TYLNE ZAWIESZENIE ALFA 145

• Autor wątku Autor wątku czupus82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czupus82

Guest
Witam wszystkich , mam powązny problem ze ścinaniem tylnych opon , a mianowicie na prawym tylnym kole od zewnetrznej strony ścina mi opone , na poczatek rozebrałem cały wachacz , mysląc że ktores z łożysk lub ze srubą jest nie tak (było to juz wczesniej wymieniane) lecz okazało sie ze wszystko jest ok . Wzrokowo jednak widać ze kolo lezy , tzn jest rozkraczony (patrzac od tyłu).

Co w takiej sytuacji drodzy koledzy mam zrobic , kombinowałem różne mozliwości , nie poskutkowało .

Help :(

Powodem najczęściej jest zbyt duży luz na łożysku piasty, stare wyjechane opony, nietrzymający amortyzator.
A znasz dokładnie przeszłość autka :?: Nie było czasem mocno walnięte :?:

Spróbuj na początek zaminić koło lewe z prawym i zobacz czy będzie tak samo stało.

Łozysko na wahaczu odpada ,sprawdzałem , jedyne co pozostaje to stare opony , bo wlasnie troche są stare i może ten amortyzator chociaż tez był wymieniany .

To zrobie to jak mówisz zamienie i zobacze , bo zima sie zbliza a szkoda mi nowych oponek :)

A ścina ci dwie równomiernie czy może jedną bardziej drugą mniej ?

poprostu zrob geometrie tylnego zawieszenia i tyle.wyjdzie co jest nie tak.a moze te gumy na belce? jak potrzebne ci beda dane to pisz to ci podam

myslalem o tym wiec jak masz dostep do takich danych to chetnie przyjme , moze byc na czup82@o2.pl lub na forum wrzuc.

Z góry dziękuje

Telephone:
Fax:
VAT Registration No.:
Name: DANE Manufacturer: Alfa Romeo
Address: Model:
Year: 1997
Registration:
Tel - Private: Mileage:
Tel - Business: Job number:
Setting data - Four wheels
Notes Specified value Measured value
Load positioning unladen
Fuel tank - percentage full % 100
Toe-in (N = negative, toe-out) mm 1Ną1
Toe-in deg 0°10'Ną10'
Toe-in deg-1/100 0,17Ną0,17
Camber deg 1°10Ną20'
Camber deg-1/100 1,17Ną0,33
Camber adjustment Not adjustable
Castor deg 2°40'ą30'
Castor deg-1/100 2,67ą0,50
Castor adjustment Not adjustable
Rear toe-in mm 0,50Ną2
Rear toe-in deg 0°5'Ną19'
Rear toe-in deg-1/100 0,08Ną0,32
Rear toe-in adjustment Not adjustable
Rear camber deg 0°45'Ną30'
Rear camber deg-1/100 0,75Ną0,50
Rear camber adjustment Not adjustable
Manufacturer: Alfa Romeo Model: 145 1,9D Turbo
Engine code: 336.01 Output: 66 (90) 4100
Tuned for: Cat Year: 1995-00
Š Autodata Limited 2004
2007-09-19
V5.373-

Brzoza napisał:
piotriix napisał:
poprostu zrob geometrie tylnego zawieszenia i tyle.wyjdzie co jest nie tak.a moze te gumy na belce?

To jest możliwość sprawdzenia geometrii tylnego zawieszenia :?:

Jasne że jest taka możliwość :) zakładają oprzyrządowanie tak samo jak na przednie koła i sprawdzają :)

Pomyślmy logicznie.
Koła są rozkraczone, więc większe obciażenie przypada na WEWNęTRZNą krawędź koła, a nie zewnętrzną , jak napisałeś i to ona powinna się szybko zużywać.
Chyba jednak to wada opony. :roll:

To może być również wina geometrii. Niestety jest jedna wada. W tylnym zawieszeniu nie ma możliwości regulacji geometrii.

Istnieje mozliwośc ustawiania geometrii w tylnej osi , doszedłem do tego , pierw sprawdze osobiście i spróbuje ustawić to samemu , tak jak wyzej kolega napisał.

JEST MOZLIWOSC REGULACJI TYLNEGO ZAWIESZENIA OCZYWISCIE w b malym zakresie ale wymaga to pewnych modyfikacji choc jezeli kolo ci sie opiera na zewnetrznej a nie jest to wada opony i uszkodzonego lozyska wahacha to cos napewno jest nie teges

Niechciałbym zakładać nowego tematu więc postanowiłem, że podczepię się tu :mrgreen:

W ostatnim czasie przez przypadek stwierdziłem drobne trzeszczenie w lewym tylnym kole, które pojawia się podczas mocniejszego szarpnięcia poprzecznego (wzdłóż osi). Po dokładniejszym przyjrzeniu się zauważyłem, że jedna z gumowych wkładek nadaje się już chyba tylko do wymiany - być może to ona jest przyczyną wspomnianego trzeszczenia. Nie bardzo mogę znaleźć tej części w ePer - patrzyłem w tylnym zawieszeniu. Poniżej zamieszczam zdjęcie na którym ja zaznaczyłem. Czy ktoś z Was juz ja wymieniał? Czy dużo pracy jest przy jej wymianie? Jaka jest jej orientacyjna cena?

Troche roboty bedzie. Bez podnosnika raczej sie nie obejdzie.
Najpierw dobrze opukaj i spryskaj srube odrdzewiaczem i odkrecaj kluczem pneumatycznym. Jesli nie bedzie chciala puscic to trzeba bedzie delikatnie podgrzac palnikiem(moze wtedy odpusci).
Nie odkrecaj jej do kona, bo trzeba bedzie jeszcze scisnac sprezyne- uchwytami do sciagania sprezyn of corurse.

Takie jest moje zdanie, ale moge sie mylic.

czart79 napisał:
Troche roboty bedzie. Bez podnosnika raczej sie nie obejdzie.
Najpierw dobrze opukaj i spryskaj srube odrdzewiaczem i odkrecaj kluczem pneumatycznym. Jesli nie bedzie chciala puscic to trzeba bedzie delikatnie podgrzac palnikiem(moze wtedy odpusci).
Nie odkrecaj jej do kona, bo trzeba bedzie jeszcze scisnac sprezyne- uchwytami do sciagania sprezyn of corurse.

Takie jest moje zdanie, ale moge sie mylic.

Czyli rozumiem, że da radę dokupić tylko tą gumową wkładkę? Co do sprężyn masz rację - będą nieco przeszkadzać, bo są na pewno napięte nawet po podniesieniu samochodu na podnośniku. A gdyby tak zblokował nie sprężynę, ale część którą zabezpiecza śruba? Czy oprócz odkręcenia śrub mocujących wkładkę gumową będzie trzeba rozkręcić coś jeszcze?

Ciezko mi powiedziec co jeszcze trzeba bedzie tam zrobic.

Sprezyne mozna jeszcze spetac mocnym stalowym drutem- ale najlepiej to zrobic jak auto bedzie stalo na kolach, np. z kanalu albo z podnosnika najazowego lub z rampy.

Mozliwe, ze ta cholerna guma mogła się przez lata zapiec na śrubie. Być może jeszcze jedna śrubkę trzeba będzie poluzowac- ale niekoniecznie.

W prawie wszystkich wypadkach niedomagania tylnego zawieszenia udział bierze tuleja z łożyskami wahacza i każdy przeglad tyłu trzeba zacząć od tego (trzaski, piski, pochylanie koła)

Amortyzatory
Powrót