[159] Vacum pompa nieszczelność

Auto
Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007
Witam czy demontowal juz ktoś ta pompę vacum bo mam małe nieszczelności i chce sprawdzić stan w środku .Wyczytałem na forum Opla ze taki metaliczny dźwięk z ,ale to nie jest typowy dźwięk diesla odpowiada vacum pompa.Wczoraj sprawdzałem alternator,rolki,kolo pasowe choc kupione w tamtym roku i wszystko jest ok.Mam wrażenie ,ze to prawa strona,ale tam jest wszystko ok.Inni piszą, że to pompa vacum.Jak sprawdzić czy jest dobra.

Cześć,
odświeżam temat, czy zdjęcie pompy vacum i założenie ponowne w celu wymiany uszczelek jest skomplikowanym procesem? czy lepiej zostawić to mechanikowi? Na co zwrócić uwagę?

Proces bardzo łatwy, 20 min pracy

Wydymione samsungiem.

dzięki, dziś oglądałem pompę, Poza odkręceniem kilku śrub imbusowych i wyjęciem przewodów gumowych, nic nie powinno mnie zaskoczyć? Czy ułożenie tych łopatek w środku może być jakoś kłopotliwe, czy tylko wyjmuję i wkładam bez specjalnego ustawiania? :) Z góry dzięki za pomoc

Nic Cię nie zaskoczy. Tylko dobrze mieć nową uszczelkę.

Wydymione samsungiem.

Dokładnie nowa uszczelka to podstawa :D Dobrze wszystko wyczyść żeby nie został nigdzie olej. Nowa uszczeleczka śruby na kleju do gwintów i tyle.
NR uszczelki do AR 159 1.9JTDm 16v 0046818359-001
Sciagasz dwa przewody i odkręcasz tyle roboty :D Jak łopatkami nie trafisz to ci nie wejdzie pompa nic więcej. :D

Dokładnie nowa uszczelka to podstawa :D Dobrze wszystko wyczyść żeby nie został nigdzie olej. Nowa uszczeleczka śruby na kleju do gwintów i tyle.
NR uszczelki do AR 159 1.9JTDm 16v 0046818359-001
Sciagasz dwa przewody i odkręcasz tyle roboty :D Jak łopatkami nie trafisz to ci nie wejdzie pompa nic więcej. :D

Dzięki za info jak to zrobić. Ale mam jeszcze pytanie odnośnie tego metalicznego dzwięku z okolić pompy vacum jak go usunąć. Czy tylko wymiana na nową pompe wchodzi w rachube, czy jest jeszcze jakiś "patent" z naprawą we własnym zakresie ?
Hamulce mam dobra, zero zamulenia tylko to grzechotanie szczególnie po rozgrzaniu silnika.

Amortyzatory
Powrót