[159] wahacz dolny sworzeń !!

sAweK

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm 8V 120 km.
Witam dzisiaj się zabrałem za naprawę 159 i co się okazało wahacz górny jest ok zero luzów z natomiast dolny stuka a dokładnie to sworzeń jeśli tak to się nazywa bo tuleje są ok I tu jestem w kropce bo sprawdzałem ceny w intercars najtańszy 960 zł a na to już mi budżet nie pozwala :( czy idzie go jakoś zrobić tańszym kosztem z góry jestem wdzięczny za podpowiedzi .

bylo juz wiele dolnych wahaczach, w skrocie, oryginal ile kosztuje to juz wiesz, mozesz kupic zamiennik , ktory zapewne szybko sie rozleci albo regenerowac swoj oryginal, jest tutaj kolega z forum ktory sie tym zajmuje ale nie pamietam nicku - poszukaj w temacie o wahaczach dolnych

Szukałem kolego i nawet obiło mi się z regeneracja ale z tego co pisali chłopacy to nie bardzo bo sworzeń jest przewiercany i strach na nim jeździć :/ a co do cenny wahacza podałem cenę o firmie mało znanej a z TRW juz 1600 zł ceny kosmos i pytam czy może jest jakieś tańsze rozwiązanie i co wy myślicie o regeneracji i jak długo to trwa bo auto to moja praca i musze go mieć na codzień :///

z regeneracją u tego kolegi z forum jest tak, że on ci wysyla oryginalny zregenerowany wahacz a ty mu kaucje, po otrzymaniu i wymianie wahacza wysylasz mu swoj wahacz a on oddaje ci kaucje wiec auto masz ciagle na chodzie praktycznie. Z tego co wiem kolega wsadza nowy cukierek, tuleje i chyba sworzen (?), watpie zeby tam cos wiercil ale najlepiej jego zapytaj, jego nick - jasio79. Ja mam u niego robiony wahacz i poki co wszystko smiga fajnie. Niestety temat dolnego wahacza do 159 boli...

Można u litwinów oryginały kupić za około 860 złociszy w zależności od kursu Euro.

Witam dzisiaj się zabrałem za naprawę 159 i co się okazało wahacz górny jest ok zero luzów z natomiast dolny stuka a dokładnie to sworzeń jeśli tak to się nazywa bo tuleje są ok I tu jestem w kropce bo sprawdzałem ceny w intercars najtańszy 960 zł a na to już mi budżet nie pozwala :( czy idzie go jakoś zrobić tańszym kosztem z góry jestem wdzięczny za podpowiedzi .
kolego ja radzę kupić ci nowy i to oryginał i będziesz zadowolony i spokojny. Można kupić oryginał za dobrą ceną np. tutaj
http://allegro.pl/wahacz-alfa-159-przedni-dolny-prawy-51805472-i5983374165.html

nie wiem którą stronę potrzebujesz

Była już dyskusja o tym sprzedawcy w wątku o dolnych wahaczach. Na 90% to nie jest oryginalny wahacz tylko zwykłe TRW.

Aby mieć pewność należy poprosić o zdjęcie z drugiej strony, gdzie są charakterystyczne oznaczenia na odlewie.

z regeneracją u tego kolegi z forum jest tak, że on ci wysyla oryginalny zregenerowany wahacz a ty mu kaucje, po otrzymaniu i wymianie wahacza wysylasz mu swoj wahacz a on oddaje ci kaucje wiec auto masz ciagle na chodzie praktycznie. Z tego co wiem kolega wsadza nowy cukierek, tuleje i chyba sworzen (?), watpie zeby tam cos wiercil ale najlepiej jego zapytaj, jego nick - jasio79. Ja mam u niego robiony wahacz i poki co wszystko smiga fajnie. Niestety temat dolnego wahacza do 159 boli...

W wahaczu nic nie jest wiercone. Otwierane jest gniazdo sworznia, wymieniane elementy teflonowe/plastikowe, regenerowany lub wymieniany sworzeń, tuleje są wymieniane na prasie.
Wahacz ma trwałość podobną do orginału.

Była już dyskusja o tym sprzedawcy w wątku o dolnych wahaczach. Na 90% to nie jest oryginalny wahacz tylko zwykłe TRW.
Nawet jeżeli to jest TRW Chociaż widzę że jako oryginał też zakładany na pierwszy montaż, to dają na niego aż 2 lata gwarancji. Zacznie stukać to wymiana i tyle.
Inne TRW mają po rok gwarancji.
PS
Znalazłem to ogłoszenie jako przypadkowe

Nawet jeżeli to jest TRW Chociaż widzę że jako oryginał też zakładany na pierwszy montaż, to dają na niego aż 2 lata gwarancji. Zacznie stukać to wymiana i tyle.

I na czas reklamacji stawiasz auto na klocki i czekasz miesiac na nowe wahacze?

W wahaczu nic nie jest wiercone. Otwierane jest gniazdo sworznia, wymieniane elementy teflonowe/plastikowe, regenerowany lub wymieniany sworzeń, tuleje są wymieniane na prasie.
Wahacz ma trwałość podobną do orginału.

Tak z ciekawości, ile u Ciebie kosztuje taka usługa? Na razie nic się u mnie nie dzieje, ale kto wie kiedy zacznie się odzywać. :)
Jakiej firmy zakładasz tuleje i sworzeń?

Tak z ciekawości, ile u Ciebie kosztuje taka usługa? Na razie nic się u mnie nie dzieje, ale kto wie kiedy zacznie się odzywać. :)

Jakiej firmy zakładasz tuleje i sworzeń?
Dolny 400 górny 200. Tuleje zakładane są albo Moog albo TRW, co mają aktualnie w Intercars. Sworzeń w 95% jest regenerowany(naprawa kulki).
Do tego dochodzi 50 zł kaucji za wahacz którą oddaje jak oddasz mi stare orginały

mozesz kupic zamiennik , ktory zapewne szybko sie rozleci
Z tym się nie zgodzę. Montowałem u siebie TRW, a drugi chiński Moto Equipment - do tej pory jeżdżą w aucie. TRW ok 50 000 km, Moto niecałe 30 000.
Kupować z pewnego źródła.

Z tym się nie zgodzę. Montowałem u siebie TRW, a drugi chiński Moto Equipment - do tej pory jeżdżą w aucie. TRW ok 50 000 km, Moto niecałe 30 000.
napisałem zapewne, nie z pewnoscia....a bazowałem na swoich doświadczeniach bo miałem też nowy SIDEM i sie rozsypal po 20 000.

Ja zamienniki kupiłem jeden jedyny raz. Górne Vemy do 156. Prawy wytrzymał 16 000 km lewy 18 000

Z Vemą akurat w 159 też były kilkukrotnie opisywane niemiłe doświadczenia.

Jasio79, dajesz jakąś gwarancję na swoje usługi?

Dziękuję za liczne odpowiedzi i wszystkim dziękuję za zainteresowanie moim problemem i pomoc teraz czas się zastanowić czy regenerować czy kupić jakiś inny i czy ciężko jest go samemu przełożyć / założyć i czy konieczna jest sprawdzenie zbieżności kół ?

- - - Updated - - -

Jest to prawy dolny wahacz ;)

Sprawdzenie zbieżności po wymianie dolnego wahacza wskazane.
Czy da się go wymienić samemu? Bez podnośnika da się, aczkolwiek to będzie bardzo męczące :D

Amortyzatory
Powrót