• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wariator ?

makatrio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 Twin Spark 105km
Witam Panowie praktycznie odkąd mam swoją 156 jest słyszalny dźwięk jak na filmiku dużo szukałem na forum i wydaje mi się, że to jest wariator. Nie chce go jednak wymieniać bez konkretnego potwierdzenia, że to on tak hałasuje i robi z mojej alfy diesla. Pochodzę z niewielkiej mieściny i póki co miejscowi mechanicy rozkładają ręce i nie mają o niczym pojęcia. Proszę Was o diagnozę :) http://www.youtube.com/watch?v=4pkJxwvA3I8

Wariator :/ a wymienisz sam jeśli masz odpowiednie narzędzia.

Tego się właśnie obawiałem, czyli szykuje się kolejny wydatek :/ szkoda, że mechanicy którzy robili mi niedawno rozrząd nie wpadli na to żeby wymienić też wariata, a na moje pytanie czy silnik jakoś dziwnie głośno nie chodzi odpowiedzieli, że tak mają te silniki heh żenada :(

Dobrze, że chociaż prawidłowo ci rozrząd wymienili.

Mnie się pytał mechanik czy od razu wymienić wariata z rozrządem. Cena mnie trochę martwiła, ale mechanik powiedział, że powinno wymieniać się go razem z rozrządem.

To zmień tych swoich wspaniałych mechaników, bo teraz jeszcze raz będziesz zmieniał rozrząd - tym razem z wariatorem + olejem. Warto czasami zrobic te kielkadziesiąt km i oddać samochód do fachowca

Konieczna jest wymiana całego rozrządu skoro był niedawno wymieniany czy wystarczy tylko nowy wariator i wymiana oleju?

Nie konieczna kolego!
wariator do zregenerowania jeśli nie ma luzu między obudową a wałkiem a olej też nie wiem z jakiej paki trzeba to niby zmienić jeśli jest nowy.Natomiast rozrząd do zdemontowania a dokoładnie pasek jeszcze raz ze względu na konieczność demontażu wałka ssącego.

Oleju nie tykać bo i po co skoro był wymieniany.

Tak przy okazji dobrze rzucić okiem na krzywki na wałkach rozrządu tak teraz spojrzałem na film

brzmi dokładnie jak mój "diesel" 1.6ts .. wczoraj w servisie zleciłem wymianę wariatora - po 2 godzinach dostałem wiadomośc , że prócz wariatora ssący wałek ma na 2 cylindrach wytarte krzywki a wydechowy też jest "podjechany" i obydwa do wymiany ... :( dodam , że to już drugi wariator (pierwszy wymieniony na gwarancji przy 50 tyś) a auto ma przejechane 110 tyś .... masakra

Kolego camel,masz problem ze smarowaniem na gore,kanaly moga byc przytkane.przerabialem juz taki przypadek.sądem wariator o popychaczach nie wspomnieć i kolejnych walkach tego nie wytrzyma.od rasy olej do wymiany z filtrem a najlepiej miska do zrzutu i zerknac na reszte a przedewsztlystkim wymyc bo sie moze silnik smarowac śladem grafitowym, oszlifowanych krzywej

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

dzięki za sugestie darek2116 :rolleyes: olej do wymiany oczywista oczywistośc ale co z tymi kanalikami ? jak to sprawdźic przetkac ?

user-offline.png

Zrzucić miske i ją przy okazji wymyć,wyjąć wałki i popychacze i choćby ropą przemyć każdy kanalik w głowicy,nie koniecznie od razu ją ściągać.
Przedmuchać kompresorem i powinno wystarczyć

Nie wariator nie panewka co to za dzwięk?????? Pomóżcie!!! alfa 147 2.0 TS Read more

Witam od dłuższego czasu słysze ten dzwięk http://www.youtube.com/watch?v=DVUyD...ature=youtu.be dochodzi on z lewej strony silnika czyli tam gdzie jest filtr powietrza nasila się on przy nagrzanym silniku, gdy odpalam auto rano nie słychać go dlatego wykluczyłem wariata dopiero po krótkiej jeżdzie zaczyna byc go slychac na biegu jałowym wątpie by była to panewka dlatego ze dzwięk ten nie jest metaliczny i po wkręceniu go na obroty nie słychac go. Pomóżcie bo już sam nie wiem od czego mam zacząć żeby zlokalizować tą usterke :confused:. Jestem przed wymianą filtrów, oleju i rozrządu....

Tez jestem ciekaw co to bo u mnie słychać podobny dźwięk ale od strony pasków

Amortyzatory
Powrót