[155] Twardy pedał hamulca

Gwiazdor

Nowy
Auto
GTV 2,4 jtd
Co może być ze mam twardy pedał hamulca,wymieniałem pompę ham. przewody gumowe z przodu,wakupompe ze dwie rurki i dalej tak jest,i przy pierwszym nacisniecu jest taki twardy ze nie da się zablokować kol,dopiero za drugim razem jak się rozgrzeją to jest trochę lepiej,może to być serwo?Chyba ze 155 tak ma

Sprawdź zawór zwrotny na serwie o ile taki w td jest. Pedał nie powinien być twardy od początku ale gdzieś od połowy i wtedy to już albo dym z opon albo abs zaczyna działać

no ja do polowy mam miękki ale nie hamuje,dopiero jak dojdzie do twardego to zaczyna hamować,ten zaworek tez zmieniałem,może to serwo,ale w sumie co jest w nim do popsucia?

serwo najlepiej sprawdzić rano po nocy stania. Na zgaszonym silniku powinno się dać wcisnąć pedał ze dwa trzy razy do końca później podciśnienie z serwa schodzi i pedał robi się bardzo twardy (można wcisnąć pedał może z 1-2 cm)

Później trzymając taki bardzo twardy pedał zapalmy silnik jak pedał wpadnie to serwo i zawór zwrotny są ok.

Serwo może nie trzymać podciśnienia i wtedy padły w nim uszczelnienia albo wewnętrzna 'membrana'.

Możesz wogóle zablokować koła czy uruchomić abs o ile jest podczas gwałtownego hamowania?

U mnie twardy pedał powodował zapieczony tłoczek z tyłu.

gdy hamujesz masz lekkie popiskiwanie w kabinie?

serwo trzyma,dlatego ten zaworek zmieniałem,przy pierwszym hamowaniu nie zablokuje kol, dopiero jak hamulce się rozgrzeją to zaczyna dobrze hamować ale jak kawałek przejadę to znowu to samo,nie mam abs-u, zaciski robiłem wszystkie

---------- Post dodany o godzinie 22:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:20 ----------

Nic nie popiskuje

Padł Ci regulator z tyłu albo w układzie jest powietrze albo jedno i drugie.

Sprawdź odpowietrzenie na zaciskach z tyłu. Tez miałem bardzo twarde, po wymianie zacisków (na starych zapiekło się odpowietrzanie) i odpowietrzeniu pomogło.

regulatora nie ma bo i tak nie działa,hamulce ze 20 razy odpowietrzane,chyba w ciemno zmienię serwo

A może pasują od jakiegoś nowszego fiata bądź alfy części,serwo,zaciski coś takiego,bo jak pierwszy raz wsiadłem do dziadka 156 to myślałem ze przez przednia szybę wypadnę jak dotknąłem pedału

istnieje jeszcze takie zjawisko jak zapowietrzenie pompy hamulcowej.

Jak składałeś zaciski to wszystkie tłoczki ładnie w chodziły/wkręcały się?

Może tak sie zdarzyć, że zacisk jest już wyrobiony i tłoczek w nim się krzywi i albo chodzi ciężko albo się blokuje.

Tloczki chodzą elegancko,mozna je reka wcisnąć,tylne ładnie się wkręcają,zmieniałem te gumki w przednich i tylnych

Tylko problem w tym,że 155 ma bardzo dobre hamulce więc cos tam ewidentnie nie gra i wymiana samych zacisków pewnie nic nie da.

Amortyzatory
Powrót