[Giulietta] Urwany element spryskiwacza reflektorów

Marshall89

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 170 KM
Witam wszystkich!

Na początku chciałem się przywitać ze wszystkimi. Mam nadzieję, że znajdę tu pomoc :) Chciałem się dowiedzieć jakich części mi brakuje w miejscu spryskiwacza reflektora? Pech chciał, że ustrojstwo się oderwało w zimie na mrozie (głupota, że spryskiwacze reflektorów się włączają automatycznie ze spryskiwaczami szyb. Da się to jakoś wyłączyć? ... Poniżej zdjęcie dla lepszego rozpoznania sytuacji. Wiem, że muszę kupić zaślepkę, ale co poza tym? Dziękuję za pomoc!

attachment.php

Załączniki

• IMG_0640.jpg
    IMG_0640.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 509
Części znajdziesz tu: http://eper.fiatforum.com/ wraz z numerami. Co do wyłaczenia spryskiwaczy, zgadzam się, jest to mocno upierdliwa funkcjonalność, gdy włączone są światła.. Raz, że zdecydowanie za często spryskuje, dwa sporo płynu na tym się "traci". Nie da się tego regulować, ani wyłączyć.

Ja proponuję nalać już w listopadzie płyn zimowy. Zanim nadejdą mrozy będzie już w całym układzie spryskiwaczy. U mnie to działa.

Jest gdzieś nowszy eper niż ten z linku - tam nawet nie ma Giulietty bo jest z 2005 roku

Dzięki koledzy za pomoc. Z tego co widzę na tej stronie, potrzebuje tylko osłonki spryskiwacza? Zdaje mi się, że brakuje jeszcze jakiejś jego części, która łączy go z tą osłonką. Niestety w katalogu nie za bardzo jest to pokazane. Mam rację? Czy tylko osłonka?

Dzięki koledzy za pomoc. Z tego co widzę na tej stronie, potrzebuje tylko osłonki spryskiwacza? Zdaje mi się, że brakuje jeszcze jakiejś jego części, która łączy go z tą osłonką. Niestety w katalogu nie za bardzo jest to pokazane. Mam rację? Czy tylko osłonka?

Witam. Mógłbym prosić o odpowiedź na to pytanie? Dzięki.

spryskiwacze odłączyłem, bo strasznie dużo płynu szło. Dziś byłem w serwisie i kupilem nowy spryskiwacz i zaślepke. Troche to kosztuje ale bedzie juz z glowy :)

w porównaniu z audi ceny zaślepki do giulietty trochę powalają. na wstępie proszę wybaczyć barbarzyński charakter pytania. czy jakaś inna klapka da się przyczepic do tego spryskiwacza (wiadomo że nie będzie taka sama, ale chodzi o to żeby spełniała taką samą rolę i żeby była taki sam rozstaw mocowania), ew. czy można zastosować inną pompkę spryskiwacza z innego samochodu. cena kompletu to ponad 500 zł, w sytuacji w której skoda czy audi to ok 100 zł

Sory za odkop ale wczoraj spotkał mnie ten sam problem. Wypadła mi głowica razem z zaślepką. Cena całego sprysku powala 600zl czy ktoś coś zaradził na temat dołożenia samej głowicy można to gdzieś kupić?

Kup z rozbitka, wychodzi najtaniej. W tych dyszach puszcza plastikowy klip który trzyma dysze z głowicą. Jak już zamontujesz nową to wysun ją i złap miejsce tego klipa na metalową obejme zaciskowa, tylko nie za mocno. Już nie odpadnie, nawet jak podmarznie...

A ja k wysunąć? Przecież sama wraca po spryskaniu.

1. Jak jest urwana to po prostu ciągniesz za to co zostało, zakładasz nową dysze, ściągasz opaską metalową ten klip i z głowy. Potrzeba trochę wprawy i uwagi.
2. Jedna osoba uruchamia spryskiwacz a druga trzyma to co się wysunie jeżeli dysza jest na miejscu a brakuje zaslepki.
3. Zaslepke z dysza też da się podważyć i wyciągnąć. Najlepiej cienkim plastikowym czymś jak do demontażu tapicerki. Trzeba tylko ciągnąć jednostajnym ruchem a nie szarpać.

Odkopuję znów. Podczas zimy dopadł mnie ten sam problem. Jest możliwośc kupna samej głowicy lub pasuje zamiennik z innego auta? jeżeli nie to są jakieś patenty na wyłączenie z działania tego co zostało z tych spryskiwaczy i zaślepienie dziur na stałe?

Nie ma zamienników, są tylko oryginały za chore pieniądze jak na ten element. Ja się staram używać spryskiwaczy przy światłach dziennych (wtedy nie zadziałają), a jeśli mam mijania to wtedy przy postoju lub niskich prędkościach. Jak na razie się to sprawdza i działa ale sam fakt lichej konstrukcji spryskiwaczy to niezła wtopa.
Ps. Gdzieś mi się przypomina, że ktoś wyciągał bezpiecznik...

niestety trafienie rozbitka moim zdaniem jest nierealne, nikt tego nie wystawia nie mam pomysłu gdzie tego szukać, a szukam już dość długo, na szczęście na allegro pojawiły się klapki po 60 zł, ale ceny spryskiwaczy się trzymają :( głowicy samej w częściach chyba nie ma, takiego ogłoszenia nigdy nie widziałem , nie mam jeszcze 50 postów, więc na forum nie mogę zamieścić ogłoszenia. co do włączania się spryskiwaczy, przy małym poziomie płynu też się nie wysuwają, ale jak sądzę pompka nie lubi pracować na sucho, chociaż pewnie płyn i tak tam jest tylko nie ma ciśnienia

Też odłączyłem na zimę tyle płynu idzie ze głowa boli.

temat ponownie odkopywany, poszukiwana sama głowica spryskiwacza, czy komuś z wątku udało się to namierzyć, wystarczy uszkodzony spryskiwacz ze sprawną głowicą, może jakiś błyskotliwy pomysł to rozwiąże, a może komuś udałoby się załatwić ogłoszenie w alkoholikach, może ktoś ma znajomego w serwisie fiata... nie mam innych pomysłów

- - - Updated - - -

bardzo przepraszam w alfaholikach :)

Amortyzatory
Powrót