• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Uszczelka przedniej szyby

sazaail

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 JTDm 150KM rocznik 2008
Alfaholicy,

Sprawa jest następująca - przy prędkości > 80 km/h z przednich nawiewów pod szybą słychać delikatne "furkotanie" (tak jakby była gdzieś dziura i wiatr szumiał). Oblukałem uszczelkę przedniej szyby i mniej więcej gdzieś po środku szerokości auta mam coś takiego jak na załączonych zdjęciach.

I teraz pytanie do was (bo nie mam jak porównać) czy wasze 159tki też mają taką przerwę w uszczelce? Czy też może moja zgubiła jakąś "zaślepkę" albo ktoś wyciął ten framgent gumy? A może tak ma być?

Podejrzewam, że tej dziury tam być nie powinno i stąd to "furkotanie" przy wyższej prędkości

photo.jpg photo-1.jpg

Jeżeli to jest dół szyby od strony silnika, wybacz ale te zdjęcia mogą być wszystkim, to nie jest uszczelka, tylko plastik maskujący. To są dwa elementy plastikowe zasłaniające miejsca gdzie wlatuje powietrze do kabiny i jest tam jeszcze mechanizm wycieraczek.
Musisz to odczepić i sprawdzić, czy nie ma pod szybą od dołu plastików używanych przy montażu przedniej szyby. Jeżeli są to należy je wywalić, są źródłem tylko szumów.
A tak w ogóle i w szczególe to te plastiki należy podkleić gumowymi uszczelkami (takimi jak do uszczelniania okien) i porządnie to zamontować. U mnie powyżej 80 też był taki szum i solidne umocowanie tych maskujących plastików rozwiązało sprawę.

Amortyzatory
Powrót