Urządzenie/ preparat na gryzonie

Zmienia i to w sposób zasadniczy, bowiem w takim przypadku liczą się intencje oraz prawda obiektywna, czyli znikanie jedzenia.
Intencje nie zmieniają faktu popełnienia wykroczenia.
To w jakim czasie od rozrzucenia musi zniknąć jedzenie, aby było to dokarmianie, a nie zaśmiecanie?
Jak np. przez 2 dni te resztki będą nadal leżeć na trawniku to jest jeszcze dokarmianie?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

A, skąd pomysł, że skoro kobieta wykładała to regularnie, to miałoby to leżeć 2 dni - czyżby dokarmiane w ten sposób zwierzęta miały dwudniowy post?

Powtórzę pytania, bo nie zauważyłem odpowiedzi :)

To w jakim czasie od rozrzucenia musi zniknąć jedzenie, aby było to dokarmianie, a nie zaśmiecanie?
Jak np. przez 2 dni te resztki będą nadal leżeć na trawniku to jest jeszcze dokarmianie?

A skąd 2 dni? Założyłem z autopsji, też mieliśmy problem z sąsiadką na osiedlu dokarmiającą zwierzęta poprzez wyrzucanie resztek jedzenia na parking przed blokiem. Było tego tyle, że potrafiło leżeć 2-3 dni zanim zwierzaki to zjadły albo firma sprzątająca ogarnęła ten syf, a miła Pani wyrzucała codziennie. Także musisz zapytać zwierzaków czy miały post :)

Powtórzę pytania, bo nie zauważyłem odpowiedzi :)

A skąd 2 dni? Założyłem z autopsji, też mieliśmy problem z sąsiadką na osiedlu dokarmiającą zwierzęta poprzez wyrzucanie resztek jedzenia na parking przed blokiem. Było tego tyle, że potrafiło leżeć 2-3 dni zanim zwierzaki to zjadły albo firma sprzątająca ogarnęła ten syf, a miła Pani wyrzucała codziennie. Także musisz zapytać zwierzaków czy miały post :)

Pamiętaj [MENTION=25058]FXX[/MENTION], że tu nie chodzi o krótkie i zwięzłe zostawienie pomocnego info dla przyszłych czytających, tylko o wyeskalowanie sytuacji do absurdu i kręcenie gównoburzy. Aktywiszcze musi mieć ostatnie słowo i już.
To że jedzenie znika, to nie znaczy, że zjadły go koty zgodnie z przeznaczeniem (chyba, że karmi je się z ręki, co często czynimy, bo kot - sojusznik człowieka w walce z gryzoniami. I jest mądrzejszy od wymądrzającego się tu onojego, bo potrafi przychodzić o określonych godzinach w określone miejsce, bo wie, że dostanie, zje i pójdzie). Zostawianie jedzenia to równie dobrze dokarmianie kun i szczurów i innych myszy, więc nie jest to działanie zgodne z celem, jakim jest karmienie kotów.

Ostatnia edycja:
Nie, nie dwa dni, maksymalnie do rana - czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?

Tym bardziej, że sam piszący o tym napisał, że problemem są zwabiane zwierzęta, a nie psujsce się resztki, bo nawet nie wiem czemu, założyliśmy, że były to resztki, a nie np. sucha karma.

Nie, nie dwa dni, maksymalnie do rana - czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?

Maksymalnie do rana? A co reguluje, że maksymalnie do rana? A nie np. do południa? :)

Tym bardziej, że sam piszący o tym napisał, że problemem są zwabiane zwierzęta, a nie psujsce się resztki, bo nawet nie wiem czemu, założyliśmy, że były to resztki, a nie np. sucha karma.

Cytuję piszącego:

Bo zwierza ciągnie do jedzenia i co byście nie zrobili, to on i tak przylezie, bo wczorajszy kurczak jest rozsypany pod murem.

Gdzie można kupić suchą karmę w formie "wczorajszego kurczaka"? :)

Pytałeś, odpowiedziałem jak również napisałem, że jest to łatwe do udowodnienia przed sądem - w pierwszej informacji nie było nic o kurczaku, a później pojawił się on jako przykład, ale nawet jeśli jest to kurczak, to nie musi być resztką, tylko mięsem przeznaczonym dla dokarmianych zwierząt - jakoś tak podejrzewam, że mierzycie innych swoją miarką - przypominam, że rozważamy aspekt prawny.

Pytałeś, odpowiedziałem jak również napisałem, że jest to łatwe do udowodnienia przed sądem - w pierwszej informacji nie było nic o kurczaku, a później pojawił się on jako przykład, ale nawet jeśli jest to kurczak, to nie musi być resztką, tylko mięsem przeznaczonym dla dokarmianych zwierząt - jakoś tak podejrzewam, że mierzycie innych swoją miarką - przypominam, że rozważamy aspekt prawny.

Dlatego zadaje kolejne pytania - czym jest uregulowane to maksymalnie do rana?

Mierzę innych swoją miarką? Masz rację, dokarmiam zimą ptaki ziarnami w karmniku, a dla jeży, których u nas trochę jest mam miskę na karmę przy balkonie. Dlatego przeszkadza mi zaśmiecanie otoczenia przez dokarmiających na zasadzie - wysypię gdzie popadnie, a że zrobię syf to trudno. Ale jakoś tak podejrzewam, że Tobie taki syf nie przeszkadza.

Aspekt prawny jest prosty - dokarmianie nie jest w żaden sposób zabronione przepisami prawa. Jednakże, co pokazują przykłady, można dokarmiać jednocześnie zaśmiecając, co stanowi wykroczenie (zaśmiecanie, nie dokarmianie).

