• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Warunki gwarancyjne a utrata gwarancji?

DarekMarek

Nowy
Auto
AR Tonale Editione Speciale 2023
Hej,

jestem świeżakiem i zanim skontaktuje się z salonem chciałbym skonultować sprawę z praktykami. Nabyłem fajną AR Tonale Editione Speciale 2023 rok 1.5 160 km. Auto ma przedłużoną gwarancję do 01.12.2028 (pierwsza rejestracja 01.12.2023). Aktualny przebieg 21k.

Pierwszy serwis - 11.2024 ,nie przekroczono przebiego
Drugi serwis - winien być do grudnia 2025 ale był dopiero w styczniu 2026. Tez nie przekroczono przebiegu,
Pytanie: czy auto bezpowrotnie utracilo gwarancje? Jak wyglda w praktyce?
Dziekuję za pomoc

Te roczniki miały tolerancję +- 1000km lub +- miesiąc.Zobacz co masz napisane w gwarancji.

Ostatnia edycja:
Mnie uczulali w serwisie, że nie można przekroczyć przebiegu, ani terminu.
Gwarancja przedłużona obejmuje mniejszy zakres niż normalna. Nie uwzględnia akumulatora, holowania na wypadek awarii i pewnie innych rzeczy, o których nie wiem.

Dzięki za podpowiedzi. Oczywiście na infolini alfy nie dowiedziałem się niczego... Mam do was prosbę, macie może OGÓLNE WARUNKI PAKIETU GWARANCYJNEGO/Gwarancji rozszerzonej? Potrzebuje dokumentów zródłowych celem analizy, czy jest to produkt ubezpieczeniowy, dokument gwarancji rozrzerzonej czy cokowliek innego. Konsultant z infolini Alfa nie ma tych dokumentów - mam uderzać do dealera. Może szybciej będzie jak mi pomożecie. Powiem tak, nawet u niższej klasy Chinczyka takiej spychologii nie ma - na stronie są udostępnione OWU każdej umowy gwarancyjnej do większości modeli. I cała Europa zdziwona że szarak idzie kupuje nowego chińczyka...

Dzięki za podpowiedzi. Oczywiście na infolini alfy nie dowiedziałem się niczego... Mam do was prosbę, macie może OGÓLNE WARUNKI PAKIETU GWARANCYJNEGO/Gwarancji rozszerzonej? Potrzebuje dokumentów zródłowych celem analizy, czy jest to produkt ubezpieczeniowy, dokument gwarancji rozrzerzonej czy cokowliek innego. Konsultant z infolini Alfa nie ma tych dokumentów - mam uderzać do dealera. Może szybciej będzie jak mi pomożecie. Powiem tak, nawet u niższej klasy Chinczyka takiej spychologii nie ma - na stronie są udostępnione OWU każdej umowy gwarancyjnej do większości modeli. I cała Europa zdziwona że szarak idzie kupuje nowego chińczyka...
To prawda ta infolinia to jest jakiś żart i nieporozumienie. Nie potrafią odpowiedzieć na zadane pytania tylko powtarzają jakieś wyuczone formułki. Jestem fanem marki i teraz Tonale to już moja 5 Alfa ale pierwsza jako nowa z salonu i przekonalem się że serwis/obsługa klienta to najsłabszy punkt tej marki niestety i ich podejście w jakimś stopniu kształtuje też opinie o Alfie…

To prawda ta infolinia to jest jakiś żart i nieporozumienie. Nie potrafią odpowiedzieć na zadane pytania tylko powtarzają jakieś wyuczone formułki. Jestem fanem marki i teraz Tonale to już moja 5 Alfa ale pierwsza jako nowa z salonu i przekonalem się że serwis/obsługa klienta to najsłabszy punkt tej marki niestety i ich podejście w jakimś stopniu kształtuje też opinie o Alfie…

Mam podobne zdanie. W serwisie jak zgłaszam błędy w sofcie to dostaję na zmianę odpowiedzi:
- no przecież to włoski samochód
- w innych egzemplarzach jest tak samo
- tak sobie to inżynierowie zaprojektowali

Ale to nie tylko w tej marce. Cała europejska branża automotive nie dowozi. Jak się ma znajomych to nie ma problemu z naprawą. Gorzej jak jesteś z ulicy. Stellantis nie jest wyjątkiem ale na pewno leaderem w generowaniu sztucznych problemów: np. gwarancja fabryczna widnieje w systemie ALE MUSISZ MIEĆ KSIĄŻKE KTÓRA JEST ODRECZNIE WYPISANA (vide Citroen).... w Daimlerze czy BMW niespotykana rzecz... W każdym razie, jeżeli macie może warunki tej gwarancji, to bardzo proszę o przesłanie

Ale to nie tylko w tej marce.
Dokładnie. Wcześniej Ford Focus MK4 - serwis dramat. Miesiąc czasu auto w serwisie na wymianę sondy lambda. Efekt finalny. Sonda nie wymieniona bo auto było lakierowane. Tak stwierdził pan z serwisu.
Służbowa Skoda - serwis dramat. Na każdy problem z samochodem serwis odpowiada "Proszę Pana każda skoda na tym parkingu ma to samo" :)

Jak się czegoś dowiem to dam znać w tym poście. Na ten moment nic nie wiem bo nie mam dokumentów :) Doradcy w salonach tak samo niezorientowani jak w telefonicznej pomocy Alfy.

Amortyzatory
Powrót