• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] vehicle protection system not available

sloniu92

Nowy
Auto
159 2.4 Q4
Witam, ostatnio padł mi akumulator, po naładowaniu i podpięciu do auta przestał działać kluczyk, nie mogę otworzyć drzwi, a na wyświetlaczu pojawia się "vehicle protection system not available". Kluczykiem nie da rady, chyba nigdy nie był używany, jest jakaś opcja otwarcia auta? Ewentualnie co mogę zrobić ? Alfa 159 2.4 2007r.

Dasz radę opuścić szyby pilotem?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

I grotem też kie reaguje?

Dioda od centralnego zamka miga?

Witam, ostatnio padł mi akumulator, po naładowaniu i podpięciu do auta przestał działać kluczyk, nie mogę otworzyć drzwi, a na wyświetlaczu pojawia się "vehicle protection system not available". Kluczykiem nie da rady, chyba nigdy nie był używany, jest jakaś opcja otwarcia auta? Ewentualnie co mogę zrobić ? Alfa 159 2.4 2007r.
Wymieniłeś baterię w pilocie lub próbowałeś użyć zapasowego kluczyka?
Jak to się stało, że po podłączeniu sprawnego akumulatora zamek centralny pozostał zamknięty?

Ogólnie po odpięciu akumulatora trzeba zawsze „zakodować” na nowo zamek centralny (bo nie będzie działał przycisk otwierania klapy bagażnika czy mikrostyk w polifcie). W tym celu wystarczy mieć zamknięte drzwi, bagażnik oraz maskę (jeśli wersja z fabrycznym alarmem) i nacisnąć kolejno przycisk zamykania oraz otwierania. Procedura jest tak intuicyjna, że często robimy ją bezwiednie.

Baterie sprawdzone, oba piloty dają sygnał bo też były sprawdzone, jeszcze raz ładowałem akumulator, po podpięciu słychać że dostaje prąd plus wyskakuje informacja między zegarami. Lampa od alarmu nie mruga, nie jestem w stanie otworzyć auta...

A jak odepniesz akumulator to nie odbezpiecza się? Może załatw sonie takie poduszki pompowane które się wkłada między słupek a ramkę szyby odegnij lekko i jakimś czymś spróbuj pociągnąć za klamkę od srodka. Skoro zamek fizycznie nie działa to nie widzeninnego sposobu. Chyba że jakiś magik co się w tym specjalizuje.

Próbowałeś psiknąć do zamka jakieś WD40 i próbować grotem, lekko w jedną, lekko w drugą stronę, żeby to rozruszać?

Jeśli od razu się nie uda, to napsikaj i zostaw na noc - ja mam 2006 i grotem bez problemu otwieram zamek, mimo, że od 2012 nie był używany.

Jak rozumiem, bagażnika również nie da się otworzyć z pilota?

Nie, też nie. A może to być wina jakiegoś nie wiem spięcia na kablach albo gdzieś wilgoć do układu się wdała ? Kompa nie da się inaczej podpiac, tylko że środka ?

- - - Updated - - -

Próbowałem, ale zapsikam jeszcze raz na noc i rano najwyżej. Bagażnik też nie działa

Niestety nic nie pomaga, jedyna opcja to wezwanie jakoś "speca" który otworzy auto ?

Wołaj typa od otwierania samochodów. I wymień zamek.

Możesz spróbować tych pneumatycznych poduszek, o których pisał kolega, ja kiedyś otwierałem Alhambrę mając do dyspozycji tylko śrubokręt, patyki i kawał drutu, ramka drzwi da się bez uszczerbku, naprawdę sporo odchylić, musiałem podkładać szmatę, żeby nie uszkodzić lakieru i jakoś się udało.

Zamek można naprawić, nie trzeba go wymieniać.

Co do naprawy to wątpię skoro nie da się w żadna stronę ruszyć grotem. Całkiem możliwe że ten zamek robi zwarcie.

A czy ten zamek jest tylko mechaniczny? Cos z nim jest nie tak skoro nie da się go otworzyć mechanicznie i poprzez pilota po drugie nie dziala sygnalizacja zamknięcia, a auto jest zamknięte.

A, jaki miałby być?

Ty nie, wiesz jak działa zamek, czyli w zasadzie jego bębenek, który prawdopodobnie się zablokował, czyli zwyczajnie zatarł - wystarczy go rozebrać, oczyścić i nasmarować, kupno nowego zamka to zmiana również grotu.

Ostatnia edycja:
Czyli wg, ciebie zamek jest tylko mechaniczny tak?

Amortyzatory
Powrót