• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wahacz

• Autor wątku Autor wątku ridle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    wahacz
R

ridle

Guest
Pierwsze pytanie jak to się nazywa?? Czy można tylko to wymienić w wahaczu dolnym przednim??

można w jakimś warsztacie regenerującym sworznie, ale to się nie opłaca

można w jakimś warsztacie regenerującym sworznie, ale to się nie opłaca
Opłaca się tylko wówczas kiedy będziesz zamiast tulejek gumowych montował poliuretany. W przeciwnym razie jak kolega zauważył nie bardzo. Zregenerujesz sworzeń, to za jakiś czas padną tulejki, wymienisz tulejki, padnie sworzeń i tak w kółko, doliczając do tego koszt robocizny związany z montażem i demontażem wahacza.
Pozdrawiam.
- Rafał

Tulejki poliuretanowe można kupić. A czy poliuretanowe sworznie można kupić??

A czy poliuretanowe sworznie można kupić??
sworzeń jest metalowy, tego poliuretanem zastąpić się nie da. Przy regeneracji nigdy nie wiadomo z jakiego materiału jest wykonany sworzeń i miseczka w której się porusza, dlatego nie ma gwarancji ile to pojeździ zanim znów się zużyje.
Pozdrawiam.
- Rafał

Sworzeń nie opłaca się wymieniać, bo jak napisał alces1 po wymianie go zaraz Ci pewnie padną tuleje. Zresztą dziwne, że sworzeń jest zużyty a tuleje nie... Zazwyczaj one najpierw padają. Poza tym ten sworzeń oryginalnie nie jest przewidziany do wymiany i taki manewr wiąże się z ryzykiem uszkodzenia zawieszenia i groźnego wypadku w następstwie, bo ten sworzeń utrzymuje w zasadzie koło od dołu.

Generalnie w przypadku zużycia sworznia należy wymienić cały wahacz. Regeneracje sworznia wykonuje się w przypadku zabytków do których nie można już kupić wahacza czy\ samego sworznia nowego (gdy jest wymienny). Zresztą sworzeń wahacza to Twoje bezpieczeństwo i życie. Wymień cały wahacz!

Panowie ja 2 dni temu wyciągnąłem wahacze dolne, wymieniłem tuleje a te sworznie wrzuciłem na prace o nacisku 20 ton (bo gałka prawie wypadała) kolega co sie na tym zna popukał coś tam porobił napchałem potem towotu (czy tam czegoś) założyłem nową osłonkę i śmiga, zero luzów i chodzi jak nowy. :) koszt całej operacji wyszedł mnie na podzespołach trw (chyba, wiem że bardzo dobra firma) 60zł + 2 piwka dla kolegi :D. Wszystkie 2 zewnęczne tuleje i ta środkowa nowa, a sworzeń sprasowany :d Czyli tak jak by cały nowy wahacz :P

Panowie ja 2 dni temu wyciągnąłem wahacze dolne, wymieniłem tuleje a te sworznie wrzuciłem na prace o nacisku 20 ton (bo gałka prawie wypadała) kolega co sie na tym zna popukał coś tam porobił napchałem potem towotu (czy tam czegoś) założyłem nową osłonkę i śmiga, zero luzów i chodzi jak nowy. :) koszt całej operacji wyszedł mnie na podzespołach trw (chyba, wiem że bardzo dobra firma) 60zł + 2 piwka dla kolegi :D. Wszystkie 2 zewnęczne tuleje i ta środkowa nowa, a sworzeń sprasowany :d Czyli tak jak by cały nowy wahacz :P

Skąd niby wziąłeś oryginalny sworzeń TRW, skoro nawet w katalogu tej firmy takowy nie występuje...?

Gdyby mi ktoś zaprasował zużyty sworzeń to bym go sam zaprasował, to kryminalna sprawa!! Tak można dla jaj "naprawić sworzeń". Szczerze Ci powiem niech sobie kolega sam zaprasowywuje sworznie w swoim aucie, a jak Ci się sworzeń rozczepi i wlecisz na drzewo to czyja będzie wina. To nie jest naprawa, to zwykłe kowalstwo rodem z PRL'u!

Dzieki 4 all a odpowiedzi wahacz idzie do wymiany. A przy okazji poliuretanowe tuleje na wszystkie wahacze będą.

Ale jesteście nie mili, ja sie staram tylko pomagać bo kolega ma problem a wahacz kosztuje 375zł trw a innego niż trw nie widzę sensu wkładać.

A nawiasem mówić kiedyś już tak zrobiłem i 2 lata i ok 70kkm przejechałem i nic sie nie stało, tak samo kolega zrobił tak oba i już rok jeździ.

Trudno się mówi i kupuje się nowy (stać Cie na psa to i na obrożę) ale nie bardzo mi się podoba podsuwanie kowalstwa jako sposobu na naprawę, chcesz tak jeździć proszę (obyś nikomu krzywdy nie zrobił) ale nie rozpowszechniaj takich zachowań.

Amortyzatory
Powrót