• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tylna oś pod kątem , zdzieranie opon

No tak. Ale jak ta tuleja jest padnięta to koło podczas jazdy odchylenia do tylu i robi się rozbieżne. Chyba dobrze myślę?

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

No tak. Ale jak ta tuleja jest padnięta to koło podczas jazdy odchylenia do tylu i robi się rozbieżne. Chyba dobrze myślę?

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
Tak dobrze myślisz tylko, że muszą być mega luzy aby tak szybko ścięło opony ,a kolega napisał,że luzy są niewielkie.

Chciałem umówić się na zbieżnośc to dziś warsztaty pozapychane;p ale zrobiłem 114 km i opony sa juz zuzyte nie ma gumy ...
U mnie z mechaniorami ciezko ;p a tez jechac gdzies dalej nie bardzo w tym stanie...
Co to sciera te opony to nie mam pojecia ale zbieznosc wydaje mi sie ze nie , poniewaz 3 k temu bylo wszystko ok ;p
wgl... teraz tylne kola sa tak pochylone ze masakra ale to juz tez pewnie robi swoje to ze guma jest wytarta od wewnatrz...
podnosilem ja za hak i wlasnie amorki skrzypią również...
Mamy tak tuleje ktora sam sprawdze , luzy sprawdzałem i jak dla mnie nie ma , no i jeszcze zostaja amorki , ale nie podoba mi sie ta rozjechana oś ....
W pon podjade do jakiegos mechaniora i zobaczymy co powie ^^

Ostatnia edycja:
Kolego sprawdź sobie jeszcze śrubę łączącą wahacze poprzeczne przez piastę. One często się wyginają i potem się dzieją kwiatki. Generalnie to powinno pokazać na sprawdzeniu geometrii - tylko w Twoich okolicach to widać sami amatorzy.

Skoro te tuleje sa przy tarczy ;p to sam tego nie zrobie ;p bo z tylu sa tloczki wkrecane a ja nie mam klucza ;/ ale zaraz lukne na te sruby ;p

------------------------------------------------------------------------------------

Nie zdołałem odkręcić tej śruby bo moja grzechotka nawalila ;/
kanał tej śruby nie idzie prosto nie wiem czy tak ma byc ^^
skrzypią to osłony amora ;p od razu zerknąłem na poduszki amortyzatora to w rewelacyjnym stanie nie są , troche pordrzerwiałe ;/
Okładziny nadkoli można gdzieś kupić ?:P bo mam lukę ...
wymieniłem żarówke mijania , ale jest teraz wyżej ... ale czemu?:D

Ostatnia edycja:
Szkoda że nie zajechałeś na BP to byśmy porównali tyły naszych Belli ;) Coś musiało Ci konkretnie pierdyknąć, skoro aż tak zdziera gumy. Koła masz strasznie rozkraczone. Gdybyś potrzebował amorków z odbojami, osłonami i poduszkami to mam takie http://olx.pl/oferta/amortyzatory-tylne-alfa-romeo-147-156-CID5-ID5pEop.html ...bo kupiłem do swojej a się okazało że mam nivo ;/
Tak na marginesie... przypadkiem nie miałeś nivo w swojej i nie było jakiegoś kombinowania na zwykłe?

A Ty skad dokladnie jestes?:P Jasień?:P
No ja nie wiedziałem że Ty tam wbiłeś tak to bym zajechał:]
Nwm ale zaraz sie dowiem :]
Z tego co wiem to alfa byla wczesniej zglebowana ;p

Ostatnia edycja:
I co Ci wyszło? U mnie tylne lewe koło jest trochę pochylone, ale nie zdziera mi opon.

Winowajcami były wygięte wahacze poprzeczne ;/ po obu stronach byly powyginane tak samo... dziwi mnie tylko czemu ...
attachment.php
attachment.php

Zostały już wymienione , teraz oś już jest prosta ;p koła idą prosto aż cieszy oko , tylko że nastąpił kolejny problem ... koła robią osemki widac z zewnątrz, czuc to w jezdzie ... co moze byc przyczyna ?

Załączniki

• wahacz.jpg
    wahacz.jpg
    218.9 KB · Wyświetleń: 311
  • wahacz 2.jpg
    wahacz 2.jpg
    139.4 KB · Wyświetleń: 404
Ostatnia edycja:
byles na SKP i nikt tego nie widział!!?? wtf?

ps. nie zdziwilbym sie jakby ktos probowal podpierac/podnosic samochod za ten wahacz, albo zaparl łom zeby sprawdzic lub na tulei zwrotnicy.

Ostatnia edycja:
Dałeś nowe śruby?

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Winowajcami były wygięte wahacze poprzeczne ;/ po obu stronach byly powyginane tak samo... dziwi mnie tylko czemu ...
attachment.php
attachment.php

Zostały już wymienione , teraz oś już jest prosta ;p koła idą prosto aż cieszy oko , tylko że nastąpił kolejny problem ... koła robią osemki widac z zewnątrz, czuc to w jezdzie ... co moze byc przyczyna ?

Dziwi mnie to, bo jak na moje myslenie to przy takim wygieciu wahacza skraca sie jego dlugosc i kola dolem powinny wejsc do srodka a tobie dolem odepchnelo.

Dałeś nowe śruby?

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Nie dawałem z tego względu że były proste i ich stan nie wymagał wymiany ;p

Dziwi mnie to, bo jak na moje myslenie to przy takim wygieciu wahacza skraca sie jego dlugosc i kola dolem powinny wejsc do srodka a tobie dolem odepchnelo.

Na moje myslenie tez tak bylo ;p ale po wymianie tak jak pisalem kola sa prosto ;p

Ale wahacze były wygięte^^ i koła pochylone dół do wewnątrz a góra do zewnątrz i to zżarło te opony ;p i podejrzewam że nie dawno zostały wygiętę bo wcześniej problemu nie było ...

Wahacze te odpowiadają za zbieżność ,ponieważ się wygięły stały się krótsze wciągnęło tył kół i były mocno rozbieżne i przez to cięło opony.Wygląda jakby ktoś podnosił samochód podpierając pod te wahacze.

Wahacze te odpowiadają za zbieżność ,ponieważ się wygięły stały się krótsze wciągnęło tył kół i były mocno rozbieżne i przez to cięło opony.Wygląda jakby ktoś podnosił samochód podpierając pod te wahacze.

No dokladnie... nie wiem co to za inteligent zrobil ale byc moze mial chrapke na alu ... bo wlasnie jakos 2 tyg bylem w odwiedzinach i auto sobie stalo pod blokiem nieostwietlonym

Amortyzatory
Powrót