• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

wariator

czanket

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1,9 JTD 16v M-JET 140 KM
Witam!Mam takie pytanie,jaka jest różnica pomiędzy uszkodzonym wariatorem a uszkodzonym elektro-zaworem wariatora?
Chodzi mi o różnicę w objawach .

Witam!Mam takie pytanie,jaka jest różnica pomiędzy uszkodzonym wariatorem a uszkodzonym elektro-zaworem wariatora?
Chodzi mi o różnicę w objawach .

elektro zawór steruje wariatorem, a padniety wariator lub jego pierwsze oznaki zużycia to klekot typowy dla diesla

Gdzies mi sie obilo o uszy ze przy walnietym elektro-zawoze wariata moze uwydatnic sie falowanie obrotow, a co do samego wariata to normalnie auto chodzi cicho, jak zaczyna juz padac to po odpaleniu na zimno albo postoju dluzszym 2-3h chodzi jak diesel prze kilka sekund 1-5s a potem juz mu tak zostaje i klekocze :)

po odpaleniu na zimno albo postoju dluzszym 2-3h chodzi jak diesel prze kilka sekund 1-5s a potem juz mu tak zostaje i klekocze
To raczej jest opis objawu uszkodzonych hydraulicznych popychaczy zaworów.
Często na ten objaw pomaga wymiana oleju.

Mocno wywalony wariator bedzie tez rozpoznawalny przy zejsciu z obrotow po przegazowaniu bedzie chrobotal

Amortyzatory
Powrót