Urwana świeca żarowa

K

Kuba157

Guest
Mam taki problem mianowice po kupnie samochodu po jakimś czasie zauważyłem ze nie grzeja mi wszystkie świece więc odkreciłem aby sprawdzic i okazało się,żę żarnik od świecy zostal w środku a swiece można wyjac oczywiscie bez żarnika.I takie pytanie idzie to w jakiś sposób wyciagnac nie sciagajac głowicy i czy może on wpasc do cylindra:confused:

tak, idzie ale koszt ok 600stówek, ja mam podobny przypadek, tyle że kupiłem z jedna ukręconą i nie wiedziałem, byłem u 3 majstrów i każdy chciał albo żeby zostawić auto to "może zrobi " albo ściągnąć głowicę. Przy ściągniętej głowicy to sam sobie bym poradził... Do tej pory jeżdżę na 3 świecach i pali super ( wszystko zalezy od stanu jednostki )
W jtd nie ma łatwego dostępu do świec więc z reguły kończy się na zdjęciu głowicy . Jak lubisz ryzyko to możesz wbić jakaś gwiazdkę i na własna ręku spróbować wykręcić żarnik

łatwo nie bedzie bo to chyba dość ciasno siedzi,ale jak narazie to nie uśmiecha mi sie glowicy sciagac i własnie nie wiem czy ten żarnik powoduje jakies zagrozenie dla silnika?

Nagar się na nim zbiera. Dlatego może okazać się niemożliwe wyciągnięcie bez demontażu głowicy.

u siebie nie zaobserwowałem jakiś ujemnych skutków prócz błędu o awarii automatu od grzania świec ale na pozostałe 3 grzeje.

wymieniłem 3 ostatnio na nowe więc w czym problem??
Boli was że auto mi bez problemu na 3 odpala czy fakt że z tergo tytułu nic się nie popsuło??

Dwa lata temu płaciłem za naprawę 350 zł (urwana jedna świeca żarowa w Omedze).
http://okserwislz.neostrada.pl/swiece.html

Zapomniałem dodać, że odpalanie silnika w niższych temperaturach kosztowało mnie wymianę bendixa w rozruszniku oraz koniecznością zakupu nowego akumulatora.

tak jak koledzy wyżej szkoda alfy..... ale ja bym spróbował inaczej. Jak Ci autko pali to rozgrzać mocno silnik następnie nawiercić otwór w tym co pozostało po świecy i użyc wykrętaków z lewym gwintem http://allegro.pl/wykretaki-do-urwanych-srub-szpilek-8szt-m3-m50-i1899037347.html

Z tego co pamiętam, w omedze nie szło rozwiercić świecy. Powodem był słaby dostęp pod wiertarkę, a i o ile mnie pamięć nie myli żadne z wierteł dostępnych w sklepach nie brało materiału z którego wykonany jest rdzeń świecy. Ale próbować zawsze można...

a jtd masz takie dojście że hoho. i jest konieczność przynajmniej ściągania kolektora ssącego. Dzwoniłem tu i tam jak mówiłem JTDm to niema problemu ale jak zwykłe jtd to trzeba czapkę ściągać

Witam, służę pomocą przy wykręcaniu urwanych świec żarowych w Lublinie (bez zdejmowania głowicy), w razie pytań piszcie na cubuss83@wp.pl

Amortyzatory
Powrót