• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Uszczelka Smoka w Tbi

Widziałem i też mi chodzi po głowie. Myślicie, że będzie to lepsze rozwiązanie? Ktoś to montował? Są różne przeróbki, ale ta z Ital Performance wygląda najpewniej. Nie chciałbym przekombinować, wiadomo to układ smarowania
Jest ryzyko jest zabawa.
Ta uszczelka to nowość i raczej mało jest osób ,które zrobiło już na niej te 100 tyś aby potwierdzić= tak jest super i jest lepsza od ori.
Weż telefon i dzwoń po serwisach i na pewno znajdziesz gdzieś ori uszczelkę.
Ja kupowałem w Lublinie.

To jest uszczelka od Ital Performance,w rogu jest napis.

Ostatnia edycja:
Dostałem uszczelkę, będę dziś zmieniał. Czy ktoś zna prawidłowy moment dokręcania śrub misy i kolejność w 1.75 TBI?
Jak nie to dokręcę jak w JTDm pewnie różnicy za dużej nie ma.

Uszczelka wymieniona, misa dokręcona z wyczuciem, wszystko trzyma. Poprzedni właściciel widać już ją zmieniał, bo nie była jeszcze mocno twarda. Tylko nie wiem skąd w misie były kawałki skostniałego sylikonu, podejrzewam, że mechanik który poprzednio wymieniał oring czyścił misę bez rozkręcenia osłony i smoka wewnątrz - niech tylko nikomu nie przyjdzie do głowy tak robić, bo zawsze coś powpada podczas czyszczenia. Uszczelkę wymieniałem, bo według mnie kontrolka od ciśnienia oleju trochę za późno gaśnie przy odpalaniu zimnego silnika. Nic to nie dało, kontrolka jak gasła tak gaśnie. Filtr i olej oczywiście wymieniony. Dodatkowo silnik do momentu zgaśnięcia kontrolki jakby trochę głośniej pracował. Poniżej film, nagrane odpalanie w garażu po nocnym postoju, na mrozie było tak samo, żadnego komunikatu o niskim ciśnieniu nigdy nie miałem. Jak ktoś mógłby z użytkowników tego silnika się wypowiedzieć to byłbym wdzięczny.
https://www.youtube.com/watch?v=xTsY6_ZhIoE

Uszczelka wymieniona, misa dokręcona z wyczuciem, wszystko trzyma. Poprzedni właściciel widać już ją zmieniał, bo nie była jeszcze mocno twarda. Tylko nie wiem skąd w misie były kawałki skostniałego sylikonu, podejrzewam, że mechanik który poprzednio wymieniał oring czyścił misę bez rozkręcenia osłony i smoka wewnątrz - niech tylko nikomu nie przyjdzie do głowy tak robić, bo zawsze coś powpada podczas czyszczenia. Uszczelkę wymieniałem, bo według mnie kontrolka od ciśnienia oleju trochę za późno gaśnie przy odpalaniu zimnego silnika. Nic to nie dało, kontrolka jak gasła tak gaśnie. Filtr i olej oczywiście wymieniony. Dodatkowo silnik do momentu zgaśnięcia kontrolki jakby trochę głośniej pracował. Poniżej film, nagrane odpalanie w garażu po nocnym postoju, na mrozie było tak samo, żadnego komunikatu o niskim ciśnieniu nigdy nie miałem. Jak ktoś mógłby z użytkowników tego silnika się wypowiedzieć to byłbym wdzięczny.
https://www.youtube.com/watch?v=xTsY6_ZhIoE
Dzwiek moze pochodzic z wariatorow faz rozrzadu ,ale moge sie mylic.Kiedy gasnie kontrolka cisnienia ,dzwiek znika

Tylko czy dźwięk z wariatorów pochodzi od zbyt niskiego ciśnienia czy od ich zużycia? Czujnik ciśnienia jest ok bo po ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie znacznie szybciej.

