• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Veloce Misano Blue

tomekw

Użytkownik
Auto
Giuia Veloce
Cześć, oto mój nowy nabytek: Giulia Veloce w najładniejszym ;) kolorze Misano Blue ze szklanym dachem.
Pierwsze 1000 km zrobione, wcześniej miałem 159, a następnie (w oczekiwaniu na Giulię) przez chwilę Mazdę 6. I cieszę się, że wróciłem do Alfy :)

giulia_trasa.jpg giulia_srodek.jpg

Oj jeździłbym. A co było nie tak w mazdzie? Fakt że też bym wolał alfe ale może jakieś inne rzeczy były źle.

Świetna fura w świetnym zestawieniu kolorystycznym :)

Oj jeździłbym. A co było nie tak w mazdzie? Fakt że też bym wolał alfe ale może jakieś inne rzeczy były źle.
Napęd na przód oraz brak mocnego silnika (najmocniejszy kończy tam gdzie w AR się zaczyna).

Bardzo ładny zestaw :)

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Panie Tomku, salon Euromobil pozdrawia i życzymy jak najprzyjemniejszego użytkowania :) Czarek

Panie Tomku, salon Euromobil pozdrawia i życzymy jak najprzyjemniejszego użytkowania :) Czarek

Odnośnie Euromobilu w Warszawie to byłem pare dni temu na jeździe testowej i mają Missano Blue do jazd testowych. Odbyłem jazdę, wrażenia super, ta testówka ma jakiś dyfuzor zamontowany który naprawdę robi robote, szkoda tylko, że kosztuje chyba ok 8 kPLN. W ogóle za dużo nie słyszałem o tym Euromobilu natomiast byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Chłopaki mają wiedzę i widać, że są pasjonatami Alfa Romeo a chyba są mało znani na warszawskim rynku. Mam nadzieję, że się rozkręcą, wiadomo im więcej konkurencji tym dla klientów lepiej. Co do samego auta, to jeździłem też wersją 200 KM jakiś rok temu i o ile Veloce wygląda o niebo lepiej niż Super, to nie miałem wrażenia, że te 280 KM to jakaś przepaść nad wersją 200 KM.

Strasznie pieje...
30624068_10213182933862624_183688192107479040_n.jpg
tak jest prawidlowo:)

Cześć,

Dzięki za opinie :)

Odpowiadając po kolei:

Alfa a Mazda 6
Jeżeli ktoś porównuje te dwa auta, to na pewno miał okazji jeździć żadnym z nich. Po przesiadce ze 159 do Mazdy 6 czułem się jakbym prowadził ponton. Nie chodzi o to, że ma napęd na przód, ale o to jak fatalnie się prowadzi i jak nie trzyma się drogi. Mazda 6 to fajne i wygodne auto do jazdy po mieście, natomiast każda podróż z prędkością powyżej 100 na godzinę to walka o życie a nie przyjemność. Porównuję oczywiście do Alfy 159. Zauważyłem, że wśród fanów prowadzenia Mazdy są głównie osoby, które przesiadły się ze starszych kompaktów, lub podobnych w klasie Opli, czy Fordów. Jeżeli ktoś wcześniej prowadził Alfę (lub chociażby BMW, Audi) to będzie bardzo zawiedziony z jazdy Mazdą.
Nie wspominam już o jakości materiałów we wnętrzu. Kierownica, fotele po 30 000 km były bardziej wytarte niż w 159 po 100 000.
To wszystko o czym piszę dotyczy porównania 159 vs Mazda 6. Giulia to w ogóle inna klasa prowadzenia, wykończenia i całości, więc nawet nie ma co porównywać tych dwóch aut. Giulię jeżeli chodzi o radość z jazdy można porównać bardziej do mojej byłej Hondy S2000.
Mazda to fajne z wyglądu auto nie dostarczające kompletnie żadnej emocji z prowadzenia. Coś więcej jeżeli ktoś chciałby kupić Skodę, ale zależy mu aby troszkę się wyróżnić na drodze.

