• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Veloce Blue & Black

anAlfaBeta

Nowy
Auto
Giulia Veloce
Przyszła pora wstawić moją Giulię Veloce 2.0 280KM (Q4, AT8), która jest ze mną od dwóch miesięcy i 4000km :)
Jak to jeździ to kto wie ten wie, kto nie wie niech jak najszybciej umówi się na jazdę próbną. Dla mnie torpeda, ale jeszcze odkrywam granice (tyleż swoje co auta).

Konfiguracja wizualna moim zdaniem najbardziej pasująca do Veloce i podkreślająca charakter auta, zdecydowanie wyróżniająca się na tle innych, smutnych aut - czyli:
- Misano Blue
- żółte zaciski
- felgi czarne koniczyny 19"
- czarny dach

Do tego na pokładzie w zasadzie wszystko poza adaptacyjnym zawieszeniem, a więc: audio H&K, navi 8,8" i wyświetlacz w zegarach 7", dach szklany elektryczny, radio DAB, tempomat adaptacyjny (ACC), siedzenia oczywiście sportowe, skóra brązowa, pakiety: comfort, convenience i asystent kierowcy plus; łopatki przy kierownicy, alarm, pełna elektryka (+grzanie kierownicy), automatyczne światła.

Czego nie ma a mogłoby być: zenony 35W AFS, przyciemniane tylne szyby. Co do 1. to wolałbym matrix LEDy ale ni ma. Co do 2. to nie problem zrobić.

Co jest a mogłoby nie być: start&stop bez pamięci ustawienia, auto cofanie fotela, auto składania lusterek nie da się wyłączyć.

Co chodzi po głowie: wydech, opony - od niedawna nowe Veloce mają z fabryki Pirellki PZero RF, ja niestety mam jeszcze Bridżstołny RF.

Z problemów to na razie tylko parę błahostek: regulacja zamka maski, problem z rozkładaniem lusterka (sam się naprawił).

20180521_180818.jpg 20180521_182003.jpg

Trochę więcej fotek w albumie:
https://photos.app.goo.gl/0pPZ8Ex2oTAVMuYo1

Ciśnie mi się na język "znowu to samo". Ale suma sumarum piękne auto. Jeździłbym. Chwilę jezdzilem
☺️Gratki

w ciągu kilku dni przybyły w tym dziale chyba 3 Giulie veloce w misano blue :D , nie ma się co dziwić bo w takim zestawieniu wygląda bardzo dobrze. Gratulacje !

Dzięki :)

Tak, w pewnym sensie "znowu to samo", tak jak po zakupie 159 wydawało mi się, że wszędzie na około są 159'tki :)
Ja jeszcze drugiej takiej nie spotkałem więc się nie gniewam na ich "wysyp" na forum. Poza tym to kolor unikalny dla Veloce (+) więc idealnie podkreśla, że to jest w pewnym sensie specjalna Giulia.

A jest ona ze mną już jakiś czas ale wstawiłem dopiero teraz, bo wczoraj zupełnie przypadkiem trafiła mi się okazja na niebrzydkie zdjęcia - aura i okolica dopisały. Stąd ten zbieg okoliczności że na raz wyskoczyły dwie "takie same" sztuki.

Kolor jest fantastyczny, tylko IMHO dlaczego tez zolte zaciski? rozumiem kwestia gustu, do mnie nie przemawia, ale o gustach sie nie dyskutuje. Gratki

Jest to jakaś swego rodzaju typowa konfiguracja - lakier, koła, zaciski - która jest i w katalogach i w salonach. Taka wersja signature veloce. Jak dla mnie daje to ciekawy kontrast i mi się podoba.

[MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION] już gratulowałem na priv więc się nie będę powtarzał:) autko wiadomka, wypas. faktycznie trochę ostatnio monotonia - same misano blue.

Kolor jest fantastyczny, tylko IMHO dlaczego tez zolte zaciski? rozumiem kwestia gustu, do mnie nie przemawia, ale o gustach sie nie dyskutuje. Gratki
sam się zastanawiałem jakie mają być zaciski do Misano, czarne się gubią, czerwone OK i na pewno bym brał gdyby dało się zamówić czerwone wnętrze (ale się nie da do niebieskich w AR, choć Maserati czy BMW nie mają z tym problemu), a żółte w sumie dobrze się prezentują jak dla mnie i też takie sam wybrałem do swojej. cóż, każdy ma inne gusta.

