[Giulietta] Uchwyt na telefon do Giulietty

aquas92

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 120@145 KM 2012
Witam serdecznie, rozglądam się za uchwytem na smartfona do Giulietty 2012 r. Obecnie mam taki montowany w kratkę nawiewu, ale dostaję białej gorączki kiedy słyszę na nierównej drodze jak to wszystko trzeszczy i się buja. Ktoś poleci jakiś sprawdzony uchwyt na telefon? Myślałem o Brodit ProClip, ale tam też są trzy możliwe miejsca mocowań, na lewo od szyby czołowej (moim zdaniem kiepskie miejsce), na konsoli głównej po prawo od radia (daleko trzeba by było sięgać i operować telefonem w czasie jazdy) no i trzecie mocowanie takie jak tutaj:
https://umocujto.pl/pol_pl_ProClip-do-Alfa-Romeo-Giulietta-10-15-2616_3.jpg

Z uwagi na to, że mam w swojej wersji wyposażenia gniazdo na nawigację Tom Tom to rozważałem również coś takiego, ale używając telefonu w pozycji pionowej jeszcze bardziej ograniczyłbym sobie widoczność przez przednią szybę (i tak jest mała):
https://www.ebay.pl/itm/Fiat-500-Punto-Panda-Ducato-Dashboard-Phone-Holder-Cradle-New-Genuine-735664419-/232238909692

Wasze opinie?
Aaa właśnie, macie jakiś sposób na cholernie trzeszczącą deskę rozdzielczą? Na całej szerokości deski na większych nierównościach (ale czasami również na równej drodze) wszystko trzeszczy.

Nie wiem jaki kolega ma ten uchwyt w kratkę, bo jeśli taki w którym trzeba wsunąć telefon to jego rozmiary powodują rzeczywiście, że jest niestabilny i trzeszczy.
Ja używam coś takiego:

https://www.x-kom.pl/p/272934-uchwyt-do-smartfonow-iottie-itap-magnetic-vent-mount-czarny.html

https://youtu.be/bNUt-26TA5Y

Jedyny minus może nie dla wszystkich do zaakceptowania jest taki, że trzeba na plecki telefonu przykleić blaszkę. Można ją też schować pod etui, w komplecie są dwa rodzaje.
U mnie to się sprawdza i jest duży komfort. Bardzo mocno trzyma nawet na wyboistych drogach nigdy nie spadł.
Pozdrawiam

Tez uzywam uchwytu podobnego jak kol.Zefir.Zadnych trzaskow nie zaobserwowalem.Poniewaz mam w/w nawigacje Tomtom to serdecznie odradzam kupowanie takiego uchwytu na telefon.Niestety nawigacja podczas jazdy wibruje-wiec pewnie z telefonem nie bedzie inaczej.No i koszt w/g mnie z ksiezyca.O zmniejszeniu widocznosci nie bede wspominal...

Z tym zmniejszeniem widoczności może być jeszcze jeden zonk. W niektórych krajach są ograniczenia lub wręcz zakaz co do montażu nawigacji lub smartfonów na szybie. Jadąc np na taką Słowację i trafiając pechowo na rutynową kontrolę przez przeprowadzoną przez policjantów, którzy nie lubią Polaków (a po pewnych zdarzeniach drogowych z udziałem naszych rodaków poziom sympatii mocno spadł) można mieć nieco lżejszy portfel ;)

Ogólnie najlepszym rozwiązaniem byłby ten brodit montowany na środku. Tyle że to są chore pieniądze jak za uchwyt!

Sam jeżdzę z takim uchwytem zaczepionym o kratkę nawiewu, ale chce to zmienić bo jest to cholernie niebezpieczne. To się nie trzyma nie wiadomo jak mocno tej kratki (pewnie żeby jej nie złamać), a jeszcze wersje z magnesem już w ogóle nie dodają temu solidności połączenia. W momencie ewentualnego wypadku taki telefon wystrzeli jak z procy i jest bardzo duże prawdopodobieństwo że trafi w głowę, a przy takich przeciążeniach jak nieraz występują przy zdarzeniach drogowych, to jak dostać kilkukilogramowym klocem.

Idealnym rozwiązaniem byłoby zamontować coś właśnie w stylu Brodita, ale z uniwersalnym montowaniem a nie ich uchwytami (bo te pamiętajmy trzeba dokupić osobno).

Z bólem serca i kieszeni wezmę chyba tego Brodita, chociaż cena jest przesadzona...

Z bólem serca i kieszeni wezmę chyba tego Brodita, chociaż cena jest przesadzona...
Pochwal się później jak to wygląda, bo jestem mega ciekaw. Myślę o zamontowaniu starego smartphona na stałe w poziomie jako nawigacje oraz źródło multimediów.

W zależności od tego, czy masz stare radio z czytnikiem plyt cd, to widziałem kiedyś uchwyty na telefon właśnie tam montowane. Wpinały się w czytnik płyt i były dość tanie, za 30 zeta chyba.

Z tym zmniejszeniem widoczności może być jeszcze jeden zonk. W niektórych krajach są ograniczenia lub wręcz zakaz co do montażu nawigacji lub smartfonów na szybie. Jadąc np na taką Słowację i trafiając pechowo na rutynową kontrolę przez przeprowadzoną przez policjantów, którzy nie lubią Polaków (a po pewnych zdarzeniach drogowych z udziałem naszych rodaków poziom sympatii mocno spadł) można mieć nieco lżejszy portfel ;)

miałem właśnie takie spotkanie i powiem że musiałem trafić na ludzi którzy nie mieli żadnych problemów z Polakami bo nic mi nie powiedzieli

Uchwyt do telefonu

Chcę Wam przedstawić inny sposób mocowania smartfona. Ja zastosowałem to w Giulietcie Veloce poliftowej ale myślę, że można to zrobić w innych samochodach.
Wg mnie uchwyt powinien być przede wszystkim stabilny i dobrze, żeby był niewielki ;-). Bardzo dyskretne są te marki Kenu (i inne podobne) ale niestety mocowanie do kratki (a te Kenu wydają się bardzo dobrej jakości) sprawia, że one jednak się "ryrają" w kratkach i trzeba je dociskać a już na pewno nie da się zamocować telefonu jedną ręką. Oczywiście na prezentacjach na YT tego nie widać ;-).
Zaprojektowałem coś w rodzaju podstawy, pro-clipu do tego uchwytu Kenu. Podstawa jest dodatkowo przyklejona taśmą Pattex ale przede wszystkim przykręcona do uchwytu Kenu (wykorzystałem fabryczne elementy, tylko musiałem kupić dłuższą śrubkę). Podstawa jest mocowana w dwóch miejscach. Górna jest wciśnięta w szczelinę między deskę rozdzielczą a obudowę kratek nawiewu, a dolna opiera sią na desce nad radiem. Wszystkie 3 powierzchnie styku maja paski taśmy dwustronnej Pattex (na zdjęciach te czerwone paski). Umocowane jest to bardzo stabilnie i wreszcie można telefon mocować jedną ręką.
Reszta na zdjęciach. Namawiam do pokombinowania w Waszych autach z tego rodzaju rozwiązaniem, oczywiście o ile macie, tak jak ja obsesję na punkcie stabilności tych uchwytów ;-).

Jak szukałeś to OK :) Ja zamiast wyszukiwarki na forum korzystam z Googla, jest barziej efektywny ;)
wyszukiwanie.PNG

A [MENTION=6]Piotriix[/MENTION] albo [MENTION=203]Maciek-156[/MENTION] może przerzuci twojego posta do drugiego wątku i ten zamknie :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót