[Giulia] Uruchomienie trybu race

rozewo

Nowy
Auto
Giulia
Witam

Jak w tytule. Czy wystarczy zakupić przełącznik z trybem ręce i zmienić rodzaj przełącznika w ustawieniach poprzez MMES, to wystarczy żeby uruchomić tryb race?. Auto jest zbyt łagodne, szczególnie przy ruszaniu z miejsca. Przy okazji byłbym wdzięczny o wskazanie jak zdemontować pokrętło wyboru trybów.

chyba że USA to i połowa 2019 niektóre wersje mają ciągle tristabilne DNA

Racja. [MENTION=42454]rozewo[/MENTION] chyba ma USA jeśli dobrze kojarzę.

W każdym wypadku - trzeba sobie rozpoznać jaki mamy przełącznik i od tego zależy co robimy.

Witam

Jak w tytule. Czy wystarczy zakupić przełącznik z trybem ręce i zmienić rodzaj przełącznika w ustawieniach poprzez MMES, to wystarczy żeby uruchomić tryb race?. Auto jest zbyt łagodne, szczególnie przy ruszaniu z miejsca. Przy okazji byłbym wdzięczny o wskazanie jak zdemontować pokrętło wyboru trybów.

Masz alfę giulię q4 280km? Jeli tak :) Łagodne ruszanie z miejsca takie dosłownie przymulenie może być związane z lagiem skrzyni biegów przy ruszaniu.

Dziękuję za dyskusję.
Auto mam z 2017 roku z USA, przełącznik już idzie.
Napęd jest tylko na tył, szczerze to zależało mi żeby tak było.

Mam pytanie z innej beczki - chodzi o brak działania łopatek w trybie Race. Taki efekt był znany mi w autach ze starymi firmwarami, po updatach jednak jest pełno aut i to z 2016r połowy gdzie w Race łopatki działają. Mniej więcej miałem orientację/jakieś doświadczenie tez że auta po mocnych updatach stare potem fajnie działały w Race z łopatkami. Trafiło ostatnio do mnie auto z polskiej dystrybucji 2.0 200HP z początku 2017 w którym właściciel sam sobie dodał/aktywował łopatki wcześniej, sam włożył potem przełącznik DNARace, do mnie wpadł na inne rzeczy, min. aktywowanie Race. Przed wizytą kazałem mu poupdatować auto na max w ASO co zrobił (też mu wymieniali radio na 2 gen wiec było sporo updatów, choć nie wgrali mu updatu do parktronika, reszta spoko). Ma więc TCM z softem GP700xxx, ma ECU z softem G543, BCM 724, wybierak z A410, ABS 8401, licznik 3.5" 2039 itp itd, no ale w Race łopatki nie działają. W proxi łopatki dobrze dodane, logika działania też prawidłowo z pełną funkcjonalnością.
Jakieś pomysły? Nie jest to dla klienta krytyczna sprawa, bo chodziło nie o jazdę torową a możliwość wyłączenia do podjazdu trudnego w zimie na fragmencie drogi gdzieś tam u rodziców do któych ma problem wjechać, ale mimo wszystko temat mnie nurtuje.

Przełącznik race założony, sterowanie przełączone na "Type 3 DNA/Sport", kalibracje przeszły, proxi przeszło
Ale zapaliła się kontrolka "check engine" wyskakuje komunikat wymagany serwis silnika i jest błąd "start&stop"
Nowy przełącznik DNA w ogóle nie działa.:(

Pytanie najważniejsze, czy awaria start stop, blokuje działanie DNA???
A może ten check engine nie pozwala na uruchomienie DNA?

Nic pośmigam trochę, tunelu nie składam, jak nie to się przełącznik odeśle. Może to tylko słaby akumulator - choć nowy.

no bo nie zrobiłeś uruchomień, kalibracji, uruchomień, kasowania błędów. poza tym DNA Sport to Dynamic bez ESC, dla aut bez aktywnych amorków tylko to się daje jako obejście problemu, normalnie daje się Race czyli DNA typ 2

Błędy zeszły. Można przełączać pomiędzy DNA ale trybu race nie da się włączyć.
Mam wybraną 3 opcję.
1630003697745.jpg

Jeżeli próbuję włączyć tryb race, to zawsze połapie kilka błędów - jakieś błędy z komunikacją nadwozia.

Auto nie ma adaptacyjnych amortyzatorów. Próbować z opcją 2 ?

Nowy przełącznik posiada ten przycisk do amortyzatorów.

