Wahacz górny

amdi92

Nowy
Auto
159 3.2 Q4, MiTo 1.4 TB MA 135KM + TCT
Witam. Kupiłem na aukcji wahacze górne fast i przy montażu zastanawiał mnie fakt jak on powinien chodzić, otóż czy powinna obracać się metalowa tuleja w gumowej(jak w starym z luzami) zaznaczone na czerwono ,czy gumowa na obramowaniu (jak w tym fast) zaznaczone na niebiesko obrazku. Powiedzcie alfisti czy mam reklamować czy może tak ma być bo na razie się z tym wstrzymałem.
Z góry dzięki pozdrawiam.
wahacz.jpg

To musi być sztywne bez żadnego luzu.

sztywne jest tylko chodzi mi o to czy jak wahacz chodzi góra/dół to co powinno się poruszać tzn. czy ta tuleja metalowa w gumowej czy może gumowa po obwodzie tym aluminium. Pomóżcie bo wrazie czego będę reklamował.

---------- Post added at 20:39 ---------- Previous post was at 20:09 ----------

To nikt nie wie? może nie jest to zrozumiałe ponieważ mam problem z przelewaniem myśli na papier.
Proszę o pomoc bo jak będzie to jednak wada to zareklamuje i nie będę wtedy montował z drugiej strony.

Wszystko masz na pewno ok.po skręceniu wszystko musi utrzymywać sztywność,gdybyś kupił nowy wahacz w którym mógłbyś obracać tuleją to dopiero by był lipa.:top:

ja kupilem nowe tuleje i po zdemontowaniu starych ,nowe tuleje mialy 1mm-1.5mm luzu po zalozeniu na wahacz wiec zdecydowalem sie na kupno nowych wahaczy (mowie o dolnych) a niby byly do AR 156 :/, gdyby ktos chcial kupic to mam 2 sztuki nowki, moze to do innego modelu AR :L...

czyli to dobrze ze metalowa się nie obkręca tylko ta gumowa tak? no to moge się zabrać za drugą stronę:) dzięki :p

To musi być sztywne bez żadnego luzu.

Hehe. Powiedz to "fachowcom" między innymi z naszego forum, którzy smarują stare tuleje w wahaczach i na stabilizatorze, żeby im nie skrzypiały to Cię ukamienują...

u mnie nigdy nie obracała się żadna
ani metalowa ani gumowa
( przynajmniej ręcznie nie dawałem rady )

W nowych qap'ach ręką nie dałem rady niczym poruszyć.

Pozdro
Dugi

no to drugą stronę już też mam zmienioną, zajrzałem do tej strony co wczoraj robiłem i musiałem troszke dokręcić sworzeń na którym chodzi wahacz :) ręką też nie dałem rady ale jak już go przykręciłem do łapy to spojrzałem jak chodzi :p zima wymęczyła te wahacze i te wyrwy w drodze ale już teraz nic nie stuka no oprócz czegoś co stuka w podszybiu z dwóch stron jak piłeczka ping pongowa albo kuleczka, nie wiecie co to może być?

U mnie w słynnym stenbergu, tuleji metalowej nie było szans żeby obrócić, mało tego, jak jąk wyciągałem z gumy to nieźle się napociłem.

Witam, kolegów i skorzystam z tematu o wahaczach górnych i zadam znawcom tematu jedno pytanie - czy wahacze górne były tylko w jednym rozmiarze, czy może były jakieś specjalne np. dla pakietów sportowych typu sportpack lub GTA lub jeszcze coś innego. Osobiście nic na ten temat nie słyszałem, no ale...

Nie było różnic w wahaczach górnych. GTA miała między innymi grubsze stabilizatory ale góra była ta sama.

Amortyzatory
Powrót