• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] USB do ładowania telefonu

osdazee

Nowy
Auto
147 1.9 JTD 16v 140 km 159 SW 1.9 JTDm 150km
Witam.

Niestety nie znalazłem podobnego pytania, wiec piszę tutaj.

Chciałbym wypuścić 3 złącza usb do ładowania telefonu.

Jeden telefon ma być na kratce nawiewu przy drzwiach kierowcy, drugi na środku i trzeci na kratce nawiewu przy drzwiach pasażera (w skrócie - ładowarka dla kierowcy, pasażera i nawigacji).

Plan jest taki, że chce podłączyć ładowarkę usb z trzeba wyjściami do kostki iso od radia i wypuścić kable bokami.

Ładowarka jaką posiadam teraz ma trzy gniazda i podłączana jest do gniazda zapalniczki, ale denerwują mnie te kable, które wszędzie latają.

Ładowarka wyjściowo może dostarczyć maksymalnie prąd 5V 4A, maksymalnie 2A na gniazdo, jeżeli są podłączone 3 urzadzenia to proporcjonalnie 4A dzieli na 3 gniazda.

Że da się to zrobić to raczej pewne, ale problem mam taki - czy da radę dołożyć tam coś takiego i nie spali się bezpiecznik, a jeżeli byłby za słaby to czy da radę wsadzić tam mocniejszy bez szkody dla instalacji?

Może to oczywiste, ale wolę się upewnić.

a może jakiś lepszy 3dzielny USB tylko z mniejsza ilością kabli ?
jakiś markowy a kable schować pod fotelem kierowcy w tej siateczce obok panelu środkowego po prawej stronie.

Ja akurat potrzebowałem 2 gniazda (kamera + telefon na środku) to znalazłem odpowiedni bezpiecznik (+ po zapłonie) pod kierownicą (nie pamiętam już dokładnie który, chyba od radia lub zapalniczki) i w jego miejsce dałem splitter

https://www.aliexpress.com/item/4000303694495.html

do splittera gniazdo 2x2.1A

x5jQOpw.png

zasilanie gniazda ze splittera a masa do pierwszej lepszej śruby która wchodzi w karoserię.

Ja akurat potrzebowałem 2 gniazda (kamera + telefon na środku) to znalazłem odpowiedni bezpiecznik (+ po zapłonie) pod kierownicą (nie pamiętam już dokładnie który, chyba od radia lub zapalniczki) i w jego miejsce dałem splitter

Pokaż załącznik 264874

zasilanie gniazda ze splittera a masa do pierwszej lepszej śruby która wchodzi w karoserię.

Zamontowałem dokładnie taki sam. Prąd wziąłem z zapalniczki. Kamerę podłaczyłem poprzez przejściówkę do bezpiecznika. Wg mnie wszystko jest do zrobienia wg swoich potrzeb w dodatku z niewielkie pieniądze. Robota na kilka minut i zadowolenie gwarantowane.

Pokaż załącznik 264874

Dzięki za namiar na splitter, nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Za jakieś 40 dni przyjdzie od majfrendów :D
pytanie którędy pociągnąłeś kabel od kamery ?
w 7ce łatwo udało się przejść słupkiem A przez deskę do nóg pasażera. w 9tce deska chyba lepiej przylega do słupka i chyba będę miał problem z przejściem kablem USB na dół.
BTW Szedłeś od strony kierowcy czy pasażera ?

dodatkowo zastanawiam się nad zakupem takiego zestawu:
https://www.aliexpress.com/item/32963006511.html?spm=a2g0o.cart.0.0.51b43c00iWXyCB&mp=1

zamiast "ladowarki" której Ty użyłeś

Nie ma sprawy :)

Podsufitką w lewo do słupka, słupkiem A pod uszczelką i do środka deski :)
Nie bój, kabel przejdzie (ciężko ale przejdzie) :)

można też to samo taniej (nie ma co prawda przełącznika)
https://www.aliexpress.com/item/32599636270.html

Przewodu do nawi nie lepiej puścić z góry? Jak ściągniesz panel sufitowy to możesz ukryć nad nim gniazdo zapalniczki z ładowarką urządzenia i pożyczyć stały plus po stacyjce - jest bardzo dużo miejsca. To rozwiązanie ma jeden minus w przypadku, gdy ktoś używa kamerki z trybem parkingowym - w podsufitce nie ma stałego plusa, ale można to rozwiązać poprzez dołożenie powerbanka, który podtrzyma tryb parkingowy w momencie zaniku zasilania.

Nie ma sprawy :)

Podsufitką w lewo do słupka, słupkiem A pod uszczelką i do środka deski :)
Nie bój, kabel przejdzie (ciężko ale przejdzie) :)

można też to samo taniej (nie ma co prawda przełącznika)
https://www.aliexpress.com/item/32599636270.html

a wtyczka też ? :D

poczekam jak przyjdzie splitter i pomyślę czy pchać się w zasilacz czy dokupić taką "zapalniczkę"
w 7ce ori zapalniczka była w lepszym miejscu i nic nie trzeba było kombinować :D

- - - Updated - - -

Przewodu do nawi nie lepiej puścić z góry? Jak ściągniesz panel sufitowy to możesz ukryć nad nim gniazdo zapalniczki z ładowarką urządzenia i pożyczyć stały plus po stacyjce - jest bardzo dużo miejsca. To rozwiązanie ma jeden minus w przypadku, gdy ktoś używa kamerki z trybem parkingowym - w podsufitce nie ma stałego plusa, ale można to rozwiązać poprzez dołożenie powerbanka, który podtrzyma tryb parkingowy w momencie zaniku zasilania.

dzięki za kolejną opcję , rozbiorę panel i zobaczę ile tam miejsca. W razie czego łatwiej będzie dociągnąć tam jeden kabel ze stałym plusem niż ciągnąć gruby USB na dół i upychać gdzieś zasilacz pod deską.

A do celów ogólnych USB zamontowalem podobne jak wyżej wskazane, jednak z bajeranckim wyświetlaczem. Generalnie pomiar jest zawyżony o jakieś 0.2 V, ale ogólnie dobrze że jest. W porę wyłapałem usterkę alternatora :)
IMG_20180710_065110.jpg IMG_20180709_141954.jpg

A do celów ogólnych USB zamontowalem podobne jak wyżej wskazane, jednak z bajeranckim wyświetlaczem. Generalnie pomiar jest zawyżony o jakieś 0.2 V, ale ogólnie dobrze że jest. W porę wyłapałem usterkę alternatora :)
Pokaż załącznik 264905 Pokaż załącznik 264906

Planowałem, tak zrobić ale tam jest przecież kanał doprowadzający powietrze do tylnych kratek wentylacji... Aktualnie mam 2 gniazda USB w schowku (każde ma około 1,9A) oraz gniazdo w radiu GMS 9401 na panelu oraz na przewodzie.
Kupując taki zasilacz/gniazda USB trzeba uważać na opis i faktyczne natężenie prądu. Napięcia nie będzie innego, niż norma w USB ale natężenie to już kwestia jakości produktu. Kupiłem 2 gniazda i w żadnym nie można było uzyskać natężenia rzędu 1 A. Dopiero adaptacja ładowarki samochodowej, jako gniazda USB dało dobry efekt. Mam kamerkę Mio 658 z GPS i ona ma pobór do 1,8 A, stąd potrzebowałem faktycznie dobrego zasilania a nie deklarowanego i sumowanego z dwóch gniazd:)

kable podłączyłeś do standardowej zapalniczki ?
Tak.

- - - Updated - - -

Planowałem, tak zrobić ale tam jest przecież kanał doprowadzający powietrze do tylnych kratek wentylacji
Ten kanał w niczym nie przeszkadza. Tak dobrałem otwornicę, że gniazdo wchodzi w niego na wcisk. Lepsze chłodzenie gniazda :) Na zdjęciu widać też metalowy stelaż - w poliftach go nie ma.

Amortyzatory
Powrót