Ostatnia edycja:
po pierwsze to typ 3 to DNA bez ESC a nie Race, choć podobne, race (typ 2) masz szybszą jeszcze skrzynię i żółte autko na wyświetlaczu centralnym oraz żółte i uproszczone na zegarach (chyba ze masz stare softy to niebieskie)

tak czy siak i jedno i drugie powinno działać, oczywiście jak masz dobre softy i zrobisz co napisałem z kalibracjami w abs, uruchomieniami auta kilka razy po i kasowaniu błędów dopiero wtedy. na starszych autach czasem manetki w race nie działają, ale w innych tak.

przycisk od amorków posiada każdy przełącznik z race, nie przeszkadza, niektórym usuwałem (zaślepka z ori)

Moja procedura to:
- ustawienie typu przycisku - teraz będzie na 2
- proxi
- wyłącznie stacyjki
- kalibracje 3szt w ABS
- wyłączenie stacyjki
- 2szt uruchomienie silnika
- kasowanie błędów
- wyłącznie stacyjki

Dzięki epsonix. Na trybie 2 wszytko działa. Są ekrany itp. Miałem różne auta i byłem na różnych forach. Ale to jak tutaj wszycy sobie pomagają, jest niesamowite. Widać jacy super ludzie kupują Alfę Romeo. Podobno można zwykły przełącznik dna przelutować na race. W ramach podziękowania mogę epsonix wysłać go do ciebie.

super. no niby da się przerabiać, ale trzeba mieć komponenty i się bawić, nieopłacalne. IMHO przerabiać jest sens przełączniki z 2016r bo wtedy przynajmniej elektrycznie były kompletne (chyba jakoś na początku 2017 już zaczęli wsadzać okrojoną elektronikę), wystarczyło tylko podciąć/podfrezować z łapy ogranicznik w plastiku żeby dało się dalej przekręcić. raz też komuś zrobiłem inaczej z potrzeby chwili bo akurat nie miałem przełącznika DNA- podszlifowałem zaślepkę środkową (tą co jest przycisk amorków), wlutowałem standardowy microswitch i jego z rezystorem 150R podlutowałem równolegle do obwodu przełączania trybów. Race włączało się będąc w D i naciskając nowy przycisk amorków-zaślepkę.
co do podsyłania do mnie, dzięki, ale już unikam robót (sporadycznie kogoś biorę od tego roku), nie mam czasu na to, za bardzo rozpraszają mnie roboty przy autach i wieczne telefony potem w każdej sprawie związanej z autem - są ludzie tu na forum którzy żyją z grzebania w autach, sugeruję do nich jechać :)

Odświeżając temat, autko z roku 2017 200KM, krajówka, niestety nie znam ew historii updatow. Czy stare oprogramowanie może być przyczyną braku możliwości uruchomienia trybu Race, czy tam D bez esp? Przez chwilkę się pobawiłem jak Pan na filmiku, przeszedłem całą procedurę, niestety nowy przełącznik działa nadal tylko w trzech trybach, po przekręceniu na Race i przytrzymaniu żadnej reakcji.

Odświeżając temat, autko z roku 2017 200KM, krajówka, niestety nie znam ew historii updatow. Czy stare oprogramowanie może być przyczyną braku możliwości uruchomienia trybu Race, czy tam D bez esp? Przez chwilkę się pobawiłem jak Pan na filmiku, przeszedłem całą procedurę, niestety nowy przełącznik działa nadal tylko w trzech trybach, po przekręceniu na Race i przytrzymaniu żadnej reakcji.

musisz krecic przelacznik wystarczajaco daleko.

musisz krecic przelacznik wystarczajaco daleko.

W punkt! Bałem się kręcić dalej coby niczego nie połamać. A tu niespodzianka, Race po drodze do szkoły z dzieciarnią ;))) dzięki wielkie, miałem robić procedury od nowa, zaoszczędziłeś mi marznięcia :)
Tak na szybko, wygląda niestety na to że brak zmiany biegów łopatkami mnie dotyczy, chyba że jest jeszcze jakiś myk o którym nie wiem?

Też ostatnio uruchomiłem tryb. Wszystko zrobione wg instrukcji z YT.
Co ciekawe gdy ostatnio upalałem na parkingu nagle wyskoczyły błędy ESP itp, DNA umarło, nie chciało nawet zmieniać biegów. Przejechałem tak z 1.5 km i wszystko wróciło do normy, dziwne :P

Dziś po drodze z pracy do domu odpaliłem tryb Race, niestety muszę to potwierdzić w moim egzemplarzu nie działają manetki zmiany biegów, tylko w tym trybie. Auto krajowe, początek 2017 200KM, manetki oryginalnie na wyposażeniu, we wszystkich innych trybach działają. Jakieś pomysły na ich uruchomienie? Bez tego to ten tryb traci sporo że swojej funkcji. Na wyświetlaczu po załączeniu Race komunikat o najlepszych wrazeniach z trybu że zmianą manualną

Dzięki Wam, wiem już, że temat podjazdów pod wzniesienia zimą, to głównie problem kontroli trakcji, tj. uruchomienia trybu Race.
Rozbiorę tunel w wolnym czasie, sprawdzę, czy mój przełącznik ma opcję aktywacji czwartego trybu, ale jest to mało prawdopodobne (rok produkcji 2017).

I teraz pytanie, mam przełącznik tristabilny - trzy, fizyczne/mechaniczne tryby (pokrętło mechanicznie, przełącza się w trzy różne pozycje, nie wraca do punktu wyjścia).

Czy każdy przełącznik QV będzie pasował, czy muszę szukać konkretnego, cztero pozycyjnego (tj. nie monostabilnego)?

Amortyzatory
Powrót