• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wariator a rozrząd

RobertWroc

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2JTS
Panowie czy stan wariatora wpływa na trwałość rozrządu.
Taką informację dostałem w zakładzie w którym mam zmieniać rozrząd.
Rozrząd był wymienny 35.000 km temu wraz z pompą i wariatorem. teraz wymieniam jedynie dla świętego spokoju.
I jak powiedziałem w warsztacie że chcę tylko rozrząd kompletny to zaczęli mnie przekonywać do wymiany wariatora bo jeżeli nie to nie ma gwarancji...
Coś mi się nie chce wierzyć by wariator był integralną częścią rozrządu i miał istotny wpływ na jego trwałość.
Oczywiście wariator całkowicie sprawny..

Ewidentnie chcą Cię naciągnąć na dodatkowe koszty.

- jedno z drugim nie ma prawie nic wspólnego.
- to tak jak wymieniac filtr powietrza i musowo także filtr przeciwpyłkowy.

i pomyśleć że to w tak reklamowanym Irbisie.....
spróbuję jeszcze na Przemkowskiej.

właśnie dzwoniłem, czekam na wycene. Poprosili o numer VIN.... Po co?
No ale bez kłopotów zgodzili się że nie trzeba wymieniać wariatora ale za to stwierdzili że trzeba wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów....

Ostatnia edycja:
- a że w Irbisie tak zażądali to nie dziwne, mają złe doświadczenie z użytkownikiem z Legnicy.
- a ten drugi warsztat, to jeśli jej nie oglądali to dla mnie conajmniej dziwne.
- jak się patrzy na cenę uszczelki (200 zł ), to już mnie nic nie dziwi.
- a i dzieki za humor kolegi JFC, chyba że to było tak na serio. ( nie mam wyczucia chumoru ).

- a co jest na tej Przemkowej ?

Ja wymieniając rozrząd po 4 latach eksploatacji zostawiłem dotychczasową uszczelkę pod pokrywę zaworów bo była miękka, więc nie widziałem potrzeby wydawania pieniędzy. I nie myliłem się bo minęły 2 lata i nic nie cieknie.
No, ale warsztatowi się nie dziwię bo to zawsze ryzyko i klient może wrócić z reklamacją jak będzie wyciek.

:DTo nie był żart....no tak jak się ma kolegę w serwisie fiata, to się nie patrzy czasami na ceny:).

http://www.garage.auto.pl/
no więc otrzymałem z KLD Garage czyli ulica Przemkowska, odpowiedź.Wymiana 250 pln,to za usługę a za
pasek+rolki................................UWAGA!!!!
620!!! dokładnie tyle. Ten pasek to chyba ze skóry krokodyla a rolki z tytanu wzmacnianego diamentami.
Pecha mają , a ja mam to szczęście ze mieszkam na Lwowskiej, obok sklepu z częściami do Włochów, w którym się oni zaopatrują.
Cóż jak sam sobie kupię to zapłacę ...300,-
tak więc wiedza pozwala trochę zaoszczędzić.
i jednak wybiorę Irbis. Za wymianę 300, ale przynajmniej nie są zdziwieni że chcę sobie części sam kupować. Zresztą nie muszę bo przynajmniej mają normalne...

Ostatnia edycja:
Tak dla potomnych, do uszczelek polecam DP300 Wurtha, kto ma V6 wie jak koszmarnie drogie są uszczelki pod dekle rozrządu, na DP300 składam wszytko od jakichś 3 lat, nie ma prawa się nawet spocić, trzyma lepiej niż nowa uszczelka.

Amortyzatory
Powrót