• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Uszkodzony separator oleju

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v 189 KM 406 Nm
Witam,
W Alfie 159, 1.9 jtdm 16v leci mi dymek z separator oleju. Czy można ten separator wymienić na uniwersalny tzw. oil catch tank? Może ktoś już to robił?

Z OCT uważaj z tego względu, że jest to urządzenie, które trzeba regularnie sprawdzać - z ciekawości czy i ile zebrało się oleju, a także z praktyczności - np. czy nie zapełniło do końca.

Żeby OCT miał sens musiałbyś jeździć bardzo mocno, szybko, niemal agresywnie, bo stosuje się go głównie w motorsporcie i tam ma sens.

Jeśli odma, separator jest uszkodzony, to pasowało by go uszczelnić/naprawić/wymienić ale też zastanowić się skąd tyle gazów w skrzyni korbowej.

L.

Ostatnia edycja:
W każdym przypadku OCT ma sens.
Witam,
W Alfie 159, 1.9 jtdm 16v leci mi dymek z separator oleju. Czy można ten separator wymienić na uniwersalny tzw. oil catch tank? Może ktoś już to robił?
Możesz go wymienić na uniwersalny (nawet na taki bezobsługowy), tylko może być problem z miejscem. Najmniej zabawy jest z kupnem ori używanego, najpierw jednak sprawdź co dolega Twojemu, może da się go naprawić.

W każdym przypadku OCT ma sens.

Możesz go wymienić na uniwersalny (nawet na taki bezobsługowy), tylko może być problem z miejscem. Najmniej zabawy jest z kupnem ori używanego, najpierw jednak sprawdź co dolega Twojemu, może da się go naprawić.

Ogólnie problem tkwi w tym, że jeden z króćców wchodzących w separator ( ten mosiężny) jest bardzo luźny, to znaczy chodzi góra dół.

Uszczelnia go oring. Rozbierz go, dobierz nowy oring i będzie po sprawie.

Tylko pamietaj, aby nie brać najtańszych tylko np. z mieszanki FKM/FPM, a spełnią swoją funkcję ??????

Czy ktoś zna wymiar oringu, czy po wymianie przestaje być luz góra dół ?

Jeśli dmucha Ci z tego miejsca, o którym pisałeś (link jest do forum Opla, a nie do filmu), to wymiana oringu, to dmuchanie powstrzyma i prawdopodobnie zlikwiduje ten luz, tyle tylko, że to nie on jest problemem (luz), on może być, co najwyżej skutkiem - w zależności od pasowania oringu, może on ten luz zlikwidować lub jedynie go zmniejszyć, ale przedmuchu nie będzie.

W kwestii zewnętrznego separatora - ja sobie taki założyłem i działa jak należy, z tym, że u mnie nie jest on zamiast oryginalnego separatora, a połączony z nim.

W którym miejscu należy założyć ten oring, gdzieś w odmie? Założony na króciec od rury, za bardzo nie likwiduje luzu

Załączniki

• IMG_20220929_182837.jpg
    IMG_20220929_182837.jpg
    53.7 KB · Wyświetleń: 49
  • IMG_20220929_182835.jpg
    IMG_20220929_182835.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 53
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót