[159] Wahacz górny- objawy

Lisu

Nowy
Auto
159 SW 1,9 JTDM 150 KM
Dałem autko na przegląd przy okazji wymiany osłony gumowej przegubu zew (przy okazji moja super oszczędność wyszła mi bokiem, bo zamówiona w iparts część nie pasowała i muszę bulić 120 za oryginalną :mad: a z ipartsa wsadzić se w :P) i poprosiłem żeby sprawdził co to może być że czasem zatrzeszczy jak przejeżdżam przez nierówność poprzeczną powoli- w przednim kole po prawej. Spec z aso od razu odrzekł że to na pewno wahacz górny (i na pewno trzeba wymienić na oryginalny za 2 tysie ;) ) ale sprawdza. Czy takie zaskrzypienie to może być objaw ze strony wahacza? Bo wydaje mi się że to niezbyt specyficzne i nie wiem czy mnie nie naciąga... Myślałem że może łącznik stabilizatora czy coś...

Najpierw sobie sprawdź, ile kosztuje górny ori zanim zaczniesz bajki opowiadać :P

Pan z aso już mi sprawdził- 1800 zł :P I zapewnił że to zupełnie inny materiał bo sprawdzał u materiałoznawcy- że niby kuty a nie odlewany jak "niby tej samej firmy ale nie dedykowane do AR" Ogólnie mam do gościa zaufanie bo robił mi fiata, ale mam wrażenie że ma jakąś fazę na AR i mnie irytuje :P Ciągle tylko powtarza że "albo się jeździ alfą, albo czymś co ma znaczek alfy", gdy mu powiedziałem o wywalonych klapach w kolektorze np :P

A ile kosztuje ori Twoim zdaniem? No i jakie są objawy kończącego się wahacza?

Ostatnia edycja:
A przepraszam, nie zapytałem, cenę wahacza podawał mi jak luźno rozmawialiśmy o częściach do AR, zanim zauważyłem skrzypienie, rozumiem że górny jest tańszy?

Górny ori w aso to cena 600-750zł w zależności od aso :)

Brzmi dużo lepiej, dzięki :) A jakie objawy? Bo w czasie jazdy nic mnie nie niepokoi, przy ostrej, szybkiej jeździe na zakrętach też jest ok. Tylko powoli jak na wysepkę wjeżdżam to czasem zaskrzypi

To i tak bardzo dużo. Zamienniki zaczynają się od 200zł a lepsze 350. Najlepiej wjedź na podnośnik i niech mechanik oceni luzy.

za ori 1800 ale hit prawie zadek mi ze śmiechu odpadł....
miesiąc temu pytałem w ASO fiata i kumpel pokazał cene w systemie 677zł
u mnie niby luzu nigdzie nie ma a z prawej strony czasami coś puka delikatnie , kumpel mechanik obstawia górny wahacz bo tuleje w nim mu się nie podobają
twierdzi jednak żebym nie tragizował tylko jeszcze troche pojeździł i wtedy łatwiej będzie zlokalizować luz
żadnego skrzypienia u mnie na razie nie słyszę

Skrzypienie u mnie występowało na zużytej (popękanej części gumowej) tulei dolnego wahacza. Po wymianie cisza.

U mnie też tuleja dolnego wahacza, z obydwu stron. qooba wymieniałeś cała tuleję czy sam wkład gumowy?

Całą tuleję, po obu stronach. O ile dobrze pamiętam marki Fast.

A u mnie skrzypiał sworzeń :cool: Nie ma reguły. Również nie ma reguły czy dolny, czy górny.
że niby kuty a nie odlewany jak "niby tej samej firmy ale nie dedykowane do AR"
To niezła bajka. Jestem ciekawy szczegółów. Kuty... może jeszcze "ręczna robota"? :D
Za 1800 zł jak dobrze pobajerujesz to znajdziesz dolny i górny oryginały.

Załóżmy ankietę na górze tematu, może do jakiegoś ciekawego wniosku dojdziemy :D

No dobra, a te tuleje u siebie to jak zdiagnozowaliście że to właśnie one skrzypią?
Odebrałem autko z aso z jakże zaskakującą diagnozą- skrzypi na tulejach wahaczy górnych- aby nie skrzypiało do wymiany oba górne wahacze, oczywiście ori 677 sztuka :) Robota 310 + geometria (tu promocja chyba) 66. Wyjdzie razem 1731 zł. Trochę sporo jak za "czasem zaskrzypi", ale może po prostu jestem skąpy z natury ;) Zwłaszcza że luzów nie ma.
Jako ciekawostkę dorzucę jeszcze resztę wyceny, bo do wymiany jeszcze są rzekomo klocki przód- robota 110 (cena ok), komplet klocków 336 (chyba sporo).
Pozytywna informacja jest taka że na kompie wtryski i turbinka wypadły "wzorowo" :)

No dobra, a te tuleje u siebie to jak zdiagnozowaliście że to właśnie one skrzypią?
Odebrałem autko z aso z jakże zaskakującą diagnozą- skrzypi na tulejach wahaczy górnych- aby nie skrzypiało do wymiany oba górne wahacze, oczywiście ori 677 sztuka :) Robota 310 + geometria (tu promocja chyba) 66. Wyjdzie razem 1731 zł. Trochę sporo jak za "czasem zaskrzypi", ale może po prostu jestem skąpy z natury ;) Zwłaszcza że luzów nie ma.
Jako ciekawostkę dorzucę jeszcze resztę wyceny, bo do wymiany jeszcze są rzekomo klocki przód- robota 110 (cena ok), komplet klocków 336 (chyba sporo).
Pozytywna informacja jest taka że na kompie wtryski i turbinka wypadły "wzorowo" :)

To ,że turbo i wtryski wypadły dobrze bez sprawdzenia w warunkach drogowych nic nie znaczy ;) Większość niedomagań wychodzi dopiero pod duzym obciązeniam podczas jazdy.

Amortyzatory
Powrót