• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wadliwy termostat BEHR

A co komputer pokazuje? Bo wskaźnik to jedno a komputer to drugie. Czujnik był nowy czy przekładany?

Podepnij i zobacz co pokazuje ecu, stary temat z tymi czujnikami, mi też kiedys pokazywało 110-120 C a komp pokazywał 90 pare

Komputer pokazuje to samo 112/115stC i termostat się otwiera. Czujnik przekładany, ale on w ten sytuacji nie ma nic do rzeczy. Zresztą każdy jeden jaki wkładałem (nowy) uruchamia wentylator przy 99/100stC

Tutaj martwi mnie złe działanie termostatu.

Mialem podobnie przy zapowietrzonym ukladzie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Układ staje się zapowietrzony od razu po wymianie płynu.

U mnie również wymieniałem, lecz w garażu dolewałem do momentu aż nie będzie różnicy poziomów. Otwarty korek zbiorniczka silnik uruchomiony a następnie zgaszony. Płyn opadł to dolewka i tak kilka razy. Chyba, że jest jakaś inna metoda odpowietrzania układu chłodzenia.

Odkrecales korek na chlodnicy? Ja przegonilem auto kilka razy dolewajac plynu i sie wszystko uspokoilo.

W TS chłodnica nie ma korka. Zawsze odkręcałem korek zbiorniczka wyrównawczego i zawsze wszystko grało.

Przejechałem już ponad 100km od wymiany termostatu i nic się nie zmienia w tym temacie.

Teraz znowu sprawdziłem. Płyn się przelewa do zbiorniczka, temp 98stC 1 bieg wentylatora, chłodnica zimna - 115stC drugi bieg wentylatora i po minucie otwiera się termostat, chłodnica gorąca.

Dla mnie sprawa jest jasna. Wadliwy termostat.

Ostatnia edycja:
A moj TS mial, stojac przodem do auta lewa gorna strona chlodnicy.
Moze miales to szczescie i kupiles bubla/ reklamuj

Dzisiaj cud!

95*C załączył się 1 bieg i termostat się otworzył, kaloryfer gorący temp 75*C O_o Szału nie ma ponieważ powinien otworzyć się przy 88*C, ale leprze to niż 115*C

Odczekałem jeszcze co zrobi termostat kiedy ponownie się płyn nagrzeje i temp doszła do 95*C załączył się 1 bieg i temp spadła do 90*C

Schłodzi się to jeszcze raz na postoju go sprawdzę.

Ostatnia edycja:
78-82° otwiera się a przy 88-90° ma pełne otwarcie.

Wysłane z mojego SM-A500FU

Jedno jest ok czyli termostat, ale właśnie pękł mi przewód od wspomagania gdzieś pod akusem. Pod Alfą czerwono od płynu :/ I to w samą Wigilię.

Wesołych Świąt życzę wszystkim koleżankom oraz kolegom Alfaholikom! ;-)

Niestety temperatury są wciąż masakryczne. Oddaję termostat na gwarancję. Nie robię więcej żadnych testów bo to nie ma sensu.

Wspomaganie naprawiłem. Uszkodzonym okazał się być gumowy przewód (15cm) łączący maglownicę z rurkami. Dostęp masakra bo przy samej maglownicy.

W TS chłodnica nie ma korka. Zawsze odkręcałem korek zbiorniczka wyrównawczego i zawsze wszystko grało.

Przejechałem już ponad 100km od wymiany termostatu i nic się nie zmienia w tym temacie.

Nie masz problemu z termostatem a jak koledzy pisali masz zapowietrzony układ.Korek odpowietrzający jest w chłodnicy każdej Alfy .
Doczytałem że znalazłeś korek ;) co nie nic nie zmienia.Masz zapowietrzony układ.

Ostatnia edycja:
Zanim oddasz termostat to go przetestuj poza autem przez zalanie wrzątkiem.

Nie masz problemu z termostatem a jak koledzy pisali masz zapowietrzony układ.Korek odpowietrzający jest w chłodnicy każdej Alfy .
Doczytałem że znalazłeś korek ;) co nie nic nie zmienia.Masz zapowietrzony układ.

Z całym szacunkiem, 13.12.2016 termostat został wysłany a 15.12 montowałem. dzisiaj mamy 26.12 i nie ma żadnych zmian!

6 lat mam Alfe i: kilka razy już wymieniałem płyn na nowy, chłodnicę również ponieważ przeciekała i nigdy nie miałem problemów z układem chłodzenia!

1. Przez odpowietrznik w chłodnicy leci czysty płyn czyli chłodnica jest pełna

2. Przez wężyk przelewowy do zbiorniczka wyrównawczego leci płyn więc termostat jest wypełniony a pompa pracuje prawidłowo

3. W kabinie robi się ciepło dość szybko więc nagrzewnica również odpowietrzyła się samoczynnie

Chciałbym być nastawiony do tego optymistycznie, ale jakoś 6 lat doświadczenia podpowiada mi zupełnie coś innego.

- - - Updated - - -

Zanim oddasz termostat to go przetestuj poza autem przez zalanie wrzątkiem.

Jutro zamówię i zamontuję (bo będzie tego samego dnia) kolejny termostat również BEHR więc tego zaleję wrzątkiem z czajnika i zobaczę co się stanie.

Właśnie odebrałem drugi nowy i wsadziłem go do wody śledząc temp termometrem. Otwiera się przy bitych 90*C :)

Zaraz idę go wymienić i zrobię to samo z nowym, który w kompie pokazuje temp otwarcia 115*C

Amortyzatory
Powrót