• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Ubezpieczenie Alfy 159 gdzie i za ile

olo_84

Nowy
Auto
Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006
z uwagi na dużą różnicę opłat ofert internetowych do stacjonarnych OC pozwoliłem zacząć wątek

rok temu kupiłem auto i zapłaciłem za OC + NNW 620 zł w MTU

w tym roku płacąc przez internet w liberty samo OC wyniosło 416 fakt dostałem zniżkę że jest się klientem ING BANK

różnica jest spora co nie ??

Ja pod koniec zeszłego roku za AR159 2.4 w Ergo Hestia za samo OC (pełne zniżki, bez kombinowania - klienci banków czy inne dziwne programy) zapłaciłem 396 zł :)

u Ciebie pewnie różnica polega na Miejscowości rejestracji albo masz układy :)

wszystko zalezy od miejsca zameldowania, im wieksze miasto tym wieksza sklada, no i oczywiscie ile lat juz sie mialo ubezpiecznie.

Ja za pakiet AC + OC w Link4 zaplacilem 1700zl.

Różne są firmy, różne warianty ubezpieczenia to i różne kwoty... zaraz zaczną się przechwałki kto mniej płaci. Temat do nabijania postów ;)

No to startujemy:
PZU, OC+AC+NNW, pełne zniżki (dla szarego człowieka bez układów), pakiet serwisowy (ori części + auto zastępcze), zniesienie amortyzacji pojazdu, ubezpieczenie szyb oraz dodatkowego wyposażenia, NNW 20 000 na łebka, pełne Assistance PL bez limitu km, łącznie wyszło około 1900 zł. Samo OC około 400 zł.

To same auto, ten sam kierowca, te same zniżki, ten sam ubezpieczyciel:

cena dla auta zarejestrowanego w Warszawie ~2050 zł
cena dla auta zarejestrowana w malutkiej miejscowości ~1550 zł.

Różnice są naprawdę spoooooore jeśli chodzi o miejsce zamieszkania właściciela. Takie porównywanie kwot nie ma sensu. Dodatkowo sporo z nas ma AC, które ma różną wysokość w zależności od wartości samochodu.

Ostatnia edycja:
to i ja posta dobije ale bardziej z ciekawości porównania z innymi niż konieczności posiadania mega ilości postów.
OC AC NW pełne zniżki pakiet na nowych częściach nnw 20 000 zł assistance powyżej 50km od miejsca zamieszkania i tylko do najbliższego serwisu (nie wybranego)
cały rok z góry w jednej racie 922zł

to i ja posta dobije ale bardziej z ciekawości porównania z innymi niż konieczności posiadania mega ilości postów.
OC AC NW pełne zniżki pakiet na nowych częściach nnw 20 000 zł assistance powyżej 50km od miejsca zamieszkania i tylko do najbliższego serwisu (nie wybranego)
Gdzie Panie darmo rozdają takie ubezpieczenie?? ;)

Nie zapomniales jedynki dodac przed "992"- az sie wierzyc nie chce...

attachment.php

Panie, jak zostać Biłgorajczykiem? :)

Załączniki

• post-23915-0-63158100-1396990694.png
    post-23915-0-63158100-1396990694.png
    223.1 KB · Wyświetleń: 455
Temat totalnie tylko i wyłacznie informacyjny, przy ubezpieczeniach jest tyle zmiennych (kierowca, staz, znizki, miejsce zamieszkania, pakiety, wartosc auta, model auta, rok prod auta itp itd) ze nie ma mozliwosci aby byly dwa te same. Wiec jakiekolwiek porównywanie nie ma sensu, ktos bedzie chcial tanio wezmie jakies link4 albo liberty ale bedzie mial problem z odszkodowaniem (pisze ogólnie) albo drozsze (np pzu, aviva itp ) i bez wiekszych problemów z odszkodowaniem.

992zl za pakiet ubezpieczen OC/AC/NW to male przegiecie. Ubezpiecznia do naszych aut nie sa najtansze, a to wycenione jak dla 10 letniego Fiata Pandy. Przekrety na ubezpieczniach sie zdarzaja czesto , dlatego tez trzeba sie pilnowac.

Nie żebym był ateistą ale liczmy średnio OC - 400 zł, ASS i NW - 150 zł to AC wychodzi za 372 zł - albo kłamiesz albo masz AC ale na same szyby.

ja w tamtym roku ubezpieczalem swoje, pierwszy raz ubezpieczenie wykupowalem wiec zadnych znizek, 960 chyba - miejsce zamieszkania - Zwierzyniec czyli 30 km od Ciebie ;)

Ale chyba samo OC

Chłopoki pisząc AC mieli pewnie na myśli tzw mini Casco, a Wy się jaracie że zbyt tanio... :)

albo drozsze (np pzu, aviva itp ) i bez wiekszych problemów z odszkodowaniem.
Sorry, ale moje doświadczenia z Aviva są jak najbardziej negatywne. Ubezpieczenia u nich wcale nie są drogie, u mnie wychodzi ok 200 zł taniej niż w PZU za podobne bajery. Za to potem problem z uzyskaniem odszkodowania... Kręcą jak mogą. Rzeczoznawcy przyjeżdżają z jakimś kalkulatorem chyba zamiast aparatu cyfrowego i potem likwidatorzy różne kity wciskają, bo im się coś po gównianych zdjęciach wydaje. Miałem do czynienia z wieloma ubezpieczycielami i jeśli chodzi o uzyskanie odszkodowania to Aviva, Reso i MTU są u mnie ex aequo na ostatnim miejscu.

Sorry, ale moje doświadczenia z Aviva są jak najbardziej negatywne. Ubezpieczenia u nich wcale nie są drogie, u mnie wychodzi ok 200 zł taniej niż w PZU za podobne bajery. Za to potem problem z uzyskaniem odszkodowania... Kręcą jak mogą. Rzeczoznawcy przyjeżdżają z jakimś kalkulatorem chyba zamiast aparatu cyfrowego i potem likwidatorzy różne kity wciskają, bo im się coś po gównianych zdjęciach wydaje. Miałem do czynienia z wieloma ubezpieczycielami i jeśli chodzi o uzyskanie odszkodowania to Aviva, Reso i MTU są u mnie ex aequo na ostatnim miejscu.

Poywierdzam. Taka jest polityka tej firmy. A ci rzeczoznawcy to firma zewnetrza i do tego skrajnie nie kompetentna.

To byly tylko przyklady , a temat nie o tym ktory ubezpieczyciel gorszy czy lepszy. Zapewne z kazdym ubezpieczycielem ludzie mieli negatywne doswiadczenia

Ostatnia edycja:
Co do rzeczoznawców to ostatnio zaskoczyła mnie informacja od znajomego, że przy niewielkich szkodach PZU nie przysyła rzeczoznawcy tylko wycena uszkodzeń następuje przez telefon. Znajomemu na rondzie kobieta w Oplu Astrze z 99 roku uszkodziła drzwi przednie prawe i troszeczkę zarysowała tylne. Zadzwonił rzeczoznawca, zadał mnóstwo pytań i wycenił szkodę na 1400 zł. Następnego dnia pieniądze były na koncie.

Amortyzatory
Powrót