• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Ustawienie spryskiwaczy

eryankov

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTDM
Witam, już od dłuższego czasu wkurzały mnie spryskiwacze przedniej szyby (prawy psika zbyt nisko, lewy zbyt wysoko). W końcu zrobiła się pogoda i stwierdziłem, że zrobię to dziś. Wziąłem szpilkę, żeby ustawić odpowiedni dysze, patrzę, szukam, kombinuję tą szpilką a tu zonk - nic się nie da zmienić i spryskiwacze dalej psikają krzywo. W instrukcji nie znalazłem nic o możliwości korekty kąta dysz, jedynie wzmiankę, że jeśli się zapcha to należy przeczyścić igłą itp. Komuś z Was udało się to może istawić, czy włoskie inżyniery tak sobie to umyśliły, że nie będzie żadnego poprawiania po nich i będzie psikało tak, jak Giuseppe zamontuje na linii montażowej?

Co za #$@$# aż wyszedłem sprawdzić jak to wygląda, tam nie ma żadnej regulacji, spryskiwacz to plastikowy odlew i tyle..
Ja ...i oni tym do klasy premium startowali...
W Seicento jest regulacja w golfie 4 miałem góra dół, a teraz jedynie słuszne ustawienie fabryki i dziękujemy za uwagę.

Z boku powinno być miejsce na szeroki płaski wkrętak.

Wysłane z mojego SM-A500FU

Szczerze to nie zauważyłem, żeby można było to jakkolwiek ruszyć, sprawdzę jutro. Ale jeśli jest tak, jak mówi italiano_83, to na prawdę będę bardzo negatywnie zaskoczony. Aż dziw, że nikt wcześniej tego nie poruszył na forum.

..myślę ze coraz częściej w nowych samochodach wychodzą z założenia że się wstawia i,, ma działać prawidłowo"..bez żadnej regulacji.Tak samo z ustawieniem kąta nachylenia koła / jak wjedziesz w dziurę to ..
kolumna mcphersona lub wahacz do wymiany/.Nie ma możliwości regulacji kata pochylenia koła...wiem bo przerabiałem ten temat :)

No więc poszedłem dziś obczaić sprawę jeszcze raz, podniosłem maskę, poprzyglądałem się z każdej strony i zauważyłem, że prawy spryskiwacz (który rzuca za nisko) nie był do końca dobrze osadzony w otworze montażowym w masce. Wcisnąłem zatrzask do końca (trochę trzeba było się siłować), wszystko weszło na swoje miejsce i teraz jest ok. W sumie to fabryczne ustawienie wysokości jest ok. Jednakowoż fakt, że jest to odlany kawałek plastiku, którego nie da się w żaden sposób regulować jest dla mnie niezrozumiały.

Poniżej fotki jak to wygląda z bliska.

IMG_20170401_125826.jpg IMG_20170401_125902.jpg

Kompletnie się z Wami nie zgadzam. Idąc Waszym tokiem rozumowania to większość elementów w samochodzie powinna być do regulacji. Po co komu regulacja ustawienia dysz tych spryskiwaczy? Jeśli dobrze zostało zakonstruowane i dalej zmontowane w fabryce, to żadna regulacja nikomu do niczego nie jst potrzebna.

Ostatnia edycja:
Kompletnie się z Wami nie zgadzam. Idąc Waszym tokiem rozumowania to większość elementów w samochodzie powinna być do regulacji. Po co komu regulacja ustawienia dysz tych spryskiwaczy? Jeśli dobrze zostało zakonstruowane i dalej zmontowane w fabryce, to żadna regulacja nikomu do niczego nie jst potrzebna.

Masz prawo się nie zgadzać, z różnych względów stosuje się regulacje dyszy spryskiwaczy - choćby przy jeździe autostradowej siła wiatru tłumi strumień w dół, nie ma możliwości korekcji tego, tak samo w przypadku płynu zimowego i letniego - zupełnie inaczej się zachowują podczas dozowania.
W Alfie brakuje wielu regulacji niestety, nie ma regulacji wysokości pasa, nie ma regulacji spryskiwaczy, zagłówków - tylko góra dół- kąt pochylenia jak fabryka "przyznała". To nie jest jakieś wymyślanie bo konkurencja oferuje takie regulacje nawet w autach miejskich, że compaktach nie wspominając.

No właśnie mam wrażenie, że spryskiwacze są ustawione na jazdę autostradową, bo przy jeździe miejskiej, a nawet tak do 80 kmh jestem w stanie spryskać moją szybę i jeszcze auta jadącego za mną. Co do pozostałych elementów zgodzę się też z Italiano - to nie są jakieś fanaberie tylko kwestia komfortu oraz bezpieczeństwa. Mój kumpel przymierzał się kiedyś w moim aucie. Ma 2,02m wzrostu i zagłówka starczyło na wysokość, ale jak trochę poruszał rękami, pokręcił kierownicą, to pas zjeżdżał lekko poniżej ramienia, bo wyżej się nie da podciągnąć.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót