• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Upgrade silnika 1.9 V8 120KM

Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V, Alfa Romeo 145 1.9 JTD
Witam, czy któryś z kolegów chipował taki motor? Pytam czysto teoretycznie, bo póki co nie odczuwam
deficytu mocy ( możliwe żeby miała seryjnie więcej jak 120?), z drugiej strony wiadomo że wyższy moment i parę koni więcej nie zaszkodzi:) No właśnie, nie zaszkodzi? wyczytałem gdzieś że z 1.9 120 KM można bezpiecznie zrobić 160 KM. Jak to się przekłada na użytkowanie, żywotność jednostki napędowej, skrzyni, sprzęgła?

wyczytałem gdzieś że z 1.9 120 KM można bezpiecznie zrobić 160 KM. Jak to się przekłada na użytkowanie, żywotność jednostki napędowej, skrzyni, sprzęgła?
Wydaje się, że niejeden taki wątek i takie pytania już się pojawiły...
1.9 8v i 16v mają takie same skrzynie biegów, sprzęgła i układ napędowy. Więc te 160 KM nie będzie bardziej obciążało niż w 1.9 16v. Z drugiej strony – skrzynie M32 jakie są każdy widzi. Ja tam zrobiłem swoją na 180-190 KM i nie narzekam. Choć parę rzeczy w silniku po tym naprawiłem (choć na 100% nie było to wynikiem chipa, tylko wcześniejszego zużycia auta, bo ostatnią naprawę przy silniku zrobiłem dokładnie 2 tygodniu po chipie i od tamtej pory przez 1,5 roku nic nie dotykam). Można się spodziewać, że turbo trochę krócej wytrzyma (bo po chipie wcześniej wstaje i mocniej dmucha). Ale czy te 5 czy 15% przyspieszonego zużycia ma znaczenie?

Ostatnia edycja:
Widzę, że kolega nie szukał informacji na ten temat :)

W tym silniku chip generalnie nie zaszkodzi. Skrzynia ma spory zapas. Ze sprzęgłem i kołem dwumasowym też nie powinno być gorzej. W zależności jeszcze od stanu silnika i turbiny zazwyczaj wychodzi ok 150 KM.

Widzę, że kolega nie szukał informacji na ten temat :)

W tym silniku chip generalnie nie zaszkodzi. Skrzynia ma spory zapas. Ze sprzęgłem i kołem dwumasowym też nie powinno być gorzej. W zależności jeszcze od stanu silnika i turbiny zazwyczaj wychodzi ok 150 KM.

Panowie, wybaczcie, faktycznie nie szukałem..tym bardziej dzięki za szybką odpowiedź:)
Co do startu samej turbiny, ona dosyć szybko się załącza, prawda? bo zaraz przy 1.5 tys obrotów?

Jak obserwuję swoje auto, to przy odpaleniu motoru wskazówka podnosi się z pozycji 0,
i stoi na pierwszej kreseczce, czyli chyba 0,2. To normalne zachowanie?

Panowie, wybaczcie, faktycznie nie szukałem..tym bardziej dzięki za szybką odpowiedź:)
Co do startu samej turbiny, ona dosyć szybko się załącza, prawda? bo zaraz przy 1.5 tys obrotów?

Jak obserwuję swoje auto, to przy odpaleniu motoru wskazówka podnosi się z pozycji 0,
i stoi na pierwszej kreseczce, czyli chyba 0,2. To normalne zachowanie?

To znaczy że masz uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssacym...takie zjawisko wystepuje przy wypalaniu filtra ale w twoim przypadku to nie możliwe...co do mocy mam ten silnik i fabrycznie ma 132 konie sprawdzalem na hamowni

To znaczy że masz uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssacym...takie zjawisko wystepuje przy wypalaniu filtra ale w twoim przypadku to nie możliwe...co do mocy mam ten silnik i fabrycznie ma 132 konie sprawdzalem na hamowni

Ok. rozumiem że turbo powinno stać na 0 przy uruchomionym silniku i biegu jałowym?
Gdzie to można zdiagnozować w Warszawie?

Moja 8V jest po dosyć mocnym remapie na 170km. Nic się z autem nie dzieje, różnica w porównaniu do serii bardzo duża, spalanie spadło o ok 0.5l. Seryjnie wypluła jakoś lekko ponad 130 km. Generalnie jeśli masz jakieś wątpliwości to polecam ten zabieg, o ile robiony będzie u kogoś co zna się na rzeczy.

Moja 8V jest po dosyć mocnym remapie na 170km. Nic się z autem nie dzieje, różnica w porównaniu do serii bardzo duża, spalanie spadło o ok 0.5l. Seryjnie wypluła jakoś lekko ponad 130 km. Generalnie jeśli masz jakieś wątpliwości to polecam ten zabieg, o ile robiony będzie u kogoś co zna się na rzeczy.

Ha! dobre pytanie, a czy znacie kogoś godnego polecenia?
Sprawdziłem póki co Jedną firmę- Kreator Mocy, to od nich mam info, o bezpiecznych 160 KM.
(Z góry sorry jeśli nie można podawać nazw zakładów?)

Witam. Opiszę moją sytuację.
Jak usuwałem dpf'a to przy okazji robiłem chipa, oczywiście w krakowie. Mam ponad 160 koni i zrobiłem od momentu chipowania 45 tys km. Do dziś zero problemów, jedynie czasem potrafią się pojawić problemy ze skrzynią M32, lecz jeśli chodzi o napęd, to nie ma problemu z tym że auto ma tyle koni, sprzęgło daje rade, także nie widzę problemu by tak podkręcić silnik, osobiście polecam

Witam. Opiszę moją sytuację.
Jak usuwałem dpf'a to przy okazji robiłem chipa, oczywiście w krakowie. Mam ponad 160 koni i zrobiłem od momentu chipowania 45 tys km. Do dziś zero problemów, jedynie czasem potrafią się pojawić problemy ze skrzynią M32, lecz jeśli chodzi o napęd, to nie ma problemu z tym że auto ma tyle koni, sprzęgło daje rade, także nie widzę problemu by tak podkręcić silnik, osobiście polecam

Dzięki, czy remmap wymaga usuwania DPFa? Albo inaczej, czy po usunięciu DPFa remap jest bardziej efektywny?

Jeśli usuniesz DPF to usuniesz przeszkodę na drodze spalin do wylotu - zyskasz kilka KM. Ale usunięcie filtra nie jest konieczne. Dobrze jest usunąć EGR.

Amortyzatory
Powrót