• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wachacze do 155

75andrew155

Administrator ds. moderatorów
Auto
155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
W sobotę wymieniłem wachacze w swojej V6 na te z allegro za 96 zł sztuka w porównaniu do tych zdemontowanych to straszne grubasy ale dziwna sprawa po wymianie Auto zrobiło się 20 zbieżne , mechanik złapał się za głowę i pytał czy napewno są to wachacze do tego modelu ? Co wy na to ?

Kwestia ustawienia zbieżności. Ja u siebie wymieniłem na wahacze z allegro(dostałem do tego tulejki to łacznika stabilizatora :) ) pojechalem na ustawienie zbierzności i gosciu mi powiedział ze jest wszytsko ok i nie trzeba ustawiac.

NIc z tego nie rozumiem :?: Przed wymianą wachaczy samochód dziwnie się zachowywał jagby pływał przodem no i stukało zawieszenie , to możliwe żeby się sam rozkręcił? czy może mechanicy czegoś nie pozkręcali :?: :evil:

jesli plywal przodem to najprawdopodobniej juz byl zbiezny przed wymiana, ustawiles ta zbieznosc?

No to super, oby dlugo wytrzymaly. Pewnie sie teraz dobrze prowadzi i ladnie reaguje na ruchy kierownica.

Jakbym wsiadł do innego samochodu :lol:

Kiedys bylem o krok od zakupu 155 V6, ale okazala sie skladakiem i kupilem 33 16V.

Ja w roku 1992 łaziłem za Alfą 33 16V permanent 4 ale mażenie ściętej głowy po pierwsze : niedostępna po drugie za droga bo to wtedy była prawie nowośc więc kupiłem zupełnie przypadkowo ALFA ROMEO GULLIETTA 1600 w barwach włoskich karabinierów to był uniukat a ile mandatów za przekroczenie prędkości nie wspomnę :lol:

To u mnie pierwsza Alfe kupil ojciec w 94, 33 2 seria 1,3 na pojedynczym gazniku, ktora po 2 latach zmienil na 33 3 serii, tez 1,3 ale na podwojnych gaznikach, tym egzemplarzem wracalem z odbioru prawa jazdy :)

Miło słyszec że uczucie do marki przechodzi z ojca na syna . Ja swojemu synowi :roll: wklepuje do głowy to uczucie ale on skłania się w stronę innych marek i oczywiście kopa musiał dostac :lol: Moja Gulliettka też miała dwa gażniki dwugardzielowe firmy weber zestroic to cholerstwo to wyższa szkoła jazdy

Ja tez mialem taki przypadek z alfa 145 zalozylem nowe wahacze i nagle zrobilo sie bardzo zbieznie (niewiem ile), zmienil sie tez kat pochylenia jednego kola. Podejrzewam ze w jakis fiacie so identyczne wahacze tylko dlugos jest inna a sprzedawcy traktuja to jako jedna czesc. Chociaz z drugiej strony fiat alfa i lancia nie robili by roznych wahaczy do roznych samochodow. w kazdym badz razie podejrzana sprawa.

marea i bravo HGT ma te same wahacze(długie) co w 155.. moze silentbloki mialy takie luzy ze kola sie rozjezdzaly, i teraz przy nowych wahaczach wszystko wrocilo do normy...

rwww napisał:
Ja tez mialem taki przypadek z alfa 145 zalozylem nowe wahacze i nagle zrobilo sie bardzo zbieznie (niewiem ile), zmienil sie tez kat pochylenia jednego kola. Podejrzewam ze w jakis fiacie so identyczne wahacze tylko dlugos jest inna a sprzedawcy traktuja to jako jedna czesc. Chociaz z drugiej strony fiat alfa i lancia nie robili by roznych wahaczy do roznych samochodow. w kazdym badz razie podejrzana sprawa.

Prawdopodobnie sprzedanio Ci wahacze od Tipo/Tempry po 1990 roku są krótsze o ok. 1,5 cm.
Prawidłowe wahacze to AR145/146/155/Marea

Taki ciemnota to ja nie jestem :lol: już to przerabjałem

Na początku zaznaczyłem że kupiłem na allegro przed założeniem sprawdziłem że długośc wachacza jest taka sama .

co prawda temat odswierzany juz bylo sporo rozmow na tym forum o wahaczach .dalej obstaje przy swoim ,ze do v6 155 sa inne wahacze i nie pasuja od fiata i 155 z innymi silnikami

piotriix napisał:
co prawda temat odswierzany juz bylo sporo rozmow na tym forum o wahaczach .dalej obstaje przy swoim ,ze do v6 155 sa inne wahacze i nie pasuja od fiata i 155 z innymi silnikami
Wahacze do V6 są takie same jak w innych 155 za to końcówki drążka są napewno inne

Amortyzatory
Powrót