• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Tylna wycieraczka

Guzik

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155KM
Cześć :)

Mam pewien problem z tylną wycieraczką (tak tak użyłem funkcji szukaj ale nic nie znalazłem o tym przypadku:P). Ostatnio w Mito uszkodziła mi się wiązka w miejscu między klapą bagażnika, a resztą karoserii efektem czego nie miałem możliwości otwarcia bagażnika, brak centralnego zamka i sygnał że klapa bagażnika jest cały czas otwarta. Podjechałem do ASO w Krakowie na serwis i naprawili wiązkę oraz zdiagnozowali że zamek bagażnika jest uszkodzony i go wymienili. Wszystko super ale teraz mam problem, że jak uruchomię ogrzewanie tylnej szyby nagle powoli zaczyna pracować tylna wycieraczka :mad:, poza tym wszystko działa. Teraz pytanie czy ASO odwaliło fuszerkę i źle ogarnęło wiązkę że wycieraczka dostaje jakiś sygnał? Nie wiem też za bardzo jak wygląda połączenie wycieraczki skąd idzie sygnał do niej. Proszę o pomoc :sadkitty:

Co mogę Ci powiedzieć ,wilgoć powoduje ześwirowanie gdzieś wiązki.
Mam to samo od czasu do czasu ,wiązka klapowa tez kiedyś tam naprawiana i nic to nie pomogło ,gdzieś tam twierdzą że też może to body z czasem uszkodzić.
Także na ten moment ja nie znalazłem pełnego rozwiązania, które eliminuje ten problem raz na zawsze,choć może położenie kompletnej tylnej wiązki naprawia to na jakiś czas.

ps.temat wałkowany juz z tysiąc razy.

Najgorsze jest to że cały czas to występuje od momentu naprawy wiązki. Jadę jutro reklamować naprawę zobaczymy co powiedzą.

Moim zdanie wiązka jest źle naprawiona. Ja miałem też przy uszkodzonej wiązce sytuację, że po włączeniu ogrzewania tylnej szyby wycieraczka ustawiała się pionowo :)
Po naprawię wiązki mam do dzisiaj spokój (naprawiałem chyba z 5 lub 6 lat temu)

Najgorsze jest to że cały czas to występuje od momentu naprawy wiązki. Jadę jutro reklamować naprawę zobaczymy co powiedzą.

Jeżeli masz to cały czas niezależenie od warunków zewnętrznych to źle zrobione bądź body uszkodzone.

Karol ja naprawiałem to jakieś 2 lata temu i dość sporadycznie mimo tego mi świruje ,choc teraz jak jest mokro tego nie mam a wydawało mi sie że występuje to w takich warunkach ,a może jak mróz jest ,hmmmmm.

Złożyłem reklamacje na jutro jestem umówiony z elektrykiem. Mam nadzieje że to naprawią :o

Jeżeli masz to cały czas niezależenie od warunków zewnętrznych to źle zrobione bądź body uszkodzone.

Karol ja naprawiałem to jakieś 2 lata temu i dość sporadycznie mimo tego mi świruje ,choc teraz jak jest mokro tego nie mam a wydawało mi sie że występuje to w takich warunkach ,a może jak mróz jest ,hmmmmm.

To coś tam jeszcze masz nie tak, ja już nie pamiętam czy miałem ucinane przewody i wkładane na inne w tym newralgicznym punkcie.
U mnie niezależnie od pogody jest wszystko OK. Bagażnik otwieram w ciągu dnia przynajmniej 3razy oprócz niedzieli :D

Ja wyciągnąłem wiązkę z klapy prawie całą ,aby wyeliminować czy w dalszej części nie ma uszkodzeń.
Cofnąłem potem też w stronę budy w tym samym celu i nie znalazłem innych uszkodzeń poza tymi w gumie.
Co ciekawe były takie sytuacje ,że jednego dnia wszystko chodziło jak trzeba bez świrującej wycieraczki ,klapa nie była otwierana ,a tu nagle rano wsiadam włączam ogrzewanie szyby i mam skacząca wycieraczkę z info że klapa otwarta(boot open).
Podejrzewam mikro pęknięcia izolacji i w specyficznych warunkach coś zwiera ,choć ostatnio jest spokój mimo deszczów i włączonego ogrzewania szyby i lusterek, ale czekam na mrozy,to na pewno wróci, nie ma tak że się samo naprawiło.

Udało się ogarnąć temat:D. Problemem była masa w tylnej klapie\ogrzewaniu tylnej szyby. Teraz wszystko pięknie śmiga

Udało się ogarnąć temat:D. Problemem była masa w tylnej klapie\ogrzewaniu tylnej szyby. Teraz wszystko pięknie śmiga
Ale przewód masowy czy jest tam gdzieś punkt masowy?

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Dokładnie to punkt masowy z tego co pamiętam.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót