tylko 80KM w 1,8 ts dlaczego?

• Autor wątku Autor wątku Mario62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mario62

Guest
Witam wszystkich kupiłem AR 156 1,8 TS z 2001 która nie ma przednich katalizatorów są puste puszki.
czy to może powodować znaczny brak mocy? trzeci katalizator jest od forda mondeo.Jak można sprawdzić czy
to jedyny powod braku mocy,Powiedzcie czy mogę sam cos sprawdzić domowym sposobem aby się upewnić że to wina braku tylko tych przednich katalizatorów.
2.już zamówiłem używany. czy jest jakiś sposób aby go sprawdzić przed zamontowaniem, czy jest ok? poradzcie.:confused:

Katalizator powinien byc tylko jeden a reszta to tłumiki ;) ale az tak znaczna utrata mocy nie moze byc spowowana wydechem :|
Może jakąs homownie miałeś nie pewną.
Na zlocie w Częstochowie sporo było na hamowni TS-ów z niedoborem mocy ale to z -15 koni, a u ciebie zdeczka zaduzo opusciło zagrode :|
Sprawdzic tłumików nie ma zabardzo jak, jedynie zobacz czy nie były rozrywane a potem spawane puchy, bezproblemowo rozpoznasz kombinowanie.

Jeżeli masz tylko pusty katalizator a nie zapchany to mocy nie powinieneś stracić jeśli chodzi o wydech. Sam ostatnio to przerobiłem miałem pusty kat i denerwujący odgłos tzw. ,,puszki". Wywaliłem go wstawiłem tłumik rozprężający i słychać tylko tył.A co do mocy to przed wymianą jaki po jest OK.

Pierwsza rzecz to przeplywka, na tym traci sie najwiecej mocy, potem przepustnica, swiece itd. Czasami reset kompa pomaga.

Pozdr.

Brak katalizatorów to na 100% niewłaściwa praca sondy lambda (może jest nawet uszkodzony) i stąd ta mułowatość auta. Kolego nie kupuje się auta które nie jeździ, no chyba że go dostałeś w prezencie

Brak katalizatorów to na 100% niewłaściwa praca sondy lambda (może jest nawet uszkodzony) i stąd ta mułowatość auta. Kolego nie kupuje się auta które nie jeździ, no chyba że go dostałeś w prezencie
Nie zgodzę się z kolegą wiem to na własnym przykładzie mam jedną sondę brak kata i moc jak należy żadnych ujemnych skutków, czy to w spalaniu czy pracy silnika , nawet obroty nie falują co jest dość powszechne.

Tez nie mam kata , a ciagnie jak glupia na 2gim biegu 115 :D a spalanie tez dobre nawet b.dobre :D tylko cos nie rowno wkreca sie ponizej 3 tys , ale w przyszlym tygodniu zmieniam sonde bo blad na kompie i zobaczymy :D

W samochodach z jedną sondą przed katem nie ma problemu. Sprawa się komplikuje w przypadku kilku sond w układzie, o czym mówi pewnie Maciek-156

Wal sie skonczyl, szklanki odpadly to i konie pouciekaly, trupa sie nie kupuje.
Zart oczywiscie ale calkiem realny

Ps Zainteresowany chyba koniki goni bo 0 odzewu

Ja w swoim 2,0 JTS mam ubytek 40KM (126KM na hamowni w Częstochowie) i 35Nm (ok 170Nm).
Mój mąż do tej pory (minęło już ponad pół roku) nie pojechał nawet zobaczyć skąd taki ubytek mocy :-)

Czytam wasze proppzycje i dodam że ten model miał trzy katalizatory a teraz został jeden. Auto ma przejechane 109tys. i jest w dobrym stanie tylko koniki uciekły.Jak ktoś miał taką 156 co ma trzy katy i może poradzić co sprawdzić to będę dzwięczny.
.

Ja mam podobny problem dosc dlugo jezdzilem za zapsutej sondzie wymienilem ja i brak mocy dalej jest ;/
Moze byc zatkany kat i czy to ma na to jakis wplyw?

Mario62 odłącz przepływomierz i zobacz czy to coś pomaga jak tak to najlepiej pożycz od kogoś przepływke na próbę. Mój TS smigał świetnie na wypiętym przepływomierzu i obroty nie falowały.

Ja jednak wciąż bym obstawiał, że to ostatnia sonda świruje przez brak kata

witam.mzet156 czy jak odłącze przepływomierz to ECU nie wyświetli jakiegoś błędu i czy to nie pogorszy niczego? Zamówiłem już te dwa przednie katalizatory używane na alegro. będą we wtorek, to może jak je założe i nic się nie poprawi,to wtedy go wypne. Może wiecie jak je sprawdzić, bo będą używane, żebym lipy nie kupił:)

Amortyzatory
Powrót