Euromobil Alfa Romeo w Warszawie
Przyznam się, że po doświadczeniach z Krakowa, gdzie nie mogłem się doprosić jazdy próbnej, a następnie z Gdyni, gdzie konfigurowałem Giulię przy wciśniętym w kąt ciasnym biurku z panią nie mającą pojęcia o samochodach, zdecydowałem, że kupię BMW 3. Na szczęście (trochę przez przypadek) trafiłem do salonu Euromobil, gdzie spotkałem znających się na rzeczy Pana Tomka i Pana Czarka. Jeżeli ktoś zastanawia się nad zakupem, to polecam kontakt Euromobil. Nawet jeżeli nie wybierzecie niczego dla siebie, to na pewno spędzicie miło czas wśród osób będących fanami Alfy :)

Kolor niebieski vs biały
Biały też jest super! Rozważałem właśnie biały, szary i niebieski. Ale 159 miałem szarą, Mazda 6 była biała, więc wygrał niebieski i nie żałuję. Poniżej jeszcze kilka zdjęć.

20180501_121433.jpg 20180501_121522.jpg 20180501_121540.jpg 20180501_121635.jpg

Veloce jeździłem. Było super. Mazda porostu mi się podoba.

Jaboleq czasem warto ugryźć się w palec bo jak widać inni mają inne odczucia.

W słońcu ten lakier robi robote :) . Też miałem przez 1 rok Mazde 6 z 2015 ale po zrobieniu 30 tys km zrobiłem cesje leasingu. Brakowało mi w niej tego czegoś. Ładne auto i tyle.
Wkurzała mnie że była taka delikatna, te blachy cieniutkie itp.

Napisz jak się jeździ na tych 19tkach i czy tył ma szersze opony?

[MENTION=55494]tomekw[/MENTION] gratulacje, kolejna piękna Giulia na forum, w najwłaściwszym kolorze dla Veloce i pięknymi felgami.
[MENTION=72314]Herostrates[/MENTION] z tego co widać po zdjęciach tył jest standardowy 8" / 225 jak w większości Giulii. opcja dotychczas była mocno ukryta i widoczna tylko w systemie zamówień (ale bez objaśnienia) - dopiero od niedawna jest w cenniku, ale ciągle nie ma jej w konfiguratorze (choć był epizod na początku 2017r że przez jakieś 2 mce była w konfiguratorze ale nie wiadomo było o co chodzi) czy katalogu, a do tego dealerzy nie orientowali się co znaczy Opony Extra Series opcja 142 - możliwe że czasem losowo ją wybierali i przychdziło auto z szerszym tyłem a nawet tego nie zauważali. piszę serio, bo rozmawiałem o tym z dealerami w różnych salonach w Wwie, na śląsku i w Bielsku (bo to nie śląsk!) w zeszłym roku i nigdzie nie słyszałem wytłumaczenia jak to jest z tą szerokością opon na tylnej osi - potem dopiero sam polookałem w aktualnym ePerze jak stał się dostępny online i wszystko stało się jasne - opcja 142 opony extra series o tym decyduje (poza wzorem srebrne koniczyny 19" gdzie zawsze tył jest szerszy i tej opcji nie ma nawet wymuszonej wg ePera).

Wydaje mi się osobiście, że ten szerszy tył w Q4 to jest po prostu pomyłka włoska, bo ta opcja miała być tylko dla wersji z napędem na tył ale coś popieprzyli i robili Q4 z szerszym tyłem czasem.

A na tych 19" jeździ się bardzo dobrze, nawet jeśli same opony fabryczne są z tych mniej natchnionych, to zawieszenie robi niesamowitą robotę i jest sztywno tak jak powinno być a na dziurach plomby nie wypadają.

przecież Veloce Q4 ma charakterystykę auta RWD - normalnie 100% momentu leci na tył, czyli szersze opony idelanie pasują, a jeśli one stracą przyczepność, to dołączy się przód i pomoże. wszystko jest OK. tak samo w BMW. w przypadku Subaru rozmawialibyśmy inaczej.

Amortyzatory
Powrót