Wartość "hodometr" w FES

Auto
Alfa Romeo 3.0 v6 sportronic
Witam.
Wiem ze tematy już nie raz były poruszane... zakupiłem VAG i sobie błąd chciałem wykasować... i tak po wszystkim z ciekawości przeglądałem sobie inne funkcje FiatEcuScan i znalazłem takie coś jak hodometr i wskazanie 58 631,1 i co to oznacza bo przebieg na desce to 160233 i jak to interpretować??? Jestem szczęśliwym posiadaczem 166 3.0 v6 od półtora tygodnia. Przy zakupie dostałem plik faktur z serwisu Alfy Romeo i w 2011 przy 147328 był robiony rozrząd itp. sprawdziłem i potwierdzili wiec wydawało mi się że przebieg tego auta powinien być w miarę autentyczny, Tym bardziej widać że auto było sporadycznie używane bo było zakurzone a właściciel miał dwie skody superb do codziennego użytku. Jak to wszystko interpretować czy to jest jakiś błąd czy czegoś nie kumam bo auto nie wygląda na 586311 km. przebiegu (nie w tym stanie) :stop:

Najlepiej spisz sobie stan licznika i wskazania z hodometru zrób trochę kilometrów i porównaj o ile przybyło na liczniki i o ile na hodometrze. Możliwe że będzie przybywało na przykład dwa czy trzy razy mniej niż na liczniki.

Jak już pewnie czytałeś to hodometr nie jest żadnym wyznacznikiem. Po po prostu coś tam sobie wyświetla. Niektórym nawet 0 :) nie ma na to reguły tylko co rusz ktoś próbuje naciągnąć jakąś teorię pod wskazanie.

Teoretycznie wartość powinna wskazywać przebieg zapisany w ECU. W praktyce jest tak jak mówi Marek. U mnie wyświetla 0.

A może to my próbujemy sobie wmówić , że " hodometr pokazuje co chce" i "coś tam sobie wskazuje" aby myśleć , że te nasze KILKUNASTOLETNIE parchy mają po 160 000 km przelotu i wszystko jest ok. Prawda jest taka, że 99,9% 166 jest kręcona niezależnie czy dizel czy v. HODOMETR powinien sie zgadzac mniej wiecej ze stanem licznika+- kilka k róznicy. Jezeli są duże różnice ( sam mam na hoto 68 000km) oznacza że ktos przy aucie kręcił . A że zaraz ktos wyskoczy ze pier. ole glupoty bo on ma 14 letnie auto z przebiegiem 178000km i ze wie ze to prawda bo kupione od dziadka z 1918 roku to już przemilcze.

jedno jest pewne, hodometr coś wskazuje i nie zawsze pokrywa się to z tym co my myślimy, ostatnio pomyślałem iż może kluczem do zrozumienia może być porównanie daty zaprogramowania ECU do daty produkcji pojazdu.

Masa625, poruszasz dość wrażliwy temat. W zasadzie mam takie samo zdanie jak Ty. Statystyka zdaje się je potwierdzać.

3Pl0DNF.jpg

Ostatnia edycja:
Dlatego mi w poprzedniej licznik nie działał jak kupowałem. Nie przeszkadzało mi to ani następnemu nabywcy :) a w obecnej wskazanie traktuję jako akcent humorystyczny :P jak chcę wiedzieć czy silnik dobrze się czuje to podnoszę maskę i idę z nim pogadać :P a niektórzy to jak masa napisał - historiami zabijają :)