Niskie cisnienie moze byc powodem ich szybszego zuzycia,ale one tez sie zuzywaja i moga podlegac wymianie.Np u mnie ,nie mialem nigdy problemu z uszczelke smoka i cisnieniem ale wariatory juz wymienialem, bo grzechotaly po odpaleniu a po jakims czasie walilo bledami .

Ostatnia edycja:
Samochód ma 64 tys. kilometrów potwierdzonego przebiegu, a więc z dystansem biorę pod uwagę niskie ciśnienie oleju, chociaż i tyle kilometrów wystarczy aby zajechać motor. Pytanie czy u innych użytkowników 1.75 TBI tak samo działa kontrolka ciśnienia oleju. Może nie potrzebnie szukam dziury w całym.

Samochód ma 64 tys. kilometrów potwierdzonego przebiegu, a więc z dystansem biorę pod uwagę niskie ciśnienie oleju, chociaż i tyle kilometrów wystarczy aby zajechać motor. Pytanie czy u innych użytkowników 1.75 TBI tak samo działa kontrolka ciśnienia oleju. Może nie potrzebnie szukam dziury w całym.
W 159 jest inne rozwiazanie ale jak zapalasz drugi raz i kontrolka gasnie szybko ,czy wtedy tez wystepuje ten dzwiek?
Zeby potwierdzic wariatory ,musialbym to slyszec na zywo.

Działa tak samo, jak samochód stoi i jest zimny to nie znika od razu po odpaleniu, chyba tak ma być :) Też wymieniałem uszczelkę smoka profilaktycznie, żadnej zmiany.
Natomiast dziwny jest ten dźwięk od razu po odpaleniu, radzę skontrolować u mechanika czy to nie jakiś wariator kończy żywot, miałem u siebie tak samo ale skończyło się na szczęście na zworze sterującym, ceny wariatorów obecnie to jakiś kosmos.

W 159 jest inne rozwiazanie ale jak zapalasz drugi raz i kontrolka gasnie szybko ,czy wtedy tez wystepuje ten dzwiek?
Zeby potwierdzic wariatory ,musialbym to slyszec na zywo.
Jak odpalam drugi raz to nie ma tego dźwięku. Podobna sytuacja jak przy odpalaniu po wymianie filtra oleju.

To wariatory i szczerze to moje tak robią od 5 lat.
Dużo zależy od marki oleju oraz poziomu.
Generalnie im niżej na miarce tym częściej i chyba głośniej.
Jak jest 3/4 i wyżej jest spokój.
Dla pewności nagraj to z pod maski.
Możesz umyć w myjce elektrozawory od wariatów.
Niektórzy twierdzą ,że to im pomogło.Uważaj na te sitka bo lubią się gubić [emoji16]

Ostatnia edycja:
To jest uszczelka od Ital Performance,w rogu jest napis.

Ogólnie to jest uszczelka, którą produkuję ja :) Bazowaliśmy na rozwiązaniu, na które ktoś wpadł już wcześniej, dopracowaliśmy tylko szczegóły - w związku z tym mogę ręczyć za jakość wykonania i materiały. Pierwsze sztuki robiliśmy chyba już dwa lata temu i z tego co wiem, to sprawdza się to i eliminuje problem raz a dobrze.

Jakieś nowe wieści w temacie uszczelki i kontrolki? Mam 67 tys przebiegu i po dlugim postoju objawy takie same (dźwięk i kontrolka), też myślałem o uszczelce przy wymianie oleju.

Witam, czy uszczelka o numerze 71754365 pasuje też do 1.75tbi z rocznika 2015/2016? Pytam ponieważ na stronach pokazuje, że stosowana w 04.2010 - 09.2013r.

A co ty masz z tbi z 2015?

Na autostradzie zapalił mi się check engine, mechanik podpiął kompa i pokazało błąd P1541-21. Samochód mam pół roku i jest to moja pierwsza alfa, nie wiem ocb. Przebieg auto 130 tys km, ostatnio zmieniałem olej, poziom w normie.

Amortyzatory
Powrót