• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wahacze górne vema ze smarowiczkami ?

CIAMILL156

Nowy
Auto
Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...
no jest takie nowe cos od niedawna. ale za krótko zeby to ktos testowal:)

Jutro gość da lepsze zdjęcia :)

heheh to dobrze widze ze trafiłem niechcący na sprzedającego :)

Mam tego typu usprawnienie wprowadzone w mojej 156 używanej do wygłupów weekendowych, jako że mam zapakowane najtwardsze tuleje PU i co sezon trzeba je smarować pomogłem sobie właśnie kalamitkami ;] w tej chwili smarownica cyk pyk 3 minuty roboty i znowu cisza. Jedyne czego trzeba przy zwykłych tujach przestrzegać to używać smarów w miarę nie agresywnych aby po prostu nie rozpuściły gum tulei, przy PU można walić co dusza zapragnie.

Ciekawe rozwiązanie coś jak w Chrysler PT Cruiser

czyli nie warto kupowac o ponad 50zł drozszych wahaczy z kalamitkami tylko kupic standard i zrobic sobie samemu :D tylko ciekawiło mnie to czy to zeczywiscie zdaje egzamin

czyli nie warto kupowac o ponad 50zł drozszych wahaczy z kalamitkami tylko kupic standard i zrobic sobie samemu :D tylko ciekawiło mnie to czy to zeczywiscie zdaje egzamin

To zależy, moim zdaniem wersja z kalamitką, powinna mieć ciut inną tuleję gumową, tzn na wysokości kalamitki rowek dookoła po średnicy aby smar przy smarowaniu rozchodził się dookoła, ja w tym celu właśnie podtoczyłem sobie rowek w tulei PU.

ale w tulejach powinno się rozchodzic bo guma nie jest jednolita tylko ma przetłoczenia krzyzyki chyba pytanie czy ta vema to tylko versja z dołozoną kalamitką czy tez bardziej rozbudowana opcja

ale w tulejach powinno się rozchodzic bo guma nie jest jednolita tylko ma przetłoczenia krzyzyki chyba pytanie czy ta vema to tylko versja z dołozoną kalamitką czy tez bardziej rozbudowana opcja

Myślę że jak poczekasz cierpliwie to Damian rozwieje wątpliwości.

Tak jak widać na zdjęciach w wahaczu są zastosowane kalamitki przez które za pomocą smarownicy wtłacza się smar. Podobne rozwiązanie było stosowane np w zwrotnicach 126P. Poprzez smarowanie tulei powinniśmy uzyskać większą trwłość oraz zlikwidować efekt skrzypienia typowy dla zawieszenia rodziny 156.

DSCF2330.JPG DSCF2331.JPG

Ostatnia edycja:

Zmieniając konstrukcję wahacza tracisz gwarancję.

---------- Post added at 10:51 ---------- Previous post was at 10:50 ----------

Się czepiasz Amigas :P Już poprawiłem.

Zmieniając konstrukcję wahacza tracisz gwarancję.

gwarancję która w większości przypadków i tak jest g.. warta i zawsze się jakoś wykpią ( np zakładam sobie sam - leże i kwicze bo montażu części nie dokonywał wyspecjalizowany warsztat . itp itd )

Kwit z zaprzyjaźnionego warsztatu jesteś w stanie załatwić a jeśli w wahaczu są powiercone otwory to nic nie pomoże.
W przypadku FASTa którego sprzedajemy najwiecej importer nie robi problemów jeśli na zdrowy rozsądek sprawa jest ewidentna.

Ostatnia edycja:
Może nie na temat ale nie widzę u was nic z TRW, a interesowało by mnie coś pewnego. Żeby nie trafić na podróbkę.

Amortyzatory
Powrót