A może to my próbujemy sobie wmówić , że " hodometr pokazuje co chce" i "coś tam sobie wskazuje" aby myśleć , że te nasze KILKUNASTOLETNIE parchy mają po 160 000 km przelotu i wszystko jest ok. Prawda jest taka, że 99,9% 166 jest kręcona niezależnie czy dizel czy v. HODOMETR powinien sie zgadzac mniej wiecej ze stanem licznika+- kilka k róznicy. Jezeli są duże różnice ( sam mam na hoto 68 000km) oznacza że ktos przy aucie kręcił . A że zaraz ktos wyskoczy ze pier. ole glupoty bo on ma 14 letnie auto z przebiegiem 178000km i ze wie ze to prawda bo kupione od dziadka z 1918 roku to już przemilcze.
Pytałem z czystej ciekawości, ale widzę że niektórzy zostali pokrzywdzeni przez los... :cool: Grunt że to v6 ładnie spiewa, radio nie potrzebne. Pozdrawiam

widzę że niektórzy zostali pokrzywdzeni przez los... :cool: Grunt że to v6 ładnie spiewa, radio nie potrzebne. Pozdrawiam
Pokrzywdzeni? Nie rozumiem. Zobaczymy jak długo będziesz jezdził tym autem i kiedy znikniesz z tego forum w ciszy:D Wtedy ocenimy kto został skrzywdzony przez los :sarcastic:

Ostatnia edycja:
Pokrzywdzeni? Nie rozumiem. Zobaczymy jak długo będziesz jezdził tym autem i kiedy znikniesz z tego forum w ciszy:D Wtedy ocenimy kto został skrzywdzony przez los :sarcastic:
Czasem nie warto odpowiadać na takie inteligentne odpowiedzi. Klikać w klawiaturę każdy potrafi. A reszcie dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Jak posiedzisz na forum znacznie dłużej niż 6 godzin to zrozumiesz co Masa625 miał na myśli.

Oczywiscie hodometr powinien pokazywac wartosci zblizone do tego co widzimy na zegarach w kazdym innym wypadku to znak ze ktos majstrowal przy przebiegu.

Oczywiscie hodometr powinien pokazywac wartosci zblizone do tego co widzimy na zegarach w kazdym innym wypadku to znak ze ktos majstrowal przy przebiegu.
lub ma wymienione ECU.

Chociaż przypomniało mi się dopiero teraz, przed zakupem mojej AR w ASO podpięli ją pod Examinera a on wskazał przebieg zgodny ze wskazaniem, czego FES wskazuje co innego.

Ostatnia edycja:
Dowiedziałem, się że moja była kręcona ale nie wiem ile i chciałbym to sprawdzić, żeby wiedzieć dokładnie jaki ma przebieg. Wg stanu na dzień dzisiejszy 110000km.
Jak kupowałem w 2009r miała 80tyś. na początku sam bardzo mało jeździłem w 2 lata 9tyś.
Ale znalazłem gdzieś między instrukcją ktoś zapomniał wyjąć oryginalnej włoskiej kartki z przeglądu gdzie w 2006 miała 90tyś.
Facet od którego kupowałem też mało jezdził bo miał auto służbowe, zresztą nic nie starał się ukrywać, pokzaywał wady auta. Ktoś w niemchech za to przed jego zakupem kręcił.
P.S
ściągnałem nowego FES 3.5 miałem wcześniej 1.6
Podłączyłem i hodometr pokazał mi 151185km a na blacie mam obecnie 109564km, więc różnica 41621km.
Teraz jeszcze pytanko czy to co pokazuje hodometr to raczej prawda?
to ogólnie nie było by jeszcze źle 150tys na 2001r, można spokojnie latać:)
Pozdrawiam
Artur
AR147 1.6 120km TS, 2001r

kolego przeczytałeś ten wątek?? Jednym FES w pozycji hodometr pokazuje zbliżony przebieg do tego na blacie, innym już nie. U mnie przebiegi te są różne, hodometr co innego, tablica zegarów co innego. Zanim kupiłem autko podłączyłem je do Egzaminera który wskazał taki sam przebieg jak tablica. Inna sprawa że autko od początku pobytu w polsce było ubezpieczone w pełnym pakiecie (auto casco) to się dowiedziałem jaki przebieg miało przy pierwszej rejestracj i mi to gra.

Zależy to od modelu ECU.
Kiedyś założyłem o tym wątek.

Amortyzatory
Powrót