[MiTo] uszkodzona centralka komputera

jomik76

Nowy
Auto
Mito 105 KM Multiair
Witam,
Pojechałem do serwisu Alfy w Wawie na Połczyńskiej na diagnostykę silnika bo coś nierówno pracował (1.4 MA). Po godzinnej próbie połączenia się z komputerem okazało się, że centralka nie przesyła żadnych danych do komputera, nie odpowiada. Niestety tego dnia "mój czas już się skończył" i musiałem umówić się na następną wizytę. Podczas kolejnej wizyty powiedziano mi, że, moje Mito nie ma w ogóle wgranej "mapy". Jest "czysta jak dziewica" usłyszałem. Jak zatem jeździłem bez mapy dla wtrysków? Zostawiłem auto na noc. Miał się nią zająć elektryk i szukać przyczyny, jakiegoś np. zwarcia. Dziś zadzwonili do mnie, że auto jest do obioru i nic się nie udało zrobić. Centralka jest uszkodzona, nowej mapy nie da się wgrać i mam jeździć aż coś konkretnie się popsuje.
Nadmienię, że niecałe 2 miesiące wcześniej byłem u nich i podobno wgrali od nowa całe oprogramowanie. Teraz wszystko gdzieś wyparowało. Usłyszałem, żebym dalej jeździł skoro samochód jest na chodzie.
CO to wszystko znaczy? Można jeździć bez mapy? Jak to nie da się wgrać? Sugerują, że będę musiał niedługo wymienić centralkę za 3500 zł.
Ratujcie? Miał ktoś problemy z centralką?

Ostatnia edycja:
Napisz do mnie na priv z VINem. Coś poradzimy na pewno w mniejszej kasie :)

być może wcześniej wgrali ci nieumiejętnie nowy mod... potem ECU policzyło sumy kontrolne i wywaliło ten dodatkowy bufor na mod...teraz im niczego nie udowodnisz...

To centralkę na stół i sprawdzić najlepiej w pożádnej firmie tunerskiej

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Sprawa się wyjaśniła :D Nie wspomniałem, że Mito jest zagazowane ale nie używałem LPG z pół roku. Podjechałem do gościa, który montował instalację. Otworzył maskę, wyjął bezpiecznik od LPG, podpiął komputer, włożył bezpiecznik i na ekranie komputera pojawiła się mapa, której wg. "Alfiarzy" z Połczyńskiej tam nie było. Trwało to kilka minut i zapłaciłem 30 zł. Co więc robili w serwisie z moją Alfą przez trzy dni?

Amortyzatory
Powrót