Wałek rozrządu do 1.9 jtd

Dale

Nowy
Auto
Fiat Stilo 1.9 JTD 8v 115KM
Czy jakiś dobry człowiek mógłby zmierzyć dla mnie wzniosy krzywek niezużytego wałka rozrządu do 1.9 jtd wersja 115KM? Majster podejrzewa że mój wałek jest zajechany i dlatego auto dymi na czarno przy butowaniu. Potwierdzać mają to logi pokazujące prawidłowe ciśnienie doładowania, ale jednocześnie znacznie zaniżony odczyt z przepływomierza (testowane na trzech różnych).

Czy jakiś dobry człowiek mógłby zmierzyć dla mnie wzniosy krzywek niezużytego wałka rozrządu do 1.9 jtd wersja 115KM? Majster podejrzewa że mój wałek jest zajechany i dlatego auto dymi na czarno przy butowaniu. Potwierdzać mają to logi pokazujące prawidłowe ciśnienie doładowania, ale jednocześnie znacznie zaniżony odczyt z przepływomierza (testowane na trzech różnych).

W 8v klasyczny problem startej krzywki, spowodowany zbyt rzadką wymianą oleju

To właśnie jest podejrzewane, dlatego przydałby mi się pomiar wzniosu krzywki ssącej i wydechowej w niezużytym wałku. Mając tą informację wystarczy że zmierzę suwmiarką swoje, co wymaga jedynie odkręcenia plastikowego dekla, i już będę wiedział czy potrzebuję nowego wałka. Na oko na zajechany nie wygląda, ale tak to sobie można gdybać.

Ewentualnie czy widać tu jakieś ewidentne oznaki zajechania wałka?

Załączniki

• DSC_0059.jpg
    DSC_0059.jpg
    110.4 KB · Wyświetleń: 39
  • DSC_0060.jpg
    DSC_0060.jpg
    112.4 KB · Wyświetleń: 36
Amortyzatory
Powrót