Gratulacje :)
Konkretnie wygląda.

Rozumiem, że w kwestii przyspieszenia, to w porównaniu do 159 dzień a noc? Aż tak rwie?
Jak w ogóle wrażenia po przesiadce z 159? Inny świat?

Inna liga, zdecydowanie. Z resztą co tu porównywać - 159 10s do setki, tutaj 5s do setki. Dizel w mojej 159 fajnie ciągnął od dołu, ale przestawał gdzieś przy 3,5k, potem to był tylko hałas. Tutaj ciągnie tak samo od dołu (2000 RPM) ale aż do odciny. Przy czym dzięki ilości biegów i ich przełożeniom, efekt niskich obrotów przy prędkości autostradowej jest podobny jak w mojej 159 z automatem - grubo powyżej 140 nadal można lecieć na mniej niż 3000 RPM. Przełożenie układu kierowniczego też zupełnie inne, klasa zawieszenia jako takiego też wyższa - wybieranie nierówności itd. Sztywność budy też co najmniej półkę wyżej. Jedynie spalanie trochę większe - 11,5 w Giulii kontra 9 - 10,5 w 159, ale jak na różnicę w osiągach to jak darmo. W Giulii oprócz większej mocy jest też większy moment (400 vs 360 Nm) ze szczytem w podobnym miejscu, więc przy tych 2000 RPM moc jest większa, niż była w 159.
Skrzynia też inna liga, Q-Tronic w 159 nie był zły ale ten ZF i z tym programem to jest karabin maszynowy.

Na minus pakowność, no ale 159 SW do sedana Giulii to też słabo można porównać. Poza tym 159 z żadnym silnikiem ze swojej gamy nie ma startu do Giulii Veloce pod względem przyspieszenia, elastyczności, prowadzenia (zakręty...) a więc ogólnie tego, jak jeździ :)

Tak, inny świat :)
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] zgadza się, czarne do czarnej felgi to tak sobie by wyszło. Z pozostałych to tylko żółte pasują do Misano + czarna felga. Może te szare anodyzowane jeszcze, ale nie widziałem ich na żywo więc nie wiem.

Ostatnia edycja:
a żółte w sumie dobrze się prezentują jak dla mnie i też takie sam wybrałem do swojej. cóż, każdy ma inne gusta.

W tym wypadku żółty bardzo dobrze komponuje się z całością:).
Nawet nie ma co powątpiewać i nie chodzi o rzecz gustu, lecz obiektywne zgranie kolorów:).

Właścicielowi gratuluję auta:).

sam się zastanawiałem jakie mają być zaciski do Misano, czarne się gubią, czerwone OK i na pewno bym brał gdyby dało się zamówić czerwone wnętrze (ale się nie da do niebieskich w AR, choć Maserati czy BMW nie mają z tym problemu)

do niebieskiej giulietty można zamówić czerwone wnętrze ;)

Zobaczymy co się będzie dało a co nie za dwa lata, kiedy przyjdzie czas szukać następczyni :D

Inna liga, zdecydowanie. Z resztą co tu porównywać - 159 10s do setki, tutaj 5s do setki.Jedynie spalanie trochę większe - 11,5 w Giulii kontra 9 - 10,5 w 159, ale jak na różnicę w osiągach to jak darmo.

Faktycznie, przy takim przeskoku w przyspieszeniu, to spalanie wzrosło ledwo co.
Może faktycznie trzeba się będzie na benzynę przesiąść w przyszłości :)

Zagadka dla innych posiadaczy Giulii - jak sprawdzić trip kompa (spalanie) bez uruchamiania silnika?

Bo chyba się nie da. Po wejściu do auta ekran jest czarny. Po włączeniu zapłonu jest napis "naciśnij hamulec blablabla". Guzik Trip nic nie robi. W infotainmencie w dziale samochód tego nie ma.

Piękna Giulia ?????? Moje marzenie ??????
PS: proszę o odpowiedź na PW

Amortyzatory
Powrót