Nie jest regulowane, jest to kwestia stricte ocenna, tak jak np. określenie "bezzwłocznie", chodzi o to, czy to co jest wykładane zagraża np. pod względem epidemiologicznym.

Reszta, to są wyłącznie Twoje, niczym nie uzasadnione domysły i spekulacje, bowiem rozmawiamy o konkretnym przypadku, a przyczynkiem do jego rozważania było nie to, że ta pani śmieci, tylko to, że zwabia zwierzęta, a zatem nie wypowiadam się w kwestii ludzi, którzy mylą trawnik ze śmietnikiem, tylko takich, którzy dokarmiają zwierzęta - zastanowiłeś się nad tym, na jakiej podstawie padło stwierdzenie o dwudniowych resztkach kurczaka, do których się odnosisz - kolega chodził, próbował i tak mu wyszło, czy śledził co sąsiadka dwa dni wcześniej jadła na, śniadanie, obiad i kolację?

Aspekt prawny ma jeszcze jedną stronę. W związku z ASF jest zakaz dokarmiania dzików. A jak zostawiamy jedzenie w sposób dowolny - nie ma gwarancji, że nie przyjdzie dzik i go nie zje. Dziki były widywane nawet w środku całkiem dużym miast w Polsce np. Gdyni. No i co? i jest paragraf.

Nie jest regulowane, jest to kwestia stricte ocenna, tak jak np. określenie "bezzwłocznie", chodzi o to, czy to co jest wykładane zagraża np. pod względem epidemiologicznym.

Reszta, to są wyłącznie Twoje, niczym nie uzasadnione domysły i spekulacje, bowiem rozmawiamy o konkretnym przypadku, a przyczynkiem do jego rozważania było nie to, że ta pani śmieci, tylko to, że zwabia zwierzęta, a zatem nie wypowiadam się w kwestii ludzi, którzy mylą trawnik ze śmietnikiem, tylko takich, którzy dokarmiają zwierzęta - zastanowiłeś się nad tym, na jakiej podstawie padło stwierdzenie o dwudniowych resztkach kurczaka, do których się odnosisz - kolega chodził, próbował i tak mu wyszło, czy śledził co sąsiadka dwa dni wcześniej jadła na, śniadanie, obiad i kolację?

Nie, nie zastanawiałem się nad tym, bo nigdzie nie padło o dwudniowych resztkach kurczaka :)
2 dni były zawarte w moim pytaniu niedotyczacym owego kurczaka, a resztki kurczaka znalazły się w opisie Machaju, także tego :)

Aspekt prawny ma jeszcze jedną stronę. W związku z ASF jest zakaz dokarmiania dzików. A jak zostawiamy jedzenie w sposób dowolny - nie ma gwarancji, że nie przyjdzie dzik i go nie zje. Dziki były widywane nawet w środku całkiem dużym miast w Polsce np. Gdyni. No i co? i jest paragraf.

Gdynia to akurat dzikami stoi :)

Padło o resztkach, zapytam zatem, czy kolega chodził, próbował i wyszło mu, że to resztki?

W kwestii dzików i ich ewentualnego dokarmiania, dziki to raczej przewodów w samochodach nie przegryzają - jak widzę, stara metoda na sprowadzenie dyskusji w opary absurdu, nadal jest w użyciu :)

Wracamy zatem do źródeł problemu i rad bym się dowiedzieć, skąd kolega powziął informację, że kobieta została ukarana, a on zna wysokość mandatu :)

Padło o resztkach, zapytam zatem, czy kolega chodził, próbował i wyszło mu, że to resztki?

Zawsze byłem przekonany, że ocena wzrokowa wystarczy do odróżnienia resztek od suchej karmy, czy jedzenia celowo przygotowanego dla zwierzaka.
Ale skoro wyznajesz koniecznie metodę smakową :)

A, gdzie padło porównanie resztek do suchej karmy?

Czy rozdrobniony kurczak różni się czymkolwiek, piszę o ocenie wsrokowej, od resztek kurczaka, a jeśli tak, to czym?

A po co ma próbować czy to resztki, skoro to widać czy to resztki czy nie?

Ostatnia edycja:
Nadal podąrzasz w obszary absurdu, a mnie tego typy dyskusja nie kręci, poza tym, to nie były pytania do Ciebie, tylko do kolegi, który opisał konkretny przypadek.

P. S.
Metody się nie wyznaje, a przynajmniej ja o niczym takim nie słyszałem :)

A, gdzie padło porównanie resztek do suchej karmy?

Czy rozdrobniony kurczak różni się czymkolwiek, piszę o ocenie wsrokowej, od resztek kurczaka, a jeśli tak, to czym?

Nie wiem jak Ty, ale ja do kurczaka dodaję chociażby różnych przypraw i dodatków, które są widoczne w resztkach.

Przygotowując celowo kurczaka dla zwierzaka nie stosuje się żadnych przypraw i dodatków.

Nadal podąrzasz w obszary absurdu, a mnie tego typy dyskusja nie kręci, poza tym, to nie były pytania do Ciebie, tylko do kolegi, który opisał konkretny przypadek.

P. S.
Metody się nie wyznaje, a przynajmniej ja o niczym takim nie słyszałem :)

Ale gdzieś podąRZasz :) Ja słyszałem tylko o podążaniu :)
Oceny wSrokowej też nie znam :)

Ostatnia edycja:
Dziękuję za uważne czytanie moich wpisów i słuszne zwrócenie uwagi, na mój ewidentny błąd, co do reszty dyskusji, pozostaję przy swoim, ergo nie sprowadzisz mnie do swego poziomu, na którym pokonasz doświadczeniem :)

Jak rozumiem, swego błędu nie dostrzegłeś?

Amortyzatory
Powrót