaje, ALE nie wiem jakim koneserem dźwięku jesteś...
Nie widać dokładnie czy kostka Jack'a będzie w tym przypadku stereo, ani nigdzie też nie widać tego w opisie aukcji.
No i jesteśmy w tym przypadku ograniczeni długością kabla 80 cm. Do schowka przed pasażerem wystarczy, do schowka pod klimatyzacją też, ale już żeby wyciągnąć do podłokietnika lub na tyle ze schowka by mp3 trzymać na kolanach już niekoniecznie. No a wtedy albo przedłużacze albo musiałbym przelutować kabel.

Proponowałbym zamiast tego takie złącze:
http://allegro.pl/aux-blaupunkt-audi-vw-becker-vdo-i1818833192.html
Dokupujesz do niego przejściówkę RCA -> Jack już we właściwej długości, zawsze możesz zmienić, no i na pewno masz stereo.

3m to faktycznie dużo kabla. Starczyłoby go do bagażnika.
Kabel dobry. Ale myślę że max 1,5m wystarczy.

Dobra, pierwszy kabel właśnie zamówiłem, a drugi kupię jutro na mieście :P

Powiedz mi jeszcze czy po zamontowaniu tego wyjścia AUX będziesz chciał korzystać także z odtwarzacza CD w tym radiu?

Wolałbym, żeby była możliwość korzystania z odtwarzacza CD... :P

Amortyzatory
Powrót