Usuwanie katalizatora

• Autor wątku Autor wątku Szary
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szary

Guest
Pytanie czy może to niekorzystnie wpłynąć na pracę silnika.
Jeśli się nie mylę były wersje bez kata - 110KM, z katalizatorem 3KM mniej. Teoretycznie powinna być poprawa, a już napewno nie powinno sie nie pogorszyć.
Tylko pytanie czy między jednym a drugim modelem nie ma jakiś różnic w sterowaniu silnikiem ?

na twoim miejscu wyzucil bym kat a atrape wstawil napewno nie zaszkodzi

Właśnie myślę o atrapie katalizatora, żeby nie było problemu na przeglądzie. Miała by być wstawiona perforowana rura w obecną obudowę.
Tylko pytanie czy takie rozwiązanie nie zaburzy pracy silnika ? W sumie katalizator daje spory opór spalinom i to może być uwzględnione w układzie paliwowym czy zapłonowym. Wolę się spytać, może ktos sprawdzał.

Szary napisał:
Właśnie myślę o atrapie katalizatora, żeby nie było problemu na przeglądzie. Miała by być wstawiona perforowana rura w obecną obudowę.
Tylko pytanie czy takie rozwiązanie nie zaburzy pracy silnika ? W sumie katalizator daje spory opór spalinom i to może być uwzględnione w układzie paliwowym czy zapłonowym. Wolę się spytać, może ktos sprawdzał.

Witaj
W układzie z jedną sondą lambdą nie ma takiego problemu.
Sam w listopadzie wymieniłem katalizator na strumienice :P i nie ma żadnych problemów :wink:
A silnik lepiej wkręca się na obroty.

w ts jeden kat i odrazu go wywalilem
w q4 dwa katy i oba wywalilem
auta troche żywsze
Słyszalem gdzieś ze jak lambda jest przed katem to nie ma przeszkód
żeby go wywalić a jak jest na 100% nie wiem
Pozdrawiam

No to już coś wiem, jeszcze jak by ktoś miał doświadczenia co lepsze:
Tłumik przelotowy, rura, czy struma ?

ja wywaliłem tłumik środkowy już 5 lat temu, teraz jest strumienica, auto chodzi troszke głośniej ale ogólnie jest OK

a mierzyl ktos chociaz stoperem z kata i ze strumienica osiagi?
jak nie i jak ktos planuje w najblizszym czasie wymiane to prosze o taki pomiar..
tylko najlepiej stoper dac komus kto nie ma zielonego pojecia co sie stalo - zeby ine bylo ze to placebo :D

Dopiero teraz się dopatrzyłem że nie napisałem (chyba) jednej dość istotnej rzeczy.
Jeszcze Bassmanowi kat się zapchał i wywalił wszystko ze środka. Efekt jest taki że w tej chwili jest w tym miejscu pusty tłumik środkowy. W tym przypadku warto coś zmieniać ?

Moze i założenie strumienicy czytam tłumika przelotowego to 3, 5, 10 KM wiecej. Ale przez to sie robi nieco głośniej. Ja jak założyłem nowy układ wydechowy w swojej V6 to chciałem żeby był jak najcichszy i żeby w miare możliwości sam silnik było słychać. Myśle, że mi się udało :D
Co prawda ceny katalizatorów sa wysokie, ale stary można sprzedać i czasem można za niego dostać połowę wartości nowego katalizatora.
Zwróćcie uwagę na uzywane katalizatory na allegro...są bardziej chodliwe niż nowe.

Myśle czy by jednak nie iść w drugą stronę. Może lepiej przytkać troche wydech, wtedy silnik bedzie lepiej z dołu ciągnął. Może zamiast nowego kata czegoś naprachać do tej puszki ? Opiłki ze stali nierdzewnej np ?

Amortyzatory
Powrót