uszkodona cewka

tom202

Użytkownik
Auto
Alfa 166 3.0 v6 automat
witam.
cyka mi cewka, po zdemontowaniu i pomierzeniu pomierzy 1 a 3 pinem, pokazuja ta sama wartosc. nawet mam inne i to samo jest.
nie widac na nich uszkodzen, mam zwykly miernik i czy da rade jakos to zmierzyc, sprawdzic ?
cewki sa blisko grodzi, a tak zamieniajac podmieniac to troche duzo pracy jest :D

Taki pomiar pokazuje tylko tyle że uzwojenie nie ma przerwy. Musisz sprawdzić czy nie ma przebicia na masę przez obudowę a do tego zwykły miernik nie wystarczy.

Taki pomiar pokazuje tylko tyle że uzwojenie nie ma przerwy. Musisz sprawdzić czy nie ma przebicia na masę przez obudowę a do tego zwykły miernik nie wystarczy.

jak to sprawdzic, jakim sprzetem? chce uniknac przekladania cewek bo to ogrom pracy ??????

Z tym ogromem pracy to nie przesadzajmy :) Takie profesjonalne pomiary będą Cie więcej kosztowac niz nowa cewka no chyba że masz jakiegos znajomego z odpowiednim sprzetem do badania izolacji itp. Łatwiejszy sposób ale tylko na sprawdzenie cewek od strony chłodnicy to obserwowanie ich w ciemności jak pracuja - jak maja przebicie to będzie widac iskry przeskakujące między obudową a masa (pokrywą zaworów).

Panowie, a jakie cewki (producent) do V6 polecacie z obecnie dostępnych w handlu?
Tesli nigdzie nie ma. Bosch kosztuje ponad 3 stówy. Są w obrocie jakieś zamienniki, na które patrzeć Waszym zdaniem?

Ja z dwa lata temu kupiłem komplet jakiś czeskich z AS24. Beru? Czy coś innego na "B" :sarcastic: chodzą bez zarzutu.

Amortyzatory
Powrót