V6 odpala i gaśnie

Mikelos

Nowy
Auto
75 2.5 V6 + Delta 1.4TB + Laguna3 2.0 DCI
Witam wszystkich po długiej przerwie.
Po zimowej przerwie chciałem odpalić 75 i pojawił się problem.
Silnik odpala na 1, góra 2 sekundy i gaśnie. Pewnie jakiś czujnik zdechł lub jego zasilanie, nie mam pojęcia tylko który.
Ktoś coś podpowie?
I jeszcze jedno, przy pierwszy próbach odpalania zrzuciło przewód z filtra odpowietrzania skrzyni korbowej. Element niestety nieoryginalny, jakiś poprzedni użytkownik założył od fiata 126p i napchali do środka druciaków. Raczej wpływu na rzucenie palenia to nie miało ale chciałem się wyżalić.
Pozdrawiam.

Witam wszystkich po długiej przerwie.
Po zimowej przerwie chciałem odpalić 75 i pojawił się problem.
Silnik odpala na 1, góra 2 sekundy i gaśnie. Pewnie jakiś czujnik zdechł lub jego zasilanie, nie mam pojęcia tylko który.
Ktoś coś podpowie?
I jeszcze jedno, przy pierwszy próbach odpalania zrzuciło przewód z filtra odpowietrzania skrzyni korbowej. Element niestety nieoryginalny, jakiś poprzedni użytkownik założył od fiata 126p i napchali do środka druciaków. Raczej wpływu na rzucenie palenia to nie miało ale chciałem się wyżalić.
Pozdrawiam.

Zapewne odpala na wtryskiwaczu rozruchowym. Sprawdż czy wtryskiwacze działają ;-)

Samych wtrysków raczej nie ma się co czepiać, 2-3 miesiące temu palił bez problemu, raczej wszystkie na raz nie stanęły.
Więc albo z jakiegoś czujnika nie ma sygnału i nie podaje paliwa, albo coś w układzie zasilania stanęło.

Bez przesady, to nie jest prom kosmiczny żeby samemu nie dać rady.

Sprawdź przekaźniki na ścianie grodziowej, po prawej stronie. Są dwa pod plastikową obudową. Często tam jest problem.

Oczyszczenie styków i kontakt spray załatwił sprawę, duży rośnij dobry człowieku ;)))

Zaciąg do Darka Piecha albo Zbyszka Sygnowskiego :)

Pozdrawiam
Polska język trudna... Zaciąg, pociąg.. Czarna Mamba bynajmniej przynajmniej

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Witam po długiej przerwie.
Problem powrócił, czyszczenie nie pomaga. Próbowałem podmieniać przekaźniki z marnym skutkiem. Któryś konkretnie odpowiada za zapłon?

Podeślij zdjęcia co tam zmieniałeś i na co zmieniałeś.

No i czeski film, przeczyściłem styki, połączenia, wtyczki pod maską - nic nie dało.
Po około godzinie zapaliła od strzała...

Hm, nie mam takich.
Trzy po stronie kierowcy przy akumulatorze i jeden po prawej
A wyglądają tak:
IMG_20210531_192120.jpg

Faktycznie jest. Wygłuszenie zasłania stąd nie znalazłem wcześniej.
Dziękuję bardzo dobry człowieku.

No i problem powrócił, kupiłem nowy przekaznik ale nic to nie dało. Ktoś coś podpowie?

Amortyzatory
Powrót