• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Veloce Vesuvio Gray - Kuba

WormKuba

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 2.0 280KM
Hej!

Nigdy dotychczas nie chwaliłem się samochodem na forum, ale w sumie to czemu by nie, zwłaszcza, że chciałbym Was też zapytać o wasze zdanie w kilku kwestiach ;)

A więc, od około miesiąca stałem się szczęśliwym posiadaczem pięknej Veloce z końcówki 2017 roku, salon Polska. Ona sama jeździ po drodze od jesieni 2018 więc niespełna 2 lata dopiero. Niemniej jednak samochód ma już swoje przejechane bo na dzień dzisiejszy 82k km. Gwarancja jeszcze rok ale póki co do serwisu się nie wybieram :D

Jeśli chodzi o konfigurację to z takich ciekawszych opcji:
  • Aktywne zawieszenie
  • Deska w skórze (cały środek w brązie)
  • Duże navi
  • Pakiet asystent kierownicy plus
  • Nagłośnienie H&K
  • I inne

Na dobrą sprawę prawie full opcja poza szklanym dachem, ACC (ale tutaj kolega epsonix pomoże) i lampami 35W.

Co będę zmieniał / dodawał w najbliższym czasie:
  • Aktywny tempomat jak to wyżej wspomniałem
  • Android Auto / Apple Car Play. Jak myślicie - warto iść w dokładanie OEM (jest taka możliwość bo radio jest już z tych nowszych) czy jednak nakładka ENG Custom?
  • Lotka na tył w stylu TI/QV - taki ładny ten ogonek :3 Zastanawiam się jedynie czy czarny połysk czy carbon, przy czym jeden carbonowy element nie będzie psuł całego efektu?
  • Lekko skrzypiące zegary? Temat niestety znany z forum więc da się to poprawić.

Co już w Giulii zostało zrobione:
  • Detaling + twardy wosk
  • Dodanie emblematów 'Veloce' na błotniki - bo nie było o dziwo - taka już wyjechała z salonu.
  • Poprawa cięgien do składania tylnej kanapy

Co mnie w Giulii zaskoczyło pozytywnie:
Długie światła same się włączają! Serio, nie wierzyłem, że coś takiego będzie w AR, wstyd mi.
Spalanie - da się zejść poniżej 8l/100 bez większych męczarni ale i tak przy 'normalnej' jeździe nie wychodzę powyżej 9.5l/100.

Co mnie zaskoczyło negatywnie:
Odpukać póki co nic, poza problemem ze składaniem siedzeń - problem z cięgnami o którym wspomniałem wcześniej - ale w ASO naprawili to od kopa.

W sumie przejechałem już około 3500 km. Samochód jest świetny, poza tym, że czasem zaskrzypi zegar to samochód zachowuje się i wygląda jak nówka z salonu :) W środku wnętrze w stanie idealnym, więc jakość wykończenia na prawdę na plus.

Poniżej jakieś fotki poglądowe jak Giulia się prezentuje :)

Jako bonus dorzucam też moją wcześniejszą Alfę - nieoceniona 156 SW 1.9 JTD 140KM, która została w rodzinie z przyczyn oczywistych - tyle do niej dołożyłem w ostatnich 2-3 latach, że sprzedaż była by bluźnierstwem (turbo, dwumas, sprzęgło, zawieszenie TRW, amortyzatory, sprężyny i wiele innych) :D

IMG_20200813_193953.jpg
IMG_20200813_194147.jpg
IMG_20200813_194027.jpg
IMG_20190511_164413.jpg

Jak masz dylemat co do lotki to wrzucę jedno foto, polecam czarny połysk [emoji6]
75.jpg

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

No i jeszcze czarne emblematy, koło też czarne, całość wygląda pięknie ;) Lotkę sam dokładałeś?

Ciekawe jak lotka będzie pasować do mojego koła. Mam nadzieję że ogarnę to szybko i będę mógł się pochwalić efektem końcowym.

Masz czarne szyby, ramki więc będzie to tworzyło spójną całość moim zdaniem.
Końcówki wydechu trochę ten tego....ja bym przelakierował lub zmienił na inne byle czarne, oczywiście kwestia gustu.

Moja lotka jest z włókna szklanego, kupiona na allegro od kawka_23 to producent a jakość bardzo dobra więc polecam.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Ekstra wygląda;)

Gratuluję, fajnie się prezentuje. Właściwie egzemplarz kompletny, dobre wyposażenie.
Co do skrzypienia zegarów, podrzucę rozwiązanie opisane przez kolegów, podobno skuteczne:

Cytat Napisał Suzumushi Zobacz post
poluzuj dwie sruby docisnij liczniki do daszka i dokrec dociskajac licznik srubki

u mnie pomoglo permanentnie.
Dokręciłem te dwie śruby i jest rzeczywiście po problemie. Dzięki wielkie za radę Jakby ktoś szukał tych 2 śrub to najpierw trzeba zdjąć osłonkę pod licznikiem na zatrzaskach. Rzeczywiście z niektórymi rzeczami nie ma co jeździć do ASO.

Świetna konfiguracja! Zadaje szyku :)

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Pogratulować wyboru i oby dobrze się jeździło.

Świetna! Gratulki! Mógłbym prosić o fotki wnętrza?

Hej, dzięki za miłe słowa na temat Alfy :D

Dziś zakładałem ramki Alti Giri - te bez reklam, wyglądają fajnie, ale jednak wciąż dwie kwestie na przodzie mi się nie podobają:
1. Ta podkładka między ramką a zderzakiem jest duża, ma ktoś jakieś sposoby na to? Są może jakieś mniejsze dostępne?
2. Ramka jest tak bardzo minimalistyczna i na styk, że niestety ale ze względu na to, że przednia tablica jest na zaokrąglonej powierzchni to mam wrażenie ze może się boczny zaczep wypiąć. Oczywiście sama tablica nie odpadnie, nie ma na to szans ale będzie na rogu odstawać aż do momentu jak zapnę raz jeszcze :/

Dorzucam też fotkę wnętrza ale w garażu robiona więc średnio z oświetleniem, wybaczcie, kiedyś zrobię więcej ładnych fotek ;)

Ramka.jpg
Wnętrze.jpg

Edit: widzę, też że jakość fotek wrzucanych tak jak to robię jest fatalna. Coś w tym temacie ogarnę ;)

Plany na najbliższe 2 tygodnie:
- dodać ACC
- dodać AA/APC
- może ogonek jak w TI? ;)

Ostatnia edycja:
Dzień dobry :)

Z ostatnio zaplanowanych spraw udało się zrobić nie mały retrofit :)
Alfa została doposażona zgodnie z obietnicą w aktywny tempomat oraz android auto.
W przypadku jednej i drugiej opcji wielkie podziękowania dla Leszka którego chyba każdy użytkownik tej często forum kojarzy ;) Człowiek nieoceniony i bardzo pomocny! Dzięki :)
Jeśli tylko ktoś z Was nie ma AAC albo AA/ACP a ma możliwości dołożenia to zdecydowanie polecam.

Nie ukrywam, aktywnego tempomatu trochę się obawiałem ale suma summarum nie żałuję nic a nic.
Android Auto, udało się aktywować OEM czyli cała ta zabawa z dołożeniem podwójnego huba etc. Też temat znany na forum ;)

Najbliższe plany:
- może w końcu pomyślę o tym ogonku? Albo innym upiększeniu ;)
- zakup butów na zimę. Z Alfą dostałem też koła 17" z zimówkami ale pójdą na sprzedaż raczej z racji, że chciałbym dalej jeździć na 19" :)

Jakie opony bierzesz pod uwagę? Nie mam jeszcze swojej Giulii ale już myślałem czy nie lepiej będzie kupić teraz niż w szczycie sezonu kiedy dostanę auto.

Mam wrażenie że wszystkie opinie i testy dotyczące opon są mocno stronnicze ;) Niemniej na chwilę obecną moim faworytem są Bridgestone Blizzak LM005 225/40/R19. Dokładnie taki sam rozmiar mam teraz. Myślałem też na jakimiś Pirelli czy też Michelin ale nie wiem czy warto dopłacać do kompletu prawie 1k a te testy które widziałem raczej wskazują na to że nie warto ;)

Ja zrobiłem wstępny research i Hankook Winter i*cept evo2 wydaje się ciekawą opcją. Komplet można mieć za jakieś 2,4k co jest jeszcze o ~400 zł taniej niż Bridgestone. Skoro w tym momencie na zimówkach jeździ się może 3 miesiące to nie wiem czy warto się szarpać

Ostatnia edycja:
Najgorsze jest to, że ciężko o obiektywne recenzje, jednak rynek opon jest mocno zepsuty. Ale decyzje podjąłem i w poniedziałek chyba będę zamawiać te Bridgestone tak więc 17" z dobrymi oponkami na zimę idą na handel, chętnych proszę o kontakt :D

Z takich ciekawostek - wczoraj wieczorem trochę się zestresowałem ruszając pod górę. Puściłem hamulec, wciskam gaz i takie jakby chrupnięcie? i tak dwa razy (takie felerne skrzyżowanie w Krakowie z dość stromym podjazdem). Skrzynia sprzęgło czy coś sobie myślę. Wróciłem na mieszkanie, to ofc próba na wjeździe do garażu podziemnego bo też stromo. I wielkie uffff bo to tylko hamulec dźwięk 'puszczającego' hamulca od hill holdera ;) Ale już się trochę wystraszyłem nie powiem.

Póki co odpuściłem dodatki typu lotka, czy nakładka na grill, taki elegancji wygląd mi się podoba, najwyżej za 2.5 roku będzie przesiadka na jakieś wypasione TI :D

Niemniej to co w planach za około 1500km:
- 'standardowy' serwis olejowy
- olej w skrzyni
- olej w dyfrach
Alfa ma już prawie 85k km, czasem zdarzy się jej lekkie szarpnięcie na 1szym biegu a kto śledził wątek skaczącej alfy na forum chyba potwierdzi, że warto tego typu operacje wykonać, nie jest to irytujące czy coś ale niech Alfa służy jak najdłużej :)

Na deser wrzucam dwie fotki, jedna z wczorajszych odwiedzin bolidu F1, druga jeszcze z pierwszego tygodnia z Giulią - wakacje w Sudetach.

110.jpg

111.jpg

piekna, tez musze cos z ramkami zrobic, ostatnio widzialem na allegro zestaw na rzepy, wtedy mozna przednia tablice uformowac do karoserii i jeszcze lepie sie wtapia, ewentualnie podkleic dobra tasma dwustronna bez ramki

btw. fajne numery ;) jakbys mial 8HP50 to byloby juz zupelnie super :D

Ostatnia edycja:
Te ramki które zamontowałem mogę polecić, bałem się że ta z przodu będzie się rozpinać czy coś ale trzyma się jak należy :)

Rejestracja to kolejna zagwozdka... Przerejestrować czy nie? Z racji że samochód w leasingu to nie muszę jako tako, ale z drugiej strony wolałbym jeździć chyba ma lokalnych tablicach.

Krótki update z mojej strony :)
Giulia dobiła do 85k km więc na początku tygodnia Giulia była na nie małym serwisie. Wymienione zostały:
1. Olej silnikowy - Shell helix 0w30 taki jak był wcześniej lany.
2. Zestaw filtrów OEM - udało się na allegro znaleźć w dobrych cenach :)
3. Płyn hamulcowy
4. Olej w skrzyni biegów oraz misja olejowa z filtrem. Zestaw oryginalny od ZF.
5. Oleje w napedzie: dyfer przód, dyfer tył i transfer box - oryginalne Tutela. Jak coś to wszystkie oleje są dostępne u Zasady w Krakowie - ceny całkiem normalne zważywszy na fakt że ciężko to w ogóle dostać :)

Mam nadzieję że pozwoli mi się to cieszyć jazda jeszcze przez najbliższe minimum 3 lata :D Dziś pojeżdżę może coś więcej to powiem jak wrażenia ale na szybko (1-2km jazdy) to różnica jest i to spora jeśli chodzi o temat szarpania przy ruszaniu.

Dodatkowo przy serwisie wyszło że Giulia poci się w okolicy turbiny (chodzi o płyn chłodniczy, żaden olej na szczęście) - zgłoszone do serwisu i będzie naprawione w ramach gwarancji.
Przy okazji będzie wymiany również wyświetlacz z racji pojawiających się mikropęknięć. Również gwarancja to obejmuje.

Ogólnie da się taki wyświetlacz używać i widać poprzedniemu właścicielowi to nie przeszkadzało ale skoro można to wymienić to czemu nie skorzystać? Pytanie czy taki wyświetlacz leci do utylizacji czy np serwis może go odsprzedać? Wiem że sporo osób szuka takiego 8.8" - mogę przy wymianie zapytać czy mogą go np. odsprzedać czy coś. W trybie ciemnym pęknięcia są prawie niewidoczne :)

Pozostałem też przy 17" na zimę - czuć różnicę w komforcie w stosunku do 19" a też RF jest na 17". Fotki wrzucę później :)

Amortyzatory
Powrót