[159] Usunięcie DPF razem z katalizatorem?

Alf87

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm
Witam

Pomimo tego, że przeczytałem wiele postów na ten temat jakoś nie udało mi się do końca rozwiać wątpliwości.
Bardzo prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o podzielenie się informacją, która opcja będzie lepsza.
Czy usunąć sam dpf i zostawić katalizator czy wywalić dpf razem z katalizatorem i wspawać do środka puszki rurę?
Która opcja będzie lepsza?
Dodam, że auto posiadam od niedawna, ale zdążyłem już w nim zrobić całkiem sporo.
Oprócz rozrządu, koła pasowego ,dynamicznej wymiany oleju w automatycznej skrzyni begów i wymianie wydechu na podwójny ulter, zaślepiłem kolektor i EGR.
Oczywiście wszystko zostało wyprogramowane i puki co jestem zadowolony, szczególnie gdy zobaczyłem w jakim stanie był kolektor( jedna ośka żyła już swoim życiem i prawie zero prześwitu w otworach:)).
Jedyne co mi trochę przeszkadza to praca silnika stała się bardziej twarda i tu moje kolejne pytanie czy to normalne ?
Jeżeli tak to co można zrobić aby zwiększyła sie kultura?
Po usunięciu DPF wymieniam wszystkie filtry i zalewam silnik olejem LM synthoil high tech 5w40, do tego idzie XADO 1 Stage Atomic MAXIMUM.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy takiej modyfikacji auta?
Dodam, że wtryski i turbina, są w bardzo dobrej kondycji, a silnik na prawie 9 tyś km, które nim zrobiłem nie wziął prawie oleju, więc chyba mogę się nie obawiać nadmiernego dymienia po dpf off.

Za wszystkie rady z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Zostaw kata. Wywal sam DPF. U mnie po wywaleniu obu było zdecydowanie głośniej. A po drugie jeśli z katem wszystko ok to po co go ruszać?

Dzięki za odpowiedź, w takim razie zostawiam katalizator.
Ktoś ma coś jeszcze do powiedzenia? :)

Tak, nie ma sensu wywalać DPFa jeżeli jest sprawny i jeździsz w trasach ;)

Dopóki nic się mu nie dzieje zapewne DPF zostawi, ale ja rozumiem pytanie kolegi w takim kontekście co zrobić jak już będzie wywalał:) Ja osobiście wywaliłem całość i nie widzę jakichkolwiek problemów z tym związanych. Aczkolwiek gdzieś słyszałem że katalizator zalecane by zostawić z względu na turbinę. Ale w poprzedniej 159 już 4 lata śmiga bez całości ( mam kontakt z gościem który ja kupił ode mnie) i nic się nie stało. Więc w obecnej tez jest takie samo rozwiązanie.

Dziękuje Panowie za porady, zdecydowałem się na usunięcie dpf bez kata.
Kimi1988: Również słyszałem o złym wpływie braku katalizatora na turbinę, ale jak wiadomo zdania są podzielone. W dodatku liczę, że jak kat zostanie to autko będzie puszczało trochę mniejszą chmurkę i będzie trochę ciszej pracowało.
Mam nadzieję, że jest jeszcze w dobrym stanie, ponieważ w przypadku dpfa nie jest najlepiej, ponieważ wypala się co 250-300 km.

Jak możecie to podzielcie sie info ile wzięliście za swojego dpf-a, bo nie chce być nabity w butelkę ;)

Amortyzatory
Powrót