• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Uzupełnienie oleju silnikowego

• Autor wątku Autor wątku Indy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Warunki laboratoryjne to wiadomo.
U mnie jest 70% i mam najechane od wymiany oleju ~6tyś km.

Tylko, że w fiacie nie masz pełnych danych po VIN ;) Czyli w ASO nie powiedzą Ci co się działo ( cała historia ) z autem które było serwisowane w innym ASO ( też fiat/alfa ).
Aby wyszło to co było robione, musi być taka informacja wysłana do centrali do Turynu - poważne naprawy najczęściej na gwarancji.
Osobiście wystarczyła by mi faktura z polskiego ASO z przebiegiem. Można ją zawsze potwierdzić telefonicznie.

Osobiście wystarczyła by mi faktura z polskiego ASO z przebiegiem. Można ją zawsze potwierdzić telefonicznie.

To znaczy to samo co książka serwisowa od handlarza ;)

Przykład:
Kupuje powiedzmy alfe 350tys ma przejechane, cofam na 140tys. i ide do ASO wymienić olej. ASO daje fakture i przebieg udokumentowany ;)

To znaczy to samo co książka serwisowa od handlarza ;)

Przykład:
Kupuje powiedzmy alfe 350tys ma przejechane, cofam na 140tys. i ide do ASO wymienić olej. ASO daje fakture i przebieg udokumentowany ;)
Niezupełnie. Staram się 2 razy w roku coś zrobić przy samochodzie w ASO. Jedno to wymiana oleju a drugie to np. serwis klimatyzacji.

- - - Updated - - -

Ma to sens jak robimy to co rok i mamy auto od nowości (Alfa przyjechała do naszego domu prosto z salonu:)).

ja jade na przegląd i proszę o wpisanie przebiegu.Jade na wymiane filtrow i oleju i również proszę o wpisanie przebiegu i mam 2 dokumenty z wpisanym przebiegiem.Wszystko to robie poza ASO.Wszystko robie zawsze w tym samym miejscu tzn.zawsze ta sam stacja diagnostyczna i zawsze ten sam serwis olejowy

Witam, ja zalałem Total Quartz 9000 5W-40, specyfikacja mówi mi że jest to ACEA A3/B4, nie ma nić z C3, czy to znaczy że nie jest on dobry do mojej 2.4? FES pokazuje mi po 2 tys od wymiany poziom degradacji wartości 60%, czyli 40% gorzej niż ideał, skoro 100% to ideał, prawda? Szukam potwierdzenia bo jestem zielony w temacie 2.4

- - - Updated - - -

hmm ja zawsze po wymianie oleju zalewam nowym do poziomu ok 2 - 3 mm poniżej max. Gdzieś czytałem że poziomim miedzy min a max to ok 1 L. Ale nigdy tego nie weryfikowałem. Przy następniej wymienia to sprawdzę. Co do oleju to każdy silnik go przepala. Dlatego miedzyinnymi oleje do DPF sa z norma c3 - czyli niskopopiołowe żeby przy ich spalaniu nie zatykało DPFu. Bilans mniejwiecej wyglada tak że jak masz cały czas ten sam poziom oleju to silnik przepala go tyle ile oleju napędowego spływa do miski. I jest na 0. Jak masz mniej oleju i dolewasz to nawet dobrze bo jak juz pisałem każdy silnik przepala olej a pomimo wypalania DPFu Ci go nie rozrzedza . Najgorzej jak go przybywa. Dlatego jak juz pisał kolega sickboy mamy w FES paramet degradacji oleju.

Ja olej wymieniam co 10 tys i poziomu degradacji nawet nie sprawdzam. A u Ciebie przy pięciu garach ta dolewka po 14 tys km .... ja bym się niczym nie przejmował.

Ale oczywiście wszystko ma swoje granice i jak przepala go za dużo to turbinka może padać :)

Witam, ja zalałem Total Quartz 9000 5W-40, specyfikacja mówi mi że jest to ACEA A3/B4, nie ma nić z C3, czy to znaczy że nie jest on dobry do mojej 2.4? FES pokazuje mi po 2 tys od wymiany poziom degradacji wartości 60%, czyli 40% gorzej niż ideał, skoro 100% to ideał, prawda? Szukam potwierdzenia bo jestem zielony w temacie 2.4

Tutaj jest odwrotnie. Jednak ten parametr nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym oleju i jest wyliczany przez określony algorytm. Wymaga kasowania przy każdej wymianie oleju.

Każdy silnik ma swoją normę zużycia oleju mierzona w ml na 1000 km. Nie wiem jak jest z JTDM ale u mnie po wywaleniu ekologii przy przebiegu 190 tys km od wymiany do wymiany (średnio co 12 - 15 tys km) nie ubywa praktycznie nic. Wskaźnik na desce zawsze jest na full a na bagnecie ok 1mm poniżej MAX.
U kolegi w VW 2.0 TDI norma wynosi 1 litr na 1000 km wg instrukcji i średnio od wymiany do wymiany co 20 tys km dolewa ok pół litra żeby zawsze było MAX

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Amortyzatory